Grilēšana ir interesantākais un patīkamākais ēdiena gatavošanas veids mūsu īsajā Latvijas vasarā.
Grilēšana ir interesantākais un patīkamākais ēdiena gatavošanas veids mūsu īsajā Latvijas vasarā. Ap grilu parasti valda rosība, draudzīgas čalas un cerību pilni skatieni topošā ēdiena virzienā. Bet ko īsti ir iespējams pagatavot uz grila?
Vista
Vistas gaļa ir starp mīkstākajām, tāpēc tās marinēšanai būs nepieciešams vismazāk laika. Fileju būtu vēlams iespeķot, lai tā būtu sulīgāka. Neparasts un lielisks ēdiens būs vistu aknas, ietītas šķiņķa šķēlītēs, ko grilē uz redelēm vai iesma.
Cūkgaļa
Filejas, ribiņas, karbonāde, aknas un lāpstiņas daļa būs mīkstākas, bet šķiņķa gaļa vai stilbs – cietāki. Grilējot cūkgaļu, izmantojiet “Santa Maria” ķiploku eļļu. Izveidosies skaista zeltaina garoziņa.
Zivs
Vismaigākajai no visām gaļām ēdienu eksperti pat neiesaka lietot nekādu marinādi. Vienkārši cept uz oglēm, pārliet ar citrona sulu un pēc cepšanas pārkaisīt ar sāli un pipariem. Bet to pašu var darīt, gatavojot zivi, pildītu ar citronu, bekonu un dillēm. Zivs grilēšanai lieliski noderēs jaunā “Santa Maria” piedeva grilētai gaļai ar citrusu.
Maize
Uz grila iespējams gatavot rupjmaizes grauzdiņus. Šim nolūkam sagriež rupjmaizi gabaliņos, grilēšanas laikā ieziež tos ar “Santa Maria” ķiploku eļļu, bet pēc cepšanas ierīvē katru gabaliņu ar svaigu ķiploku.
Arī tortiļas un lavašs ir piemēroti grilēšanai. Tortiļas iesmērē ar eļļu un garšvielām. Tās var izmantot gaļas ietīšanai vai vienkārši dakšiņas vietā. Lavašu savukārt var izmantot grilējamo produktu pārsegšanai. Tā lavašs uz parastā mangāļa aizvietos grila vāku. Maize vienlaikus piesūksies ar produktu aromātvielām un dūmu smaržu un būs lieliska piedeva pusdienām.
Dārzeņi
Dārzeņus var spraust gan uz iesma, gan cept uz restēm. Grilēšanai noderēs tomāti, ķiploki, paprika, kabači, ķirbji, burkāni, sīpoli, kā arī sēnes. No grilētiem tomātiem varat pagatavot karstos salātus. Karstus tomātus samīciet ar dakšiņu, pievienojiet svaigus zaļumus, citrona sulu, piparus un ķiploku sāli.
Augļi
Visneparastākais deserts izdosies, ja uz grila gatavosiet karstos augļu salātus. Cepšanas laikā augļi jāapkaisa ar cukuru un kanēli. Grilē gan banānus, gan ananasus, bumbierus, ābolus, apelsīnus, plūmes un citus augļus. Pasniedzot galdā, ļoti jauku garšu piešķirs malti rozā pipari.
Novēlam, lai jūsu pirmais pavasara pikniks izdodas spilgts, aromātisks un ļoti, ļoti garšīgs!