Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Atkalredzēšanās Muzeju naktī

Pēc divu gadu pārtraukuma šopavasar Starptautiskās muzeju dienas, ko atzīmē 18. maijā, ieskaņā 15. maijā atkal notika Muzeju nakts, kuras tēma šoreiz bija „Robežas”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Izzina robežas starp tveramo un netveramo

Gads koronavīrusa pandēmijas ēnā mūs atradinājis no kultūras norišu apmeklēšanas klātienē, tādēļ aizvadītās sestdienas vakars izvērtās par svētkiem ikvienam, atsaucās Alūksnes muzeja darbinieku aicinājumam izzināt robežas starp tveramo un netveramo un varbūt no jauna sev atklāt Alūksnes Jauno pili – mūsu pilsētas vēstures notikumu „aculiecinieci” kopš 19. gadsimta otrās puses. Daudzus gadus Muzeju naktī apmeklētājiem bijusi iespēja izstaigāt pili, apskatīt muzeja izstādes un ekspozīcijas, taču jau pērn valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas dēļ šī plašu popularitāti guvusī akcija nenotika. Tādēļ šogad, kad Muzeju nakts norises pārcēlās no muzeju iekštelpām uz pilsētvidi, jo vairāk bija iespēja novērtēt Alūksnes muzeja darbinieku radošās idejas un to risinājumus, atkal aicinot pie sevis apmeklētājus.

Ieceres realizētas kopā ar atsaucīgiem sadarbības partneriem, un gan lieli un mazi alūksnieši vakar varēja priecāties par izgaismoto pili, gaumīgi noformēto tās apkārtni, skatīties gaismu un skaņu spēli uz pils fasādes un noklausīties literāru vēstījumu par pils vēsturi laika ritējumā. Interesentiem bija piedalīties arī funktierēšanas spēlē „Mazatklātā Alūksne 2 Alūksnes muižas robežās”, kas ir turpinājums jau popularitāti ieguvušajai spēles pirmajai daļai. Muzeju nakts piedāvājumā bija arī divas digitālās izstādes „Aiz Tēvzemes robežām” un „Kad emocijām nav robežu”, kas bija pieejamas muzeja mājaslapā www.aluksnespils.lv .

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Projekcijās atdzīvojas Pils vēsture

Juris Balandis, kurš projekcijās atainoja stāstu par Alūksnes Jaunās pils vēsturi, atzina, ka to veidojot, pavadītas daudzas stundas un ieguldīts liels darbs, lai taptu stāsts no muzeja darbinieku iedotajiem materiāliem – fotoattēliem un audiomateriāliem. „Pils siena ir projekcijām nepateicīga, tajā ir daudz izliekumu, logu. Ir grūti „uzlikt” bildes uz sienas, jo tā ir nekustīga un jāmēģina kaut kā „iekustināt”, lai skatītāji uztvertu projekcijas un viņiem būtu patīkami tās vērot, jo statiskas lietas garlaiko. Ceru, ka šis stāsts cilvēkiem patiks,” saka J. Balandis.

Cits maršruts un citi uzdevumi

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Muzeju naktī arī prezentēja funktierēšanas spēli „Mazatklātā Alūksne 2 Alūksnes muižas robežās”. Tāpat kā pirmā, tā veidota kādreizējās Alūksnes muižas robežās. Kā uzzinājām no muzeja darbiniekiem, maršruts teritorijas ziņā ir līdzīgs pirmajai spēlei, bet tajā iekļautas citas ēkas un ir arī citi uzdevumi. Muzeja darbinieki labprāt uzklausīs spēles dalībnieku ieteikumus, veiks uzlabojumus, ja tādi būs nepieciešami. Abas spēles paredzēts iekļaut muzeja pastāvīgajā piedāvājumā. Kā liecina apkopotā informācija, otrajā funktierēšanas spēlē piedalījušies ap 150 dalībnieki, bet kopumā Muzeju nakti Alūksnē apmeklējuši ap trīs simti interesentu.

Par saskanīgo un krāšņo pils noformējumu parūpējās Juris Marinovs un Andris Skulme, bet par ziediem, kas tika izmantoti noformējumam – zemnieku saimniecība „Sprogas”. Kārtību palīdzēja nodrošināt Una Ellere un Svetlana Cetcere no Zemessardzes 31. Kājnieku bataljona, kuras arī informēja funktierēšanas spēles dalībniekus par tās noteikumiem.

Muzeja nakts apmeklētājus vasarīgi siltajā un mierīgajā sestdienas vakarā priecēja arī izgaismotās strūklakas, un pie tām varēja sastapt arī pašu strūklaku meistaru Alvitu Grīvnieku.

Fotogalerija ŠEIT: https://aluksniesiem.lv/multimedia/foto-muzeju-nakts-ieskanas-aluksne/?swcfpc=1

Gaida tikšanos klātienē

„Muzeju nakti apmeklējam katru gadu. Parasti sākam ar Alūksnes muzeju, bet šis pasākums mums parasti noslēdzas Ates dzirnavās. Šogad gan neaizbraucām. Ir jau nedaudz tāda kā tukšuma sajūta, jo pagājušajā gadā Muzeju nakts nenotika. Un žēl, ka arī tagad vēl nevar apmeklēt muzeju klātienē. Tomēr labi, ka ir tā, kā šovakar un atkal sāk parādīties dzīvība,” vaicāts par iespaidiem, saka viens no uzrunātajiem Muzeju nakts apmeklētājiem Salvis Orlovs.

Pēc muzeja apmeklētājiem un tikšanās ar viņiem klātienē ilgojas arī Alūksnes muzeja darbinieki, atzīstot, ka ir laimīgi redzēt viņus Muzeju naktī. Darbs muzejā turpinās, ir daudz pieprasījumu saistībā ar pētniecību, jādomā arī, kā digitāli parādīt muzeja saturu. Taču saskarsme ar cilvēkiem ir vissvarīgākā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.