Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Covid-19 seku pārvarēšanai caur ES “Sure” instrumentu Latvija varēs aizņemties 192 miljonus eiro

Foto: Pixabay
Attēlam ilustratīva nozīme

Eiropas Komisija (EK) ir iesniegusi Eiropadomei lēmumu priekšlikumus, lai ar “Sure” instrumentu 15 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm aizdevumu veidā piedāvātu finansiālu atbalstu 81,4 miljardu eiro apmērā, no kuriem Latvijai būs pieejami 192 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecības Latvijā pārstāve Kristīne Liepiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pēc Liepiņas paustā, “Sure” instruments iecerēts kā svarīgs elements EK visaptverošajā stratēģijā iedzīvotāju aizsardzībai un koronavīrusa Covid-19 pandēmijas graujošo sociālekonomisko seku mazināšanai. Tas ir viens no trim drošības tīkliem, par kuriem Eiropadome vienojās, lai aizsargātu darba ņēmējus, uzņēmumus un valstis.

Tiklīdz Padome apstiprinās šos priekšlikumus, finansiālais atbalsts tiks sniegts aizdevumu veidā, ko “ES ar izdevīgiem nosacījumiem piešķirs dalībvalstīm”.

EK lēš, ka šie aizdevumi palīdzēs dalībvalstīm risināt problēmas, kuras radījis pēkšņs publisko izdevumu pieaugums, lai saglabātu nodarbinātību. “Tie palīdzēs dalībvalstīm segt izmaksas, kas tieši saistītas ar valsts saīsināta darba laika shēmu finansēšanu un citiem līdzīgiem pasākumiem, ko tās ir ieviesušas, reaģējot uz koronavīrusa pandēmiju, jo īpaši attiecībā uz pašnodarbinātām personām,” teikts EK paziņojumā.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pēc apspriešanās ar dalībvalstīm, kas lūgušas atbalstu, un pēc to lūgumu izvērtēšanas Komisija ierosinājusi Padomei apstiprināt finansiālā atbalsta piešķiršanu Beļģijai 7,8 miljardu eiro apmērā, Bulgārijai – 511 miljonus eiro, Čehijai – 2 miljardus eiro, Grieķijai – 2,7 miljardus eiro, Spānijai – 21,3 miljardus eiro, Horvātijai – vienu miljardu eiro, Itālijai – 27,4 miljardus eiro, Kiprai – 479 miljonus eiro, Latvijai – 192 miljonus eiro, Lietuvai – 602 miljonus eiro, Maltai – 244 miljonus eiro, Polijai – 11,2 miljardus eiro, Rumānijai – četrus miljardus eiro, Slovākijai – 631 miljonu eiro un Slovēnijai 1,1 miljardu eiro.

“Sure” var sniegt finansiālu atbalstu visām dalībvalstīm kopumā 100 miljardu eiro apmērā. Priekšlikumi, ko Komisija iesniegusi Padomei attiecībā uz lēmumiem par finansiālā atbalsta piešķiršanu, sasniedz 81,4 miljardus eiro un aptver 15 dalībvalstis.

Portugāle un Ungārija jau ir iesniegušas oficiālus pieprasījumus, kas tiek izvērtēti. Komisija plāno drīzumā nākt klajā ar priekšlikumu piešķirt atbalstu Portugālei un Ungārijai. Dalībvalstis, kas vēl nav iesniegušas oficiālus pieprasījumus, to joprojām var darīt, skaidroja Liepiņa.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Sure” instrumenta ietvaros dalībvalstīm piešķirto aizdevumu pamatā būs dalībvalstu brīvprātīgu garantiju sistēma. Komisija sagaida, ka dalībvalstu garantiju nolīgumu ar EK sagatavošanas process drīzumā noslēgsies.

EK priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par ekonomiku cilvēku labā Valdis Dombrovskis uzsvēra, ka darba ņēmēji patlaban saskaras ar milzīgu nedrošību, un tie ir jāatbalsta, lai pārvarētu krīzi un atjaunotu ekonomiku.

“Tāpēc EK ierosināja izveidot “Sure”, lai palīdzētu aizsargāt darba ņēmējus un veicinātu ekonomikas atlabšanu. Šodien mēs atzinīgi vērtējam dalībvalstu lielo interesi piekļūt “Sure” ietvaros pieejamajam lētajam finansējumam, lai atbalstītu saīsināta darba laika shēmas un līdzīgus pasākumus, un mēs ceram uz ātru lēmumu pieņemšanas procesu, lai sāktu aizdevumu izmaksu,” norādīja Dombrovskis.

Reaģējot uz koronavīrusa pandēmiju, EK 2.aprīlī ierosināja “Sure”. Dalībvalstis 19.maijā Padomē pieņēma regulu, ar ko izveido instrumentu. Katras dalībvalsts iemaksa garantijas kopējā summā atbilst tās relatīvajai daļai ES kopējā nacionālajā kopienākumā, pamatojoties uz ES 2020.gada budžetu, norādīja Liepiņa.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.