Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Pirmreizēja konkursu pieredze

Alūksnes Mūzikas skolas audzēknis Pauls Stradiņš ieguvis II vietu tiešsaistes pasaules mūzikas konkursā “World Open”, kas ir viens no vecākajiem tiešsaistes konkursiem un notiek kopš 2010. gada.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā stāsta Alūksnes Mūzikas skolas direktore Gunta Boša, pateicoties digitālā laikmeta iespējām un dalībai Eiropas Mūzikas izglītības iestāžu asociācijā, Latvijas profesionālās ievirzes izglītības iestādēm pieejama aizvien plašāka informācija par konkursiem visā pasaulē, tajā skaitā arī tiešsaistes. Tā arī skolotājam Mārcim Kalniņam radusies ideja kopā ar savu audzēkni Paulu Stradiņu un koncertmeistari Initu Lembu piedalīties vienā no šāda veida konkursiem – “World Open”. Šosezon, tā sauktajā “Pavasara sesijā” tas noritēja jau 14. reizi. “Pavisam ikdienišķā mēģinājumu vakarā tapa konkursa programmas ieraksts un vēl negaidītāks bija rezultāts – iegūta II vieta. Tas bija pārsteigums un vienlaikus apliecinājums tam, ka esam komanda, kas spēj strādāt ar ļoti augstiem rezultātiem, pierādot augstu konkurētspēju arī pasaulē,” saka G. Boša.

Dalība konkursā – izaicinājums

Gandarīts par sava audzēkņa P. Stradiņa panākumu ir arī viņa skolotājs M. Kalniņš. Viņš atzīst, ka dalība konkursā bija izaicinājums, bet skolas vadības piedāvājums piedalīties šķitis interesants, jo divu gadu pieredze filmēšanā gūta jau koronavīrusa pandēmijas laikā, kad viss notika caur viedierīcēm. M. Kalniņš teic, ka dalība tiešsaistes konkursā atšķiras no klātienes konkursa, kurā dalībnieks tā norises vietā izpilda skaņdarbu, nododot to žūrijas un publikas vērtējumam. Ierakstot ierīcē, jārūpējas par skaņas kvalitāti, īpaši tas attiecināms uz sitamajiem instrumentiem, kur jūtams tembrs un ir vibrācija. Arī skolotājs uzsver komandas nozīmi, jo ieraksts tapis sadarbībā ar Paula tēti Hariju Stradiņu, kurš bieži filmējis un fotografējis dēlu spēlējam. Vecāku iesaiste un atbalsts ir svarīgs priekšnoteikums labiem audzēkņu rezultātiem.

Vērtē starptautiska žūrija

Šī ir jauna konkursu pieredze. “Ikvienam jaunietim ir vērtīgi piedalīties šādā izaicinājumā. Ja vēl to atzinīgi novērtē, ir stimuls darīt arī turpmāk un apzināties savu varēšanu. Sniegumu šajā konkursā vērtēja starptautiska žūrija 100 punktu skalā, un, izvēloties skaņ-
darbu, bija jāizvērtē, vai tas būs gana konkurētspējīgs. Papētīju, ka 2022. gadā konkursā piedalījušies pārstāvji no Liepājas. Patīkami, ka arī Latvijas vārds šajā konkursā parādās līdzās citām pasaules valstīm. Interesanti, ka dažādu valstu izpildītāji tiekas šādā attālinātā variantā. Turklāt konkursā var piedalīties izpildītāji, kas spēlē dažādus instrumentus, arī kori, orķestri, ansambļi, atskaņojot dažādu stilu mūziku,” saka M. Kalniņš.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Video – vietnes arhīvā

G. Boša iepazīstina, ka tiešsaistes mūzikas konkursu “World Open” juridiski aizsargā Pasaules intelektuālā īpašuma tiesību organizācijas birojs. “Tā tiešsaistes mūzikas konkursa radītājs un vadītājs ir harizmātiskais un mērķtiecīgais Milomirs Dojčinovičs, Eiropas Mūzikas pedagogu un izpildītāju asociācijas prezidents un producentu aģentūras “MIR Production” prezidents. Viņa vadībā strādā labi koordinēta profesionāļu komanda un virkne specializēto konsultantu. Šajā konkursā, kā pierādījumu, vietnes “www.musiccompetition.eu” arhīvā, var redzēt visus dalībnieku video un rezultātus kopš 2010. gada. Tagad tur būs arī mūsu skolas ieraksts,” stāsta G. Boša.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.