Svinot visu mīlētāju svētkus Valentīndienu, romantisku
noskaņu savai otrai pusītei var sagādāt, ne vien dāvinot ziedus
un mīļas dāvanas, bet arī kopīgi rosoties virtuvē, lai
pagatavotu kādu īpašu un mīlētāju dienai piemērotu ēdienu.
Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone piedāvā divu īpašu un
stilīgu ēdienu receptes Valentīndienas svinībām.
Avokado un pesto sviestmaizes
Šīs gardās maizītes būs ideāls un ātri pagatavojams ēdiens
romantiskām brokastīm – karstās maizītes ar maigo avokado garšu
un krūze karstas kafijas būs ideāls Valentīndienas iesākums,
turklāt sviestmaižu pagatavošana aizņems vien 15 minūtes laika,
bet, ja tās gatavosiet kopā ar mīļoto, pie gardām brokastīm
tiksiet vēl ātrāk.
Sastāvdaļas (2 personām)
2 pilngraudu maizes šķēles
2 ēd.k. krēmsiera
1 mazs nogatavināts avokado (vai puse no liela avokado)
2 ēd.k. pašgatavota pesto mērces (skat. recepti tālāk)
2 vārītas olas
parmezāna siers, baziliks, sezama sēklas rotāšanai
Pesto mērcei:
1 sauja spinātu
2 saujas svaigā bazilika lapu
2 ķiploka daiviņas
20 g rīvēta parmezāna siera
1 ēd.k. citronu sulas
1 sauja grauzdētu valriekstu
80-100 ml extra virgin olīveļļas
sāls un melnie pipari pēc garšas
Pagatavošana
Vispirms pagatavo pesto, virtuves kombainā vai blenderī līdz
nelieliem gabaliņiem sasmalcinot visas pesto mērces sastāvdaļas,
izņemot olīveļļu. Blenderim darbojoties, iegūtajai masai lēnām
pievieno olīveļļu un visu sablenderē līdz viendabīgai
konsistencei (precīzu nepieciešamās eļļas daudzumu dozē
blenderēšanas laikā, lai iegūtu vēlamo mērces konsistenci).
Avokado sagriež plānās šķēlītēs. Pilngraudu maizi
apgrauzdē tosterī, uzsmērē uz maizes krēmsieru, liek virsū
avokado un pārlej maizītes ar iegūto pesto mērci. Uz maizītes
vai tai blakus uz šķīvja liek uz pusēm pārgrieztu vārītu olu.
Maizītes rotā ar sezama sēklām, parmezāna sieru, bazilika lapām
un pasniedz, kamēr maizīte silta.
Romantiskā Pavlova kūka
Pavlova kūka ir perfekts deserts Valentīndienai – tā ir
kraukšķīga, taču maiga, viegla un kūst uz mēles, turklāt,
pretēji daudzu uzskatiem, tās pagatavošana nebūt nav sarežģīta!
Lai olbaltuma biskvīta kārta jeb meringa būtu kraukšķīgāka un
varētu lēni atdzesēties cepeškrāsnī, šo desertu vēlams sākt
gatavot iepriekšējā vakarā pirms svētkiem.
Sastāvdaļas (4 personām)
4 olu baltumi istabas temperatūrā
220 g cukura
šķipsniņa sāls
1 tējk. kukurūzas cietes
1 tējk. etiķa
200 ml saldā krējuma
100 g maskarpone siera
1 ēd.k. pūdercukura
svaigās ogas rotāšanai
Pagatavošana
Līdz 140°C sakarsē cepeškrāsni. Gatavo meringu – ar
mikseri, putojot vidējā ātrumā, sāk putot olas baltumus un
šķipsniņu sāls. Kad olbaltums sāk veidot vieglas putas, masai
lēnām pa vienai ēdamkarotei pievieno cukuru. Pēc visa cukura
pievienošanas masu puto vēl 7-10 minūtes, līdz viss cukurs
pilnībā izkusis un olbaltuma masa ir stingra un spīdīga.
Atsevišķā trauciņā samaisa etiķi ar kukurūzas cieti un
pievieno olbaltuma masai. Visu puto vēl 20-30 sekundes, līdz ciete
tiek kārtīgi iemaisīta masā. Iegūto olbaltuma masu izklāj uz
cepamā papīra vēlamajā formā, piemēram, veidojot sirsniņu,
apli vai ko citu. Meringu liek cepeškrāsnī, krāsns temperatūru
samazina uz 120°C, un masu cep 1 stundu, tad krāsni izslēdz, bet
krāsns durvis vaļā netaisa un olbaltuma masu uz vairākām stundām
(piemēram, uz nakti) atstāj dzesēties cepeškrāsnī.
Kad pamatne ir atdzesēta, veido kūku. Saputo saldo krējumu ar
maskarpone sieru un pūdercukuru (to var arī nepievienot, jo kūkas
pamatne ir salda) rotā ar svaigām ogām un bauda kopā ar mīļoto
cilvēku!