Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Muižas svētkus svinēs trīs dienas

Jaunlaicenes Muižas svētki šogad paredzēti trīs dienu garumā. Tie būs bagāti gan ar dančiem, dziesmām, nesteidzīgu atpūtu Muižas parkā, gan izglītojošām programmām un izstādēm. Tie, kā jau ierasts, noslēgsies svētdien ar kapusvētkiem Opekalna kapsētā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lustēsies danču vakarā

Muižas svētki sāksies jau piektdienas, 28. jūlija vakarā, uz muižas danču plača pagasta centrā, kad uz kopā darbošanos aicinās Rīgas Kultūras un mākslas centra “Ritums” folkloras kopa “Garataka” ar vadītāju Asnati Rancāni, kura pēdējā laikā plašāk pazīstama kā grupas “Tautumeitas” mūziķe un līdere. Svētku organizatore, kultūras darba speciāliste Jaunlaicenes un Veclaicenes pagastā Maija Rozīte stāsta, ka “Garataka” ir apmēram 40 cilvēku kupls kolektīvs, kuri rūpēsies par Muižas svētku ieskandināšanu ar rotaļām un dančiem dažādiem vecumiem. “Tā kā danči notiks pagasta centrā pie autobusa pieturas, apmeklētājus aicinām līdzi ņemt savu “sēžamdeķi” vai saliekamo soliņu ērtākām sajūtām,” piebilst M. Rozīte.

Paralēli Muižas svētkiem, “Garataka” savai vasaras atpūtai šogad izvēlējušies Alūksnes novada Mārkalni, kur uz aptuveni nedēļu apmetīsies 11 ģimenes no kolektīva un pavadīs laiku, saturīgi iepazīstot plašāk arī Mārkalni, Jaunlaiceni, Pededzi, apskatīs Munameģi kaimiņu valstī Igaunijā un tiksies ar Haanjas deju kolektīvu, abpusēji kopīgi apgūstot kādu jaunu deju.

Aplūkos labiekārtoto parku

Sestdien Muižas svētku aktivitātes norisināsies Jaunlaicenes estrādē, kad “Borģele smalkā stilā” sāksies pa īstam. Vispirms te dažādas aktivitātes pie kungu mājas kāpnēm piedāvās Jaunlaicenes muižas muzeja “Malēnieša pasaule” darbinieces. Jaunlaicenes tautas namā būs skatāma bezmaksas izstāde “Teodora Paulovica atgriešanās”, ko interesenti pēc tam varēs aplūkot vēl visu augustu. Svētkiem par godu ikviens aicināts iegriezties arī muzejā un bez maksas skatīt tur izkārtotās izstādes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svētku kulminācija būs pulksten 17.00, kad visi ar romantiskām muzikālām pastaigām un stāstiem aicināti uz atjaunotā Muižas parka atklāšanu. “Parka labiekārtošanā novada pašvaldība realizēja vērienīgu projektu, kad tika izgriezti vecie koki, stādīti jauni, tīrīti parka dīķi, atjaunoti un ierīkoti celiņi, vēsturiskās kāpnes, dēstītas rozes un citas puķes, paveikts daudz kas cits,” saka M. Rozīte.

Viss muižas stilā

Vakara gaitā apmeklētāji varēs skatīt un iegādāties Kristapa Brasļa keramiku, baudīt Jaunlaicenes senioru kopas “Pūrs” piedāvāto “Muižas ķēķa garšu buķeti” – kūciņas, smalkmaizītes, pīrāgus, kliņģerus, morsu, kafiju un citus našķus.

Svētkus kuplinās Mālupes rokdarbu pulciņa “Annele” “mamzeles”, kuras, pastaigājoties parkā, izrādīs savus brīnišķīgos tamborētos saulessargus, bet Alūksnes “ModesBode” aicinās piemērīt un iegādāties galvassegas, tērpus un aksesuārus muižas stilā, darbosies arī “BrīvBode Alūksne”. Lai piedzīvotais paliktu ilgākā atmiņā, visu varēs iemūžināt fotostūrītī “Bilde uz goda”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sestdienas vakarā jaunlaiceniešus un viesus uz muzikālu komēdiju brīvā dabā “Trīnes grēki” aicinās Cēsu teātris. Pēc tam – lustīga šlāgermūzikas ballīte kopā ar “Zelta kniedi”. “Programma Muižas svētkiem ļoti plaša, tādēļ aicinu tos apmeklēt un izbaudīt,” saka svētku organizatore.

Bauda dvēselei un garam

Svētdien no pulksten 13.00 Opekalna kapos notiks kapusvētki, kad atkal satiksies tuvāki un tālāki radinieki, draugi un kaimiņi, lai pieminētu savus mīļos aizgājējus.

Pulksten 14.00 Opekalna baznīcā koncerts “Laudate Dominum – Slavējiet To Kungu” ar tenora Jāņa Kurševa un ērģelnieka Pētera Vaickovska piedalīšanos. Varēs baudīt baznīcas ērģeļu skanējumu, himnas, garīgās dziesmas, programmā iekļauti korāļi ar Mārtiņa Lutera vārdiem, Johana Sebastiana Baha skaņdarbi un Ingmara Zemzara sakrālās dziesmas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.