Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Kā titratori veido garšu un kvalitāti mūsu čipsos un dzērienos?

Vai esi kādreiz domājis, kā mēra vielu koncentrāciju? Ikdienā pat neiedomājamies, ka mūsu vīna glāzē ir perfekta tanīnu koncentrācija vai čipsos precīzs sāls daudzums. Viens no populārākajiem instrumentiem vielas daudzuma noteikšanai produktā ir titrators. Ražotāji ar titratoriem var garantēt, ka katrs kraukšķīgais gardums nodrošina perfektu garšas līdzsvaru, savukārt farmokoloģijā tos izmanto, lai analizētu, piemēram, aktīvās vielas daudzumu. Bet kas īsti ir titratori un kā tie darbojas?

Ir dažādi titratoru veidi, un katrs no tiem ir ar savām spējām. Paši vispusīgākie ir potenciometriskie titratori, kas var atrast un noteikt simtiem dažādu vielu analizējamā produktā. Savukārt Karl Fischer titrators, ir savdabis, kas meklē tikai un vienīgi ūdens daudzumu jūsu paraugā.

Titratori ir izmantojami ne tikai pārtikas un dzērienu ražošanā, tiem ir pielietojums neskaitāmās jomās, sākot no farmācijas līdz vides zinātnei. Farmācijas laboratorijās titratori palīdz nodrošināt aktīvās vielas daudzumu un iedarbību, savukārt vides zinātnieki tos izmanto, lai uzraudzītu ūdens kvalitāti un piesārņojošo vielu līmeni, bet slimnīcās ierīce palīdz ārstiem pārbaudīt, piemēram, asins paraugu skābumu. Šoreiz koncentrēsimies vairāk uz mums tik ļoti tīkamajiem kartupeļu čipsiem un vīniem.

Perfektā garšas buķete

Par perfekto garšu, protams, var strīdēties, taču vīna kvalitāti lielā mērā nosaka ar skābuma, salduma un tanīnu līdzsvaru. Lai izveidotu perfektu buķeti, ir ļoti labi jāizprot šī mijiedarbība. Vīndari paļaujas uz šīm ierīcēm, lai izmērītu skābuma līmeni, tanīnus, noteiktu sēra dioksīda koncentrāciju — visus būtiskos faktorus, lai sasniegtu vēlamo rezultātu.

Savukārt, kartupeļu čipsu ražošanā izmanto titratorus, lai galvenokārt analizētu sāls koncentrāciju garšvielu maisījumā. Neaizmirsīsim, ka sāls nav tas veselīgākais produkts, tāpēc tā maksimālo daudzumu nosaka un regulē valstu likumdošana un mūsu gadījumā arī Eiropas regulas. Veicot regulāru titrēšanu dažādos posmos, sākot no garšvielu lietošanas līdz iepakošanai, ražotāji var noteikt novirzes no vēlamā sāls satura un veikt korekcijas, lai ievērotu likumdošanas prasības un ražošanas standartus.

Kā darbojas titratori?

Tagad atklāsim šo mūsdienu zinātnes brīnuma iekšējo darbību. Tradicionālā titrēšana ir manuāls process, kurā reaģentu (titrantu) pievieno pakāpeniski, līdz ķīmiskā reakcija sasniedz galapunktu, par ko liecina pēkšņa produkta krāsas maiņa. Tātad process ir ļoti atkarīgs no operatora un viņa pieredzes. Tehnoloģiju attīstība ir radījusi automatizētus titratorus, kas spēj veikt precīzu titrēšanu ar minimālu cilvēka iejaukšanos. Šie automatizētie titratori vairs nav atkarīgi no krāsas izmaiņām, bet precīzi vadās pēc elektropotenciāla izmantojot specializētus elektrodus. Reaģenta pievade norit automatizēti un process apstājas, līdz tiek sasniegts titrēšanas reakcijas beigu punkts vai ekvivalences punkts (titrēšanas cikls).

Pateicoties mūsdienu funkcionalitātei, automatizācijai un plašajām iespējām, titratori dod iespēju dažādu jomu zinātniekiem, ražotājiem un pētniekiem veikt nepieciešamos uzdevumus precīzi, ātri un bez operatora kļūdām. Tehnoloģijām attīstoties, titratori joprojām ir neaizstājams instruments, paverot ceļu uz jauniem zinātniskajiem atklājumiem un ražošanas kvalitātes kontrolei.

Vairāk informācijas:

Derox SIA

Liepājas iela 34, Rīga

E-pasts: info@derox.lv

www.derox.eu

Līdzīgi raksti

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.