Lai gan nereti sabiedrībā izskan dažādi mīti
un aizspriedumi par cūkgaļas ēšanu, kvalitatīva cūkgaļa
nenoliedzami ir labs dažādu mūsu organismam nepieciešamu
uzturvielu un vitamīnu avots. Lai uzzinātu vairāk par cūkgaļas
un citas sarkanās gaļas labajām īpašībām, produktu zīmols
“Rakvere” uz sarunu aicināja sabiedrībā zināmo
gastroenterologu, profesoru Anatoliju Danilānu.
Vēsturiski nozīmīgs produkts
Kā teic profesors A.Danilāns, zinātnieki jau
izsenis ir noskaidrojoši, ka cilvēks ir visēdājs un labas
veselības saglabāšanai uzturā jālieto gan ogas, augļi un
dārzeņi, gan zivis un gaļa. Turklāt tieši uzturvielām bagātā
cūkgaļa jau vēsturiski ir bijusi viens no nozīmīgākajiem
produktiem mūsu senču ēdienkartē: “Uzskatu, ka tieši cūkgaļas
dēļ senlatvieši izdzīvoja – toreiz apstākļi bija tādi, kādi
bija, un citas, pārtikā izmantojamas dzīvnieku gaļas bija
salīdzinoši mazāk.”
Cūkgaļai ir vairākas pozitīvas īpašības –
tā nodrošina mūsu organismu ar daudzām nepieciešamām vielām,
piemēram, tā ir lielisks olbaltumvielu, dzelzs, B vitamīnu, cinka
un selēna avots. Turklāt cūkgaļai ir dabiski zems sāls daudzums.
Piemēram, tikai 100 gramu liesas cūkgaļas nodrošina cilvēku ar
aptuveni pusi no dienas laikā nepieciešamā olbaltumvielu daudzuma.
Cūkgaļa – ne tik melna, kā to “mālē”
Attiecībā uz ne reizi vien sabiedrībā
izskanējušām runām par cūkgaļu un sarkano gaļu kā veselībai
kaitīgiem produktiem profesors uzsver, ka tā noteikti nav, taču
visā – arī gaļas patēriņā jāspēj novilkt zināmas robežas
un ievērot mērenību. Nekas slikts nenotiks, ja cūkgaļa un cita
sarkanā gaļa tiks ēsta pāris reizes nedēļā, taču, protams,
tai nebūtu jābūt arī vienīgajai maltītes sastāvdaļai.
“Svarīgi, lai mūsu organisms tiktu nodrošināts ar tam
nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem, savā ēdienkartē
iekļaujot daudzveidīgus pārtikas produktus. Augļi un dārzeņi,
piena un graudaugu produkti, gaļa – tiem visiem būtu “jāatrod
vieta” mūsu maltītēs, lai organisms būtu spēcīgs un saņemtu
visas vajadzīgās vielas un vitamīnus,” sarunā ar produktu
zīmolu “Rakvere” teic profesors.
Runājot par vēl vienu nereti dzirdētu
apgalvojumu – ka cūkgaļa, tostarp cita sarkanā gaļa, veicina
pieņemšanos svarā –, profesors atzīmē, ka te liela loma ir
tam, cik daudz un cik treknu gaļu cilvēks ēd: “Gaļas gabaliņš
noteikti svaram nekaitēs tik ļoti, cik saldumi, pie tējas
pievienotā cukura karotīte vai kūka. Protams, ja rūp uzņemtās
kalorijas, noteikti vēlams izvēlēties pēc iespējas liesāku
gaļu, taču, ēdot sabalansētas porcijas, noteikti nevajadzētu
uztraukties par pieņemšanos svarā.”
Organismam svarīgais dzelzs
Mūsdienu sabiedrībā daudzi cilvēki cieš no
dzelzs trūkuma organismā, nereti par to pat nenojaušot. Turklāt
lielākoties ar to saskaras tieši sievietes. Dzelzs nepietiekamība
var raisīt pastiprinātu nogurumu un radīt koncentrēšanās
grūtības, tā trūkuma dēļ pastiprināti var bojāties arī nagi
un pazemināties imunitāte. Negatīvi var tikt ietekmēti citi
dzīves aspekti. “Dzelzs pozitīvo īpašību klāsts ir
neizmērojams. No pieredzes darbā ar pacientiem varu teikt, ka
daudzi, kuri cieš no dzelzs trūkuma, par to pat nenojauš.
Piemēram, bija paciente, kura neēda gaļu, viņai regulāri trūka
enerģijas. Izrādījās, ka bija samazināts arī dzelzs daudzums
organismā. Ieteicu atsākt lietot uzturā gaļu un citus dzelzi
saturošos pārtikas produktus. Jau pēc mēneša bija redzami
rezultāti – sieviete bija dzīvīga, enerģijas pilna, līdz šim
pieredzētais ikdienas nogurums bija kā ar roku “noņemts”.
Protams, gaļa nav vienīgais dzelzs avots, taču viens no
vērtīgākajiem gan.”