Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Teodora Paulovica “Atgriešanās”

Pirmdien, 10. oktobrī pulksten 17.00 Alūksnes Kultūras centrā atklās viena no ievērojamākajiem Alūksnes novada māksliniekiem – Teodora Paulovica gleznu izstādi “Atgriešanās”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izstādes nosaukums ir simbolisks, jo tā ir veltījums mākslinieka 110 gadu jubilejai un viņa atgriešanās savā dzimtajā novadā. Kā stāsta izstādes kurators Gints Burāns, ideja par tās rīkošanu radusies novadniekam un izstādes mecenātam Ralfam Kļaviņam. Izstādei atlasīti vairāk nekā 40 T. Paulovica darbi un tajā būs skatāmas gleznas, kurās mākslinieks atainojis Alūksnes novadu.

“Teodors Paulovics dzimis un audzis Ziemera pagasta “Poliešu” mājās, mācījies Latvijas Mākslas akadēmijā Dabasskatu glezniecības meistarklasē pie Vilhelma Purvīša, kas tā laika māksliniekiem ainavistiem bija augstākā pilotāža. Vācu okupācijas laikā viņš strādāja par kartogrāfu. Kad pie varas nāca “sarkanie”, Paulovicam līdz 1956. gadam nācās slēpties no represijām. Tolaik viņam pajumti deva arī ļoti slavens Purvīša skolnieks gleznotājs un mācītājs Miervaldis Ķemers. Tas, ka viņš slēpās, netraucēja Paulovicam bieži braukt uz dzimtajām mājām, gleznot apkārtni, kaimiņu sētas un skaistākos skatus,” stāsta G. Burāns.

Mākslas vēsturniece Kristīne Ogle, kura veikusi pētījumu par Vilhema Purvīša skolniekiem, kuri mācījās viņa vadītajā Dabasskatu glezniecības meistarklasē, raksta, ka 11 gadus viņš pavadījis slēpjoties un arī vēlāk bija pakļauts represijām. Šie apstākļi noteica to, ka Teodora Paulovica darbi neparādījās centrālajās mākslas izstādēs. Viņš tos demonstrēja savās darba vietās Rīgā, tostarp 4. Medicīnas skolā, finiera fabrikā “Latvijas bērzs”, kur mākslinieks reizēm sarīkoja nelielas personālizstādes. Tika liegta pieeja oficiālajām mākslas skatēm Rīgā, taču tas nenozīmē, ka Paulovica vārds nebija zināms vispār. Epizodiski viņa gleznas parādījušās kopizstādēs dažādās Latvijas pilsētās – Cēsīs, Valkā, Valmierā, Smiltenē, Talsos, Gulbenē, Madonā, Lubānā un citviet. Mākslinieka piemiņas izstāde sarīkota 1992. gada aprīlī Alūksnē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

T. Paulovica atstātais mantojums – ap 1000 pabeigtu darbu, studijas un skices.

Karš un padomju režīms neļāva Vilhelma Purvīša audzēkņa talantam gūt plašu ievērību savas dzīves laikā, tādēļ izstāde Alūksnē savā ziņā ir parāda atdošana T. Paulovicam un iespēja iepazīt mākslinieka radošo devumu. Par to izstādes atklāšanā stāstīs Dr. Art. Kristīne Ogle, savukārt caur laikmeta prizmu skatīs mākslas zinātniece Ingrīda Burāne.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.