Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Atē svinēs Saimnieču dienu

AR IZRĀDI Ates muzejā Saimnieču dienā viesosies Baltinavas amatierteātris “Palādas”. Foto: Sandra Apine

Vasara jau sliecas uz rudens pusi, un 26. jūlijs, kad vārda dienu svin Annas, Annijas un Ances, izsenis latviešiem bijis Saimnieču diena. Tā iezīmēja ražas novākšanu, un galdā tika celti pirmās ražas labumi – kartupeļi, burkāni un rudzu maize.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Godinās tradīciju

30. jūlijā Viktora Ķirpa Ates muzejā “Vidzemes lauku sētā”, godinot šo seno tradīciju, svinēs “Saimnieču dienu Annas pagastā”. Kā stāsta muzeja vadītāja Janita Šķendere, ideja par šiem svētkiem radusies tieši Annas pagasta iedzīvotājiem, un tos muzejs rīko sadarbībā ar Annas tautas namu, taču pasākumā gaidīti būs ne tikai annenieši, bet ikviens, kam tuvas latviešu tautas tradīcijas un gribas pavadīt dienu brīvā dabā pozitīvā noskaņojumā. No pulksten 13.00 muzejā sadarbībā ar Alekseja Grāvīša Liepnas pamatskolas skolēnu pašpārvaldi un skolotāju Janu Kalēju notiks radošās darbnīcas bērniem – improvizēta makšķerēšana un varēs izgatavot sapņu ķērājus. Tā kā līdz ar Annas dienu sākās gadatirgu laiks, kuros varēja atrādīt un tirgoties ar pirmo ievākto ražu, arī Ates muzejā būs neliels tirdziņš, tiesa, ne tik liels kā tradicionāli Pļaujas svētkos. Darbosies arī “Cita Opera” izbraukuma kafejnīca, būs piepūšamās atrakcijas bērniem.

Būs saimes zupa

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Saimniece Dace Riņķe pie pūnītes uz ugunskura gatavos saimes zupu, būs arī saimnieču spēku pārbaude dažādos uzdevumos, kas saistīti gan ar garšas kārpiņu pārbaudi, gan ātrumu un veiklību. Pasākuma rīkotāji izsludinājuši arī kūku parādi. Līdz nedēļas vidum gan nebija pieteikuš ās īpaši daudz kūku cepēju, bet to saimnieču veikumu, kuras būs izcepušas kūkas, varēs novērtēt, tās degustējot pēc Baltinavas amatierteātra “Palādas” izrādes “Ontans i hobiji”. Tās sākums – pulksten 14.00. Kā teic J. Šķendere, Baltinavas amatierteātra “Palādas” vārds komentārus neprasa un izrādes par Ontanu un Anni guvušas lielu skatītāju atsaucību. “Ontans i hobiji” ir desmitā – noslēdzošā daļa Danskovītes lugu sērijā. Ieeja pasākumā ir par maksu.

Saimnieču diena Ates muzejā notiks pēc ilgāka pārtraukuma. “Skatīsimies, kā šogad veiksies, ja būs atsaucība, to rīkosim arī nākamgad. Šīs nedēļas nogalē vairākās vietās novadā ir kapusvētki, notiek dažādi pasākumi, bet ja būs labs laiks, ceram, ka apmeklētāji būs arī pie mums, Ates muzejā,” saka J. Šķendere.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.