Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Ar izstādi atgriežas dzimtajā Alūksnē

Ar abstraktā ekspresionisma gleznu izstādi Alūksnes novada muzejā “Ojārs un Silvija. Atgriešanās” savā dzimtajā Alūksnē šopavasar simboliski atgriežas trimdā dzīvojošie novadnieki mākslinieki Ojārs un Silvija Šteineri. Izstāde tapusi sadarbībā ar “Pasaules latviešu mākslas centra” izpilddirektoru Kārli Kanderovski un kuratori Leldi Kalmīti.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kā izstādes atklāšanā sacīja muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Jolanta Baldiņa, Šteineru ģimenei bijusi nozīmīga loma Alūksnes vēstures veidošanā. Ojāra un Silvijas tēvs Kārlis Šteiners deva lielu ieguldījumu Alūksnes pilsētas tiesību iegūšanā. Darbojoties dažādās Alūksnes organizācijās, viņš paralēli no 1925. līdz 1934. gadam bija Alūksnes pilsētas galva.

Ojārs un Silvija Alūksnē pavadījuši bērnības un jaunības skaistākos mirkļus. Kaut arī mākslinieku dzīve nu jau daudzus gadus rit Amerikas Savienotajās Valstīs, Čikāgā, Ojārs Šteiners vienmēr domājis par savu mīļo dzimto Alūksni, tādēļ arī abu mākslinieku izstāde Alūksnes novada muzejā ir kā atgriešanās dzimtajā vietā.

Izstādes atklāšanā plašāku ieskatu Ojāra un Silvijas Šteineru radošajā darbībā sniedza L. Kalmīte, bet par to, kā rit mākslinieku dzīve šobrīd, pastāstīja K. Kanderovskis. Savās atmiņās par iepazīšanos ar māksliniekiem un ilggadējo saraksti un domu apmaiņu vēstulēs dalījās vēsturnieks Jānis Līcis. Kuplā skaitā uz izstādes atklāšanu bija atnākuši Alūksnes Mākslas skolas audzēkņi un pedagogi. “Esam priecīgi, ka mūsu skolā vairāk nekā 20 gadus ir divas Ojāra Šteinera gleznas un mums ir labs abstraktā ekspresionisma paraugs. Daudzos pasaules mākslas muzejos un Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā ir Ojāra Šteinera gleznas, tādēļ gribētu rosināt Alūksni mācīties no Daugavpils, lai kāds pasaka, ka blakus Rotko var ierindot Šteineru,” sacīja Alūksnes Mākslas skolas direktors Ojārs Vēliņš.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ar muzikāliem priekšnesumiem izstādes atklāšanā priecēja Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas vokālais ansamblis “Anemones” un skolotāja Ina Perevertailo.

Vairāk par izstādes atklāšanu – kādā no turpmākajiem laikraksta numuriem.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.