Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Tērpiem piešķir 20 000 eiro

Alūksnes novada pašvaldība deviņiem amatiermākslas kolektīviem tērpu darināšanai un iegādei kopumā piešķirs 20 000 eiro. Nākamgad paredzētajiem Dziesmu un deju svētkiem gatavojas 22 kolektīvi un visu kolektīvu tērpiem kopumā būtu nepieciešami 64 000 eiro.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte Sociālās, izglītības un kultūras komitejas sēdē norādīja, ka, ņemot vērā finanšu ierobežojumu, atbalstu primāri saņems kolektīvi, kas būs svētku galvenie dalībnieki jeb procesa kolektīvi. “Vērtējām arī tērpu darināšanas ilgumu, piemēram, aušana aizņem vairāk laika nekā pirkšana,” teica S. Eglīte. Pārējiem kolektīviem tērpiem finansējumu varētu paredzēt nākamā gada budžetā līdzīgā apmērā kā šogad, tomēr visiem pieprasījumiem finansējuma nepietiks. Domes priekšsēdētāja vietniece Līga Langrate neslēpa, ka finansējuma nav pietiekami, un atgādināja, ka iepriekšējos gados naudu tērpiem nepiešķīra vispār.

Finansējumu jau šogad saņems Alūksnes Kultūras centra skolotāju koris “Atzele”, Alūksnes Kultūras centra deju kopa “Olysta”, Alsviķu pagasta pārvaldes kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Jandāls”, Veclaicenes senioru deju kolektīvs “Korneti”, Ziemera pagasta folkloras kopa, Jaunlaicenes tautas nama folkloras kopa “Putnis”, Jaunannas tautas nama deju kopa “Jaunanna”, Pededzes tautas nama senioru deju kolektīvs “Kaimiņi”, Malienas tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Ērmanītis”.

Deputāti interesējās, kāds ir tērpu amortizācijas laiks un kas ar tiem notiek pēc tam. “Tērps ir lietošanā tik ilgi, kamēr ir lietojams. Tautas tērpiem un brunčiem reizēm tie ir pat līdz 15 gadiem, skatuves tērpiem, kleitām tas ir īsāks, bet reizēm vienu kleitu velk arī desmit gadus. Tērpi ir ļoti kvalitatīvi un tiek saudzēti, lai kalpotu ilgi. Ja dalībnieks aiziet no kolektīva, tērps paliek iestādei un glabājas noliktavā. Ja nepieciešams, tērpu pāršuj, pielāgojot jaunajam kolektīva dalībniekam. Nav tā, ka kolektīva dalībniekam ir tikai viens tērps, ko izmantot. Piemēram, viena koncerta laikā nomaina vairākus tērpus, deju kolektīviem ir dejas, kur vajadzīgs dejas rakstam atbilstošs tērps, ” skaidroja S. Eglīte un piebilda, ka arī paši kolektīvu dalībnieki, ja nepieciešams, pērk apavus vai citas tērpa detaļas. Vienam dalībniekam tērps var maksāt pat 500 eiro, taču pašvaldības nolikums paredz, ka vienam kolektīvam var piešķirt maksimāli 5000 eiro, bet ne vairāk kā 150 eiro vienam dalībniekam.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.