Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Piešķir līdzekļus izglītībai un sociālajai jomai

Foto: Unsplash/ attēlam ilustratīva nozīme

No Alūksnes novada pašvaldības budžeta izdalīts papildu finansējums gandrīz 90 000 eiro, lai īstenotu valstī spēkā esošos normatīvos aktus par izglītības iestāžu darbinieku atalgojumu un nodrošinātu sociālo pabalstu apmēru.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Ieekonomē attālināto mācību dēļ

Izmaiņas noteikumos par pedagogu darba samaksu stāsies spēkā ar 1. septembri, palielinot zemākās mēneša darba algas likmes vispārējās, profesionālās un interešu izglītības iestāžu vadītājiem un pedagogiem. Lai gādātu par darba samaksu un sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu palielinājumu, Alūksnes novads piešķīris 23 026 eiro. Finansējums rasts no līdzekļiem, kas bija paredzēti skolēnu pārvadājumiem, kur ir līdzekļu ekonomija attālinātā mācību procesa dēļ.

Savukārt 65 000 eiro papildus piešķirti sociālās palīdzības un sociālo pabalstu izmaksu nodrošināšanai Alūksnes novada iedzīvotājiem, rodot to no citām Sociālo lietu pārvaldes struktūrām. Dēļ izmaiņām valstī spēkā esošajos normatīvajos aktos palielinās garantētā minimālā ienākuma līmeņa apmērs, savukārt mājokļa pabalsts no 1. jūlija ir kā pamata sociālās palīdzības pabalsts, ko var saņemt katru mēnesi. Palielinājies arī maznodrošinātas un trūcīgas mājsaimniecības ienākuma slieksnis, bet līdz ar valstī noteiktās minimālās algas palielinājumu pieaudzis arī vēl citu pabalstu apmērs, kam aprēķins piesaistīts minimālajai algai.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai piešķir valsts

Alūksnes novada domes jūlija sēdē deputāti Modris Lazdekalns un Arturs Dukulis jautāja – ja nav papildu finansējuma no valsts pedagogu atalgojumam, kādēļ tos piešķirot pašvaldība, un ko domes vadība darījusi, lai 23 000 eiro no valsts piesaistītu? Viņi uzsvēra, ka līdzīgi vajagot par Alūksnes novada interesēm iestāties arī sociālajā jomā.

Domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers uz to atbildēja, ka zemākai institūcijai – pašvaldībai – nostāties pret augstāku – Saeimu, valsti – neesot iespējams. “Piekrītu, valsts nav rīkojusies atbildīgi, pieņemot lēmumus, ka pašvaldībai ar atpakaļejošu termiņu jānodrošina finansējums,” viņš pauda. M. Lazdekalns uzstāja – ja nevar šajos abos gadījumos to panākt, tad vajagot rosināt, lai valsts novadam to kompensē citās jomās. “Citādi sanāk, ka pašvaldība visam tik piekrīt un finansē no saviem līdzekļiem,” sacīja M. Lazdekalns, saņemot arī vēl citu opozīcijas deputātu atbalstu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Normatīvie akti jāpilda

Deputāte Maruta Kauliņa uzsvēra – pedagogi ir pelnījuši samaksu par darbu, un tas jānodrošina, bet turpmāk par to jārisina sarunas ar finanšu un citām atbildīgajām ministrijām. Domes priekšsēdētāja vietniece Līga Langrate gan atgādināja, ka Alūksnes novads lielā mērā pārtiek no pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda līdzekļiem. “Viennozīmīgi, ar ministrijām ir jāstrādā, un tas tiks darīts. Diemžēl tā ir ilgu gadu pieredze, ka pašvaldības runā, bet valsts nedzird,” viņa sacīja. M. Lazdekalns gan iebilda, ka nevajagot atbildēt valsts vietā, bet rīkoties.

Pašvaldības Juridiskās nodaļas vadītāja Aiva Egle rosināja domes sēdes protokolā ierakstīt deputātu kopīgo viedokli un deleģēt informēt valsti. “Man personīgi tas gan šķiet diezgan bezcerīgi, jo izglītība vienmēr bijusi viena no pašvaldības funkcijām, un paredzams, ka saņemsim atbildi: pašvaldībai normatīvie akti jāpilda,” domā A. Egle.

23 026 eiro sadalīti:

Alūksnes pirmsskolas izglītības iestāde (PII) “Sprīdītis” – 7689 eiro

Alūksnes PII “Pienenīte” – 4512 eiro

Alsviķu PII “Saulīte” – 1479 eiro
Jaunalūksnes PII “Pūcīte” – 1451 eiro

Alūksnes pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skola – 981 eiro

Ziemeru pamatskola – 917 eiro

Strautiņu pamatskola – 745 eiro

Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskola – 699 eiro

Izglītības pārvalde (atbalsta personāls) – 593 eiro
Alūksnes bērnu un jauniešu centrs – 529 eiro

Malienas PII “Mazputniņš” – 458 eiro
Alekseja Grāvīša Liepnas pamatskola – 479 eiro

Alūksnes Mākslas skola – 417 eiro

Izglītības programma “Sports” – 395 eiro
Alūksnes Mūzikas skola – 396 eiro
Pededzes pamatskola – 304 eiro

Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija (pūtēju orķestris) – 297 eiro

Alūksnes pirmsskolas izglītības iestāde “Cālis” – 267 eiro

Bejas pamatskola – 253 eiro
Izglītības programma “Mazpulki” – 132 eiro

Malienas pamatskola – 33 eiro


Avots: www.aluksne.lv

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.