Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Latvijā pērn reģistrēto jaunu “.lv” domēnu skaits pieaudzis par 11,3%

Latvijā pagājušajā gadā reģistrēti 39 170 jauni “.lv” domēna vārdi, kas ir par 11,3% jeb 3974 vairāk nekā 2019.gadā, liecina domēnu reģistra “Nic.lv” apkopotā informācija.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tāpat pagājušajā gadā 90 162 “.lv” domēna vārdi atjaunoti, tādējādi kopumā 2020.gada beigās bija reģistrēti 129 332 “.lv” domēna vārdi.

“Interneta lietotāji arvien biežāk izvēlas valsts domēnā reģistrētas tīmekļa vietnes, tāpēc uzņēmēji tam pielāgo savu darbības stratēģiju. Eiropas uzņēmēji, jo īpaši mazie un vidējie, cenšas veidot lokālu digitālo identitāti, pārejot no vispārējiem, piemēram, “.com”, uz valsts, piemēram, “.lv”, “.lt” vai “.ee”, tīmekļa vietņu nosaukumiem. Latvijā uzņēmēji ir savlaicīgi sākuši digitalizēt un pielāgot vietējam tirgum savus pakalpojumus,” pauda “Nic.lv” vadītāja Katrīna Sataki.

Viņa arī atzīmēja, ka īpaši strauji jaunie “.lv” domēna vārdi reģistrēti 2020.gada sākumā un beigās, kad Covid-19 ierobežojumi, bija visstingrākie.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Reģistrā arī secinājuši, ka kopš 2020.gada februāra visā pasaulē, tostarp arī Latvijā pieaugusi ar Covid-19 pandēmijas tēmu saistītu domēna vārdu reģistrācija – 2020.gadā “.lv” domēnā reģistrēti 62 domēna vārdi, kuri satur atslēgas vārdu “covid” vai “corona”. Tomēr ne visi pagarināti, tādēļ šobrīd aktīvi no tiem ir 50.

Tāpat būtiski pieaudzis domēna vārdu skaits, kuri satur terminu “piegade”. Kopumā līdz 2020.gada beigām reģistrēti 176 šādi domēna vārdi.

Lielāko daļu jeb 78% no visiem pērn reģistrētajiem “.lv” domēniem reģistrējuši Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji. Tajā pašā laikā teju 29 000 “.lv” domēna vārdu, ir reģistrējuši ārzemēs reģistrēti uzņēmumi un ārzemēs dzīvojošas personas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pērn par 4,7% – līdz 80 250 – palielinājies domēna vārdu lietotāju jeb lietošanas tiesību turētāju kopskaits. No tiem 47 086 bijušas juridiskās personas, bet 33 164 – privātpersonas. “Nic.lv” apkopotā informācija arī liecina, ka no visiem lietotājiem 76% ir no Latvijas, proti, ir Latvijā dzīvojošas personas vai reģistrēti uzņēmumi.

Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta Tīkla risinājumu daļa (NIC) ir augstākā līmeņa domēna “.lv” reģistra un elektroniskās numurēšanas sistēmas turētājs. Reģistra galvenais mērķis ir nodrošināt nepārtrauktu “.lv” domēna darbību, atbilstoši starptautiski pieņemtajiem tehniskajiem standartiem un labajai praksei.

Foto: Pexels.com/ attēlam ilustratīva nozīme

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.