Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Bibliotēkā būs tikšanās ar rakstnieku Māri Bērziņu

Foto: literatura.lv

21.septembrī pulksten 12.00 Alūksnes novada bibliotēkā aicina uz tikšanos ar rakstnieku Māri Bērziņu

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kopā ar autoru Māri Bērziņu varēs ielūkoties viņa romāna “Nākotnes kalējs” (2021.) lappusēs, kas stāsta par neviennozīmīgi vērtēto latviešu rakstnieku, daudzu romānu, stāstu un lugu autoru, sabiedrisko darbinieku, politiķi Vili Lāci (1904–1966), kā arī uzzināt par Māra Bērziņa radošo devumu literatūrā.

Literatūrkritiķe Jūlija Dibovska: “Rets gadījums latviešu literatūrā – daiļliteratūra par cilvēku, kura neviennozīmība drīzāk skatāma ar mīnusa zīmi, jo Viļa Lāča (1904–1966) politiskā loma padomju represiju izpildē ir zināma un grūti piedodama. Taču viņa romāni ir iecienīti un joprojām tiek šķirstīti, tos spilgtā atmiņā tur vecāka gadagājuma lasītāji Latvijas provincē, kaut arī Viļa Lāča Kopotie raksti no plauktiem pārsvarā izmesti. Rakstnieks Māris Bērziņš ir mēģinājis saprast Vili Lāci, un sanācis diezgan interesants stāsts par negatīvu varoni, kurš tā arī neizraisa lasītājā pamatīgākas simpātijas.”

Žurnāliste, literārā redaktore Gundega Blumberga: “Tas Vilis Lācis, kura romānus aizgūtnēm lasīju, savos skolasbērna pirkstiņos knapi noturēdama biezos un apbružātos sējumus, manās acīs nu jau ir zaudējis sākotnējo spozmi. Māra Bērziņa atkal dienasgaismā izceltais personāžs pirmkārt un galvenokārt liek domāt par laikmeta un cilvēka, tajā skaitā rakstnieka, attiecībām. Pārmaiņu laikos dažkārt atsedzas būtība, ko vēlāk gribētos piegludināt un aizbildināt. Divdesmitais gadsimts šajā ziņā nebija izņēmums.”

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Rakstnieks Māris Bērziņš lasītāju vērtējumam nodevis sešus romānus, vairākus stāstu un lugu krājumus. Rakstnieka veikums novērtēts ar Latvijas literatūras gada balvu dramaturģijā (2009) un prozā (2015), Baltijas Asamblejas balvu literatūrā un Dzintara Soduma balvu par novatorismu literatūrā.

Tikšanās notiek, īstenojot projektu “Es esmu… RAKSTNIEKS”, ko finansiāli atbalsta VKKF.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.