Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Maijā siltumenerģijas tarifi samazināsies

Apkures sezona 2023./2024.gadā noslēgsies ar siltumenerģijas tarifu samazinājumu 18 komersantiem vairākās apdzīvotās vietās. Salīdzinot ar iepriekšējās apkures sezonas noslēgumu, š.g. maijā tarifi būs vidēji par 22% zemāki – no 110 EUR/MWh pirms gada uz 86 EUR/MWh apkures sezonas beigās. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) turpina ik nedēļu saņemt izvērtēšanai jaunus tarifu projektus.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Vidējais siltumenerģijas tarifs Latvijā ik mēnesi kopš 2022. gada beigām samazinājies un, spriežot pēc šobrīd vērtēšanā esošajiem tarifu projektiem, vēl nedaudz samazināsies. No 2022. gada novembra, kad vidējais siltumenerģijas tarifs sasniedza līdz šim augstāko līmeni 131 EUR/MWh, šogad maijā tas būs
samazinājies jau līdz 86 EUR/MWh. Neskatoties uz kurināmā cenas samazināšanos tirgū, izmaiņas tarifos Latvijā ir atšķirīgas un galalietotāju rēķinos nonāk ar dažu mēnešu nobīdi. To ietekmē gan katra komersanta individuāli izvēlētais kurināmais, gan pieejas kurināmā iegādē – cenu fiksējot vai izmantojot biržas cenu,” komentē SPRK priekšsēdētāja Alda Ozola.

Vairākiem komersantiem siltumenerģijas tarifs maijā, salīdzinot ar šī gada aprīli, samazināsies pat robežās 14–26%, ņemot vērā, ka ir noslēgti jauni līgumi par kurināmā piegādi. Iepriekšējie līgumi par kurināmā iegādi bija noslēgti ilgākam laikam, bieži visai apkures sezonai, kā rezultātā cenas saglabājot nemainīgas
vairākus mēnešus. Ir arī komersanti, kuriem izmaiņas nav tik straujas, ņemot vērā, ka tās notikušas pakāpeniski jau iepriekšējos mēnešos.

“Iepriekšējā gadā mainīgie tirgus apstākļi un neskaidrā ģeopolitiskā situācija lika siltumapgādes komersantiem būt piesardzīgiem un noslēgt ilgtermiņa kurināmā piegādes līgumus par fiksētu cenu. Beidzoties iepriekšējiem līgumiem par kurināmā piegādi, tiek slēgti jauni, un tam ir būtiska ietekme uz siltumenerģijas tarifiem, ņemot vērā šķeldas un dabasgāzes cenas samazināšanos. Noslēdzot šo apkures sezonu un domājot par nākamo, siltumapgādes komersantiem izaicinājums ir rast piemērotāko risinājumu iespējami zemākai kurināmā cenai iedzīvotāju interesēs – pirkt kurināmo īstermiņa darījumos vai iepirkt uzreiz visai sezonai, tādējādi nofiksējot arī garantētu cenu,” norāda A. Ozola.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vienlaikus, lai arī, pateicoties kurināmā cenas izmaiņām, šobrīd siltumenerģijas tarifi lielākoties samazinās, droši var prognozēt, ka tie vairs nebūs tādā līmenī, kā, piemēram, 2021. gadā. Izmaksu pieaugums vērojams citās komersantu izmaksās saistībā ar siltumenerģijas apgādes pakalpojumu nodrošināšanu. Šo izmaksu – darba samaksa, remontdarbi, banku kredītprocenti u.c. – pieaugums atstāj ietekmi arī uz komersantu siltumenerģijas apgādes pakalpojuma nodrošināšanas izmaksām. Kopumā, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, siltumenerģijas ražošanas izmaksas bez kurināmā ir nedaudz palielinājušās visās siltumenerģijas tarifu veidojošās pozīcijās.

Informē: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Sabiedrisko attiecību vadītāja Ieva Lazdiņa.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.