Īpašu svētku brokastu vai pusdienu pagatavošana ir viens no
iecienītākajiem māmiņu palutināšanas veidiem svētkos – tas
ir mīļi un sirsnīgi, turklāt pa spēkam gandrīz visu vecumu
“bērniem”, tādēļ uztura speciāliste un pavāre Jevgēnija
Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu
ELVI, Mātes dienu sagaidot, piedāvā veselīgu, radošu un gardu
ēdienu receptes māmiņu iepriecināšanai.
Pavasarīgas pilngraudu pankūkas ar rabarberiem
Šī noteikti nav vienkāršākā pankūku recepte un tās
pagatavošanai būs vajadzīgs mazliet vairāk laika virtuvē, taču
pēc šīs receptes gatavotās pankūkas būs spirgts un pavasarīgs
sveiciens māmiņai svētku rītā! Starp citu – mīklu var
pagatavot jau iepriekšējā vakarā, tad Māmiņdienas rītā atliks
to vien sacept, pagatavot piedevas un modināt mammu ar smaržīgām
un gardām brokastīm!
Sastāvdaļas (3-4 personām)
Pankūku mīklai
35 g kviešu miltu
90 g pilngraudu kviešu miltu vai griķu miltu
280 ml piena
2 olas
1 olas baltums
50 g sviesta, izkausēts
šķipsniņa sāls
Rabarberiem
200 g rabarberu
1 apelsīns
40 g cukura
½ tējk. kanēļa
šķipsniņa maltā muskatrieksta
Baltās šokolādes mērcei
70 ml piena
50 ml saldā krējuma
70 g smalki sakapātas baltās šokolādes
1 olas dzeltenums
Mellenes, piparmētru lapas/baziliks rotāšanai
Pagatavošana
1) Iepriekšējā vakarā sajauciet visas mīklas sastāvdaļas un
lieciet ledusskapī uz nakti ( mīklai ledusskapī būtu jābūt
vismaz 2 stundas).
2) No rīta – pagatavojiet rabarberus. Notīriet tos un
sagrieziet nelielos kubiņos. Lieciet katlā, pievienojot klāt
cukuru, kanēli, muskatriekstu, sulu no apelsīna un 1 ēdamk.
rīvētas apelsīna miziņas. Vāriet ~5-7 minūtes, līdz rabarberi
ir mīksti.
3) Gatavojiet mērci – katliņā sakarsējiet pienu un saldo
krējumu. Pievienojiet šokolādi un ļaujiet tai izkust. Atsevišķā
bļodā nedaudz saputojiet olas dzeltenumu un lēnām pievienojiet
tam karstu piena-šokolādes maisījumu. Salejiet visu atpakaļ katlā
un turpiniet vārīt uz lēnās uguns, pastāvīgi maisot, kamēr
mērce nedaudz sabiezē.
4) Uz sakarsētās pannas cepiet plānas pankūkas (mīklā jau ir
sviests, tāpēc pannu nevajag atsevišķi ieeļļot).
5) Pildiet pankūkas ar rabarberu masu, salokiet un pasniedziet,
pārlejot ar šokolādes mērci un rotājot ar zemenēm un
piparmētrām.
Bumbieru un kazas siera salāti
Sastāvdaļas (4 personām)
4 saujas nedaudz apgrauzdētu valriekstu,
3 bumbieri
200 g spinātu lapu
100 g cieta kazas siera
Mērcei
100 ml ābolu sulas
1 tējk. medus
2 tējk. ābolu etiķa
1 tējk. dižonas sinepju
1 ēdamk. smalki sakapātā sarkanā sīpola
sāls, melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
1) Sagrieziet bumbierus un kazas sieru plānās šķēlēs (1-2 mm
biezas) un izgrieziet no tām sirsniņas (sirsniņu veidošanai var
izmantot nelielas cepumu formiņas)
2) Sajauciet kopā visas mērces sastāvdaļas
3) Kārtojiet uz šķīvja spinātu lapas, tām pa virsu lieciet
sirsniņās sagrieztos bumbierus un kazas sieru. Pārlejiet ar mērci,
virsū uzberiet drupinātus valriekstus un pasniedziet!