Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Rūpējas par spodru un zaļu pilsētu

Pašvaldības aģentūra “Spodra”, kas ar šo gadu pārtapusi par pašvaldības iestādi, pērn turpinājusi iesāktos darbus ielu, ietvju un zaļās zonas, pilsētas zaļumsaimniecības apsaimniekošanā. Kā norādīts iestādes publiskajā pārskatā, tā nodrošinājusi uzkopšanas darbus pirms un pēc publiskiem pasākumiem pilsētā un sporta bāzē “Mežinieki”, uzturējusi un apsaimniekojusi pašvaldības īpašumus un pilsētas kapsētas. Iestādes uzdevums bija arī pašvaldības mežu un meža zemju apsaimniekošanas organizēšana un kontrole, kā arī pasākuma “Algotie pagaidu sabiedriskie darbi pašvaldībās” bezdarbnieku nodarbināšanā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pārziņā – ielas, ietves un zaļās zonas

Pērn aģentūras pārziņā esošo ielu uzturēšana nodrošināta atbilstoši uzturēšanas klasēm un šim mērķim piešķirtajam budžeta līdzekļu apjomam. To kopējais garums ir 69,015 km, bet brauktuves laukums 360 323 m², tai skaitā grants seguma ielu garums 33,776 km, kas, salīdzinot ar 2022. gadu, palielinājies gandrīz par kilometru, un brauktuves laukums 896 m², melnā seguma ielu garums 35,119 km, brauktuves laukums – 233 827 m².

“Spodra” nodrošinājusi arī ietvju uzturēšanu 69 254 m² lielā platībā. Veikusi pilsētas ielu attīrīšanu no sniega 1 624 km garumā, uz ielām samazināta slīdamība 1 161,9 km kopgarumā. Izvests sniegs no pilsētas ielām 6 421 m3 apjomā. Piecas reizes notikusi grants seguma ielu planēšana 111,45 km kopgarumā, kā arī grants seguma ielu atputekļošana kopumā 23 ielām un ielu posmiem. Atputekļojamo ielu un posmu kopējais garums ir 9,62 km. Atjaunots arī ielu horizontālais apzīmējums 1 314,3 m² platībā. Darba kārtībā uzturētas 164 gūlijas, tīrīti 48 pieturu laukumi. Grants seguma ielu iesēdumu un bedrīšu remontam izlietoti 285,4 m3 šķembu. Pilsētas ielu bedrīšu un plaisu ar saistīto segumu remontdarbi kopumā veikti 5 664,2 m² platībā.

Rūpējas par ielu apgaismojumu

“Spodra” publiskajā pārskatā teikts, ka pērn pārbūvēts ielas apgaismojums Skārņu, Purva un Ziedu ielās, kur dzelzsbetona balsti nomainīti pret metāla balstiem un nātrija gaismekļi pret LED ielu lampām. Izbūvēts apgaismojums Melleņkalna ielā, pārbūvēts Malienas ielā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Uzstādītas 45 jaunas ceļa zīmes, atjaunoti 17 signālstabiņi, uzstādīts viens papildu satiksmes spogulis, uzturēti esošie ceļu satiksmes organizācijas līdzekļi.

Izskatīti saskaņoti vai noraidīti 25 būvprojekti. Izsniegti 28 tehniskie noteikumi un 13 atzinumi par būves pieņemšanu ekspluatācijā.

Uzturētas sešas pilsētas strūklakas, vienai no tām nomainīti 24 betona segmenti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Spodra” papildus veikusi arī citus darbus, piemēram, likvidējusi novadgrāvju krastu noslīdējumu, atjaunojusi un pastiprinājusi nogāzes Merķeļa un Krišjāņa Barona ielās. Latgales ielā tīrīja caurtekas, tās remontēja arī Ievu, Kārklu, Helēnas un Latgales ielās. Rūpniecības ielā notika caurtekas skalošana ar hidrodinamisko iekārtu, bet Pils ielā 72 demontēta novecojusi un nelietotā sūkņu stacija. Restaurēts 7. Siguldas kājnieku pulka piemineklis, ar kvarca smiltīm atjaunots volejbola laukumu segums. Gatavota un pasūtīta arī dokumentācija būvniecības iecerei par lietus kanalizācijas izbūvi Lauku ielā. Remontētas labierīcības Lielajos kapos un notikusi āra kāpņu pārbūve pie kapličas.

Lai priecē puķes

Aģentūra pērn nodrošinājusi arī tās pārziņā esošo parku apsaimniekošanu 30,20 ha platībā, apsaimniekojusi meža parkus 136,50 ha, kopusi un pļāvusi zālienu 159 679 m² platībā, dzīvžogus 1 040 m kopgarumā. Nodrošinājusi 107 atkritumu urnu ikdienas uzturēšanu un tīrīšanu. Pilsētas teritorijā kopa viengadīgās puķes 142 puķu vāzēs un puķu kastēs, trīs arkās, 26 ielu barjeru kastēs. Puķu vāzēs un kastēs augi nomainīti pavasarī, vasarā un rudenī.

Interesanti,ka puķu dobēs papildus iestādīti 1 000 sīpolpuķu sīpoli. Pilsētas teritorijā kopti puķu stādījumi 1 653 m², dekoratīvo kokaugu stādījumi 1 636,3 m² platībā.

Strādā pilsētas kapos

Nodrošināta Alūksnes kapsētu apsaimniekošana 18,49 ha platībā – uzturēta divu kapsētu darbība ar 6 656 kapu laukumiem un 13 690 kapu vietām. 2023. gada laikā ierīkoti astoņi jauni kapu laukumi, apbedīti 169 cilvēki. Kapsētas pārzine sniegusi dažādus maksas pakalpojumus un konsultējusi, informējusi kapavietas uzturētājus un apbedīšanas pakalpojumu sniedzējus par kapu darbības un kapavietu uzturēšanas noteikumiem. Turpināts arī darbs Alūksnes pilsētas kapsētu digitālā plāna atjaunošanā un apbedīšanas datu bāzes pilnveidošanā, kas gan, kā norāda iestādes “Spodra” vadītāja Vēsma Čugunova, ir dārgs process. Saremontēta tualete Lielajos kapos un pārbūvētas āra kāpnes pie kapličas.

Palīdz četri bezdarbnieki

Pērn aģentūrai bija pienākums uzturēt un apsaimniekot pašvaldības īpašumus Brūža ielā 1, Dārza ielā 11, Ojāra Vācieša ielā 2A, Ošu ielā 5, Valkas ielā 19, Glika ielā 8C, Pils ielā 72A, sporta centra “Mežinieki” paviljonu un palīgēkas, kapliču Lielajos kapos, kapsētas pārziņa pakalpojumu sniegšanas paviljonu un lapenes Mazajos un Lielajos kapos, Pilssalas stadiona servisa ēku.

Pārskata gadā aģentūra nodrošinājusi arī pagaidu sabiedriskos darbus, dažādos pilsētas sakopšanas darbos nodarbinot arī četrus bezdarbniekus. Pērn aģentūras darbu vadītāja un dārzniece pabijusi komandējumā pieredzes apmaiņā Vācijā un Austrijā, stāsta V. Čugunova.

Paveiktais:
Izkopti 22 koki. Nogriezti 118 vēja lauzti un gāzti koki. Izpildīti pieci Apstādījumu aizsardzības komisijas lēmumi, nogriežot 23 kokus.
No tiem iegūta malka 154,918 m3 apjomā. Pašvaldības iestādēm sagatavoti 126,90 m3 malkas. Pilsētas pasākumu nodrošināšanai izlietoti 4,1 m3 malkas.
◆ Sagatavotas cirsmas koku ciršanai: galvenajās cirtēs kailcirtēs 3,35 ha platībā, sanitārajās vienlaidus cirtēs 3,07 ha platībā, ārpus meža zemē sanitārajā vienlaidus cirtē 5,102 ha platībā, ārpus meža zemē sanitārajās izlases cirtēs 45,2924 ha platībā;
◆ veikta sanitārā izlases cirte 41,08 ha platībā;
◆ veikta mākslīgā meža atjaunošana 2,4 ha platībā;
◆ veikta dabiskā meža atjaunošana 5,54 ha platībā;
◆ veikta meža inventarizācija 13 pašvaldības īpašumos;
◆ ierīkotas 92 robežzīmes un atjaunotas robežstigas 9,78 km garumā;
◆ veikta 79 gāztu, lauztu, bīstamu koku zāģēšana pašvaldības nekustamajos īpašumos;
◆ pilnveidota un aktualizēta izveidotā meža zemju datubāze.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Rūpējas par spodru un zaļu pilsētu” saturu atbild “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.