Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

“Latvenergo” koncerna apgrozījums pirmajā pusgadā samazinājies par 9,1%

Foto: Pixabay
Attēlam ilustratīva nozīme

AS “Latvenergo” koncerna apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 393,338 miljoni eiro, kas ir par 9,1% mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā periodā, savukārt koncerna peļņa pieaugusi par 60,7% un bija 86,827 miljoni eiro, liecina kompānijas publiskotais finanšu pārskats.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Vienlaikus koncerna peļņa pirms procentiem, nodokļiem, nolietojuma un amortizācijas jeb EBITDA šogad pirmajā pusgadā bija 161,9 miljoni eiro, kas ir par 27% vairāk nekā 2019.gada pirmajā pusgadā.

Kompānijā skaidroja, ka to galvenokārt ietekmēja lielāka elektroenerģijas izstrāde Daugavas hidroelektrostacijās (HES) un zemākas elektroenerģijas iepirkuma cenas. 

Lai gan no 11.marta līdz 9.jūnijam Latvijā bija izsludināta ārkārtējā situācija, lai ierobežotu Covid-19 izplatību, vīrusa izplatībai nebija būtiskas ietekmes uz “Latvenergo” koncerna sniegto pakalpojumu nodrošinājumu. Tomēr vīruss ietekmēja tautsaimniecības aktivitāti, samazinot arī elektroenerģijas patēriņu – 2020.gada pirmajā pusgadā elektroenerģijas patēriņš Latvijā samazinājās par 3,7%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pirms gada.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai arī elektroenerģijas cenas un pieprasījuma kritums samazināja elektroenerģijas izstrādi Baltijā par 14% – līdz 7,4 teravatstundām (TWh), Latvijā elektroenerģijas izstrādes apmērs bija par 4% lielāks. Šogad pirmajos sešos mēnešos “Latvenergo” koncerns bija lielākais elektroenerģijas ražotājs Baltijā, saražojot 35% no kopējā Baltijā izstrādātā elektroenerģijas apmēra. “Latvenergo” elektrostacijās saražoja 2550 GWh elektroenerģijas un 978 GWh siltumenerģijas.

Elektroenerģijas izstrādes apmērs Daugavas HES, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, pieaudzis par 58% un bija 1804 GWh. Vidējā ūdens pietece Daugavā 2020.gada pirmajā pusgadā bija 726 kubikmetri sekundē, bet attiecīgajā periodā pērn – 447 kubikmetri sekundē. 2020.gada pirmajā pusgadā no atjaunojamajiem energoresursiem saražotā elektroenerģija koncernā veidoja 71% (2019.gada attiecīgajā periodā – 49%).

Elektroenerģijas izstrāde “Latvenergo” termocentrālēs (TEC) šogad pirmajā pusgadā bija 720 GWh, kas ir par 40% mazāk nekā attiecīgajā periodā pērn. Savukārt saražotās siltumenerģijas apmēr samazinājās par 14% būtiski siltāku laika apstākļu dēļ apkures sezonā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

2020.gada pirmajā pusgadā “Latvenergo” koncerna elektroenerģijas pārdošanas apmērs Baltijā bija 3083 GWh, no tā viena trešdaļa ir pārdota klientiem ārpus Latvijas. 

Baltijā noslēgti 238 līgumi par saules paneļu uzstādīšanu, kas ir par 82% vairāk, salīdzinot ar 2019.gada pirmajiem sešiem mēnešiem. Jūnija beigās kopējā “Latvenergo” koncerna mazumtirdzniecības klientiem uzstādītā saules paneļu jauda Baltijā veidoja 4,1 megavatu (MW), no kuriem 76% ir uzstādīti klientiem ārpus Latvijas. 

Pārdotās dabasgāzes apmērs pirmajā pusgadā pieaudzis par 58% salīdzinājumā ar 2019.gada pirmo pusgadu, veidojot 227 GWh.

Kopējais “Latvenergo” koncerna investīciju apmērs 2020.gada pirmajā pusgadā bija 93,2 miljoni eiro. Investējot videi draudzīgos projektos, 2020.gada pirmajā pusgadā Daugavas HES hidroagregātu rekonstrukcijā ir ieguldīti 12,3 miljoni eiro. Savukārt tīklu aktīvos pirmajā pusgadā investīciju apmērs bija 76% no kopējām investīcijām, 42,2 miljoni eiro ir ieguldīti sadales sistēmas aktīvos, bet 28,9 miljoni eiro – pārvades sistēmas aktīvos.

Šogad 10.jūnijā atbilstoši Ministru kabineta 2019.gada 8.oktobra lēmumam no “Latvenergo” koncerna tika nodalīti pārvades aktīvi 694,3 miljonu eiro vērtībā, nododot visas AS “Latvijas elektriskie tīkli” akcijas 222,7 miljonu eiro vērtībā Ekonomikas ministrijai. Līdz ar pārvades aktīvu nodalīšanu AS “Augstsprieguma tīkls” ir nodotas arī visas “Latvijas elektrisko tīklu” saistības.

“Latvenergo” koncerna apgrozījums 2019.gadā bija 841,6 miljoni eiro, kas ir par 0,3% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga par 24,2%, sasniedzot 94,4 miljonus eiro.

“Latvenergo” nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. “Latvenergo” obligācijas kotē biržas “Nasdaq Riga” parāda vērtspapīru sarakstā.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.