Pirmdiena, 15. decembris
Johanna, Hanna, Jana
weather-icon
+6° C, vējš 2.68 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Raža šogad laba

Inta Strauta stāsta, ka ļoti patīk zemes darbi un ka viņa ar lielu mīlestību ravē un kopj savu zemeņu lauku, jo darbošanās ar zemi dod atslodzi no ikdienas stresa, taču vienlaikus viņa arī atzīst, ka zemeņu kopšanai ir jāpieliek liels darbs.

Inta Strauta stāsta, ka ļoti patīk zemes darbi un ka viņa ar lielu mīlestību ravē un kopj savu zemeņu lauku, jo darbošanās ar zemi dod atslodzi no ikdienas stresa, taču vienlaikus viņa arī atzīst, ka zemeņu kopšanai ir jāpieliek liels darbs.
I.Strauta audzē trīs vidēji agrās zemeņu šķirnes – “Senga Sengana”, “Polka” un “Jūnija smaids”. “Ar jaunajām zemeņu šķirnēm īpaši neaizraujos un labāk palieku pie pārbaudītām vērtībām, jo šīs zemeņu šķirnes ir vienlīdz garšīgas un izturīgas, it īpaši, ja zeme ir sastrādāta, kā nākas, un zemē nav nekādu kaitēkļu,” saka sieviete un piebilst, ka arī viņas abas meitas audzējot zemenes.
Zemeņu kopšana
I.Strauta savu zemeņu lauku mēslo ar kūtsmēsliem un ķīmiju nelieto. Pāri laukam ir pārklāts speciāls tīkls, lai putni nevarētu nolasīt ogas. I.Strauta saka, ka visnešpetnākās uz ogu zagšanu ir vārnas un žagatas, kuras katru vakaru “lamājoties”, ja netiekot klāt pie ogām. “Laikam tikai jums vajag ēst, bet mums nekā,” viņa smejoties stāsta un piebilst, ja tās netiekot klāt gatavai ogai, tad kaut vai noknābj zaļu aiz dusmām!
I.Strauta vērtē, ka raža šogad ir ļoti laba, jo, kad bija lielais sausums, zemenes tika katru dienu laistītas. Ziedēšanas laikā tās ir jālaista pastiprināti, taču ražas novākšanas laikā nav vēlams ne tās ravēt, ne darīt ko citu. “Kādas ir, tādas lai aug, bet, kad zemeņu raža ir novākta, tad tām vajag nogriezt lapas, lai tās neizplata nekādas slimības un kaitēkļus,” viņa paskaidro. Daži cilvēki tās nopļauj ar izkapti, bet viņa tā nedara – zemeņu stādus nogriež ar šķērēm. “Man vajag izjust to procesu.”
Zemenes iesaka mēslot augustā, jo tad notiek process, no kura ir atkarīga nākamā gada zemeņu raža. Kad ir pienācis laiks apgriezt stīgas, talkā tiek aicināti Intas mazbērni. Katru gadu viņa zemeņu stādus pavairo. Tās labu ražu dod tikai trīs gadus, tāpēc katru gadu piecas vagas tiek izartas un piecas atjaunotas.
Gan ēšanai, gan skaistumam
Ziemai zemenes tiek uzglabātas svaigas saldējamā kamerā, kā arī gatavots ievārījums un zemeņu sīrups. “Zemeņu mums pietiek līdz jaunajai ražai,” stāsta I.Strauta un norāda, ka vēl viena viņas aizraušanās un tiešais ikdienas darbs ir saistīts ar ēdienu gatavošanu. Tiek gatavots zemeņu krēms, dažādi kokteiļi, tiek ceptas arī plātsmaizes un biskvīta ruletes.
I.Strauta ir lasījusi, ka zemenes var izmantot arī skaistumkopšanā, bet pati nekad to nav mēģinājusi. “Es uzskatu, ka katram gadagājumam līdzi nāk savs skaistums un ka nekas nav skaistāks par dabisko,” viņa pauž.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri