Kad gurķu konservu krājumi ziemai sagādāti pietiekamā daudzumā un pie stīgām palikušie nav jāaudzē, pāri palikušos divus līdz četrus centimetrus garos gurķīšus var izmantot asortu konservu gatavošanai.
Kad gurķu konservu krājumi ziemai sagādāti pietiekamā daudzumā un pie stīgām palikušie nav jāaudzē, pāri palikušos divus līdz četrus centimetrus garos gurķīšus var izmantot asortu konservu gatavošanai. Nemāku pasacīt, kā radies nosaukums “piķelis”, bet tā komponenti der gan uzkodai, gan ēdienu dekorēšanai.
Redzamajā variantā mazajiem gurķīšiem klāt pievienoti burkāni, ziedkāposti, sēnes (vislabāk gailenes, šampinjonus vai baravikas), ķiploks un mazi tomāti. Tikpat labi var likt ripiņās sagrieztus sīpolus un sviesta pupiņu pākstis. Vēl nepieciešamas garšvielas – smaržīgie pipari, lauru lapas un krustnagliņas. Marinādi gatavo, uz litru ūdens ņemot ēdamkaroti cukura, ēdamkaroti etiķa esences un divas ēdamkarotes sāls.
1. Novāra sēnes, nedaudz apvāra ziedkāpostus un burkānus.
2. Vāra marinādi. Vispirms uzvāra ūdeni kopā ar sāli un cukuru. Kad maisījums uzburbuļo, pievieno etiķa esenci.
3. Sagatavotās un izplaucētās burkās liek divus vai trīs piparus, divas lauru lapas, divas krustnagliņas un divas vai trīs ķiploka daiviņas.
4. Jaukti kārto gurķīšus, ziedkāpostu rozetes, burkānus (lielākos sagriež garenās šķēlēs), tomātus un sēnes.
5. Piepildītās burkās lej karstu marinādi tā, lai tās būtu pilnas un apklātu visas sastāvdaļas.
6. Virsū liek novārītus vāciņus un ievieto pasterizācijas katlā.
7. Pasterizē 80 grādu temperatūrā puslitra burkas 15, litra – 25 minūtes.
8. Karstas aizvāko un apvērš.
9. Atdzisušas novieto vēsā vietā – pagrabā vai ledusskapī – uzglabāšanai.