Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Veicina interesi par lasīšanu

Jau ceturto gadu Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sadarbībā ar Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomi rīko Skaļās lasīšanas sacensības 5. klašu skolēniem, kurās aktīvi iesaistās arī Alūksnes reģiona skolas. Noslēdzies konkursa reģionālais fināls, un pēc žūrijas vērtējuma par Alūksnes reģiona čempioni atzīta Māra Apsīte no Bejas pamatskolas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lasīšanai nav šķēršļu

“Publiskās bibliotēkas turpina strādāt arī sarežģītajā pandēmijas laikā, lasīšanai nav šķēršļu. Tas ir fantastiski, ka skolēni lasa grāmatas un pēc sacensībām varēs sevi saukt par lasīšanas čempionu vietējā, reģionālā un varbūt pat valsts līmenī,” saka Alūksnes reģiona Skaļās lasīšanas sacensību kuratore Anita Zača.

Skaļās lasīšanas sacensību pirmā kārta šoreiz notika tiešsaistē astoņās Alūksnes un Apes novadu skolās. Uz reģionālo finālu izvirzīja 17 skolēnus – piecus no Alūksnes pilsētas sākumskolas, vienu – Alūksnes novada vidusskolas, trīs – no Bejas pamatskolas un Alekseja Grāvīša Liepnas pamatskolas, pa vienam – no Malienas, Pededzes un Strautiņu pamatskolas, divus – no Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, reģionālais fināls Alūksnes pilsētas bibliotēkā nevarēja notikt klātienē. Visi sacensību dalībnieki iesūtīja video lasījumus, ko izvērtēja žūrija astoņu cilvēku sastāvā. “Paldies žūrijas komisijas locekļiem – Sanitai Eglītei, Līvai Leimanei, Līgai Slavikai, Dacei Plaudei, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas bibliotekārēm un Alūksnes pilsētas bibliotēkas darbiniecēm,” saka A. Zača.

Gatavojas tiešsaistē

Skaļās lasīšanas sacensību uzvarētāja Māra Apsīte lasījumam bija izvēlējusies fragmentu no Frančeskas Saimonas grāmatas “Negantā Nika šausmu grāmata”. “Man patika piedalīties šajā konkursā. Bija interesanti, gatavošanās notika tiešsaistē “Zoom” platformā un sazinoties ar skolotāju Inetu Pūpolu. Paldies viņai un paldies par iespēju piedalīties,” saka Māra, atzīstot, ka arī pašai prieks par gūtajiem panākumiem.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Priecīgi par panākumiem

Māras skolotāja I. Pūpola stāsta, ka Bejas pamatskola Skaļās lasīšanas sacensībās piedalījās otro gadu un arī iepriekš skolas audzēknes tajās guvušas labus panākumus. “Skolā sacensības notika no 1. līdz 9. klasei, bet no 5. klases uz reģiona kārtu izvirzījām trīs skolēnus. Esam priecīgi par Māras panākumiem. Šis konkurss veicina interesi par lasīšanu, kas mūsdienās ir ļoti aktuāli. Kad bērni mācās lasīt, tā ir arī uzmanības noturēšana un, manuprāt, arī relaksēšanās. Lasot skolēni arī mācās atbildēt uz jautājumiem par lasīto, šis process pilnveido patstāvību. Māra pati izvēlējās grāmatu, viņai patīk piedalīties konkursos, un, ja uzņemas pienākumu, tad izpilda visus skolotāja izvirzītos uzdevumus. Regulāri konsultējoties, Māra ņēma vērā manus ieteikumus. Prieks, ka viņa izvirzīta uz Nacionālo finālu un pārstāvēs tajā mūsu skolu,” saka I. Pūpola.

Izvēlas vecumam atbilstošu lasāmvielu

Viena no žūrijas pārstāvēm, “Alūksnes Zvaigznes” grāmatnīcas vadītāja Līga Slavika par dalību žūrijā saka: “Man grāmatas ir darbs un aizraušanās, mani ikdienas pienākumi ir veicināt interesi par grāmatām un lasītprieku, tādēļ vienmēr ļoti priecājos par šo “Skaļās lasīšanas” konkursu, kura galvenais mērķis ir sekmēt skolēnu lasīšanas prasmes un audzēt grāmatmīļu pulku. Vienmēr priecājos, kad bērni izvēlei starp viedierīci un grāmatu nosveras par labu grāmatai, jo lasot uzlabojas vārdu krājums, prasme un drosme paust savas domas. Visi dalībnieki izvēlējās attiecīgajam vecumam piemērotu un atbilstošu lasāmvielu, bet dalībnieku vidū gribējās vairāk redzēt puišu. Paldies bērnu vecākiem, literatūras skolotājiem, kuri bērnus pamudina, iedrošina un motivē nebaidīties un piedalīties. Cerams, nākamgad tiksimies klātienē.”

Fināls – Gaismas pilī

Skaļās lasīšanas sacensību Nacionālais fināls plānots 25. septembrī Gaismas pilī, tā laikā noskaidros valsts lasīšanas čempionu. Ja noteikumi atļaus, uz finālu tiks uzaicināta visa klase. Jāpiebilst, ka Nacionālo skaļās lasīšanas sacensību uzvarētājs uz gadu kļūst par LNB Bērnu direktoru un iegūst ceļojošo balvu savai skolai, ko veidojis stikla mākslinieks Ernests Vītiņš, kā arī dāvanu kartes grāmatu iegādei.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.