Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

31. janvāra pusnaktī elektroenerģijas cena biržā būs negatīva

Foto: freepik.com

Nord Pool biržā elektroenerģijas cenas turpina būt stabilas, neskatoties uz notikumiem, kas saistīti ar “Estlink2” neplānoto pārtraukumu pagājušās nedēļas piektdienā, 26. janvārī. Šodien, 31. janvārī, vidējā elektroenerģijas cena biržā būs 78 EUR/MWh jeb 7,8 centi/kWh, vienlaikus šonakt elektrības cena NordPool biržā nokritīs līdz pat -2,02 EUR/MWh jeb -0,2centi/kWh.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis: “Turpinām sekot līdzi elektroenerģijas tirgus situācijai un ārējiem ietekmējošiem apstākļiem. Kopā ar Igaunijas atbildīgo ministriju sekojam līdzi “Estlink2” bojājumu novēršanai, ko paredzēts veikt līdz februāra beigām. Esam uzdevuši Latvijas pārvades sistēmas operatoram “Augstsprieguma tīkls” un lielākajam Latvijas elektroenerģijas ražotājam “Latvenergo” izvērtēt plānotos remontdarbus, ņemot vērā situāciju ar “EstLink 2”. Īpaši rūpīgi veicam tirgus cenu monitoringu un jaudu pieejamību, pastāvīgi informējot sabiedrību un uzņēmējus par tirgus cenu izmaiņām un, kā tas ietekmē uzņēmēju ražošanas procesu, konkurētspēju vai mūsu ikdienas patēriņa ieradumus. Vērtējot šodienas ražošanas un patēriņa prognozes, redzam, ka Latvijā kopumā spējam nodrošināt sev nepieciešamo elektroenerģiju.”

Patērētāji, kuri izvēlējušies biržas cenas līgumu, negatīva elektroenerģijas cena biržā sniedz ieguvumus. Maksa par patērēto elektroenerģiju noteiktajā stundā tiks kompensēta, samazinot elektroenerģijas rēķina izmaksas. Ja ir izvēlēta biržas cena, cenu izmaiņām var sekot līdzi Nord Pool tīmekļvietnē, kā arī Nord Pool aplikācijā, informāciju par aktuālajām cenām, saņemot savā telefonā katru dienu.

Negatīvu cenu pozitīvi ietekmējusi augsta vēja izstrāde Nord Pool apgabalos (īpaši Somijā, Zviedrijā, Lietuvā). Vienlaikus līdz ar siltāku laikapstākļu iestāšanos pieprasījums (patēriņš) pēc elektroenerģijas ir zemāks, līdz ar to zemākas elektroenerģijas cenas. Starpvalstu pārvades jaudas ir pietiekamas, lai situācija labvēlīgi iespaidotu arī Latvijas tirgu.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.