Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Slimnīcu kapacitātes stiprināšanai piešķir kopumā 66,6 miljonus eiro

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto pasākumu plānu slimnīcu kapacitātes stiprināšanai, piešķirot tam vairāk nekā 66,6 miljonus eiro.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Saglabājoties augstiem Covid-19 saslimstības riskiem un pieaugot stacionēto pacientu ar smagu slimības gaitu skaitam, veselības aprūpes sistēma ar šobrīd pieejamiem resursiem saskaras ar grūtībām nodrošināt pacientiem nepieciešamo palīdzību. Vienlaikus prognozes liecina, ka Covid-19 pacientu skaits slimnīcās varētu pieaugt.

Pasākumu plānu slimnīcu kapacitātes stiprināšanai VM izstrādājusi kopā ar ārstniecības iestādēm un iesaistītajiem dienestiem.

Lai Covid-19 pacienti ar smagu slimības gaitu saņemtu atbilstošu veselības aprūpi, plānots iegādāties 82 jaunas intensīvās terapijas gultas un atbilstoši aprīkot jau esošās. Pārējo Covid-19 pacietu vajadzībām, kam būs nepieciešama ārstēšanās slimnīcā, slimnīcās nodrošinās papildus gultu pārprofilēšanu un jaunu iegādi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tāpat paredzēta plašāka observācijas gultu pieejamības nodrošināšana pacientu izvietošanai, veselības stāvokļa novērošanai un palīdzības sniegšanai līdz Covid-19 testa rezultātu saņemšanai un tālākai pacienta virzīšanai stacionārā.

No piešķirtajiem līdzekļiem plānota arī medicīnisko ierīču un iekārtu nomaiņa un iegāde. Ārstēšanai nepieciešamas iekārtas diagnostisko izmeklējumu veikšanai, mākslīgai plaušu ventilācijai, skābekļa plūsmas nodrošināšanai un citas iekārtas.

Otrā un trešā līmeņa slimnīcu kapacitātes celšanai paredzētās iekārtas tiks iegādātas valsts īpašumā un nodotas slimnīcām lietošanā. VM divu gadu periodā izvērtēs faktisko iekārtu noslodzi, atbilstību slimnīcas līmenim un lems par iekārtu nodošanu citām slimnīcām atbilstoši faktiskajai noslodzei.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai būtiski pastiprinātu epidemioloģiskās drošības prasības un novērstu infekcijas izplatīšanās riskus slimnīcās, plānots papildu iepirkt arī individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļus, kā arī turpināt pacientu plūsmu nodalīšanu, paredzot telpu pielāgošanu un pārbūvi.

Paredzot pacientu plūsmas palielināšanos, plānots atvieglot pacientu nogādāšanu un pārvietošanu slimnīcās, pielāgojot uzņemšanas nodaļu telpas un piebraucamos ceļus.

Statistika liecina, ka šobrīd katru dienu slimnīcās nonāk ap 100 pacientiem. Kopš janvāra sākuma pacientu skaits ar smagu slimības gaitu pieaudzis par vairāk par 50%. Pēc Nacionālā veselības dienesta datiem, šobrīd slimnīcās ārstējas 966 Covid-19 pacienti, no tiem 865 ar vidēji smagu slimības gaitu un 101 ar smagu slimības gaitu.

Šobrīd Covid-19 pacientiem nepieciešamo veselības aprūpi nodrošina 21 ārstniecības iestāde.

Foto: Pexels.com/ attēlam ilustratīva nozīme

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.