Atpūšoties brīvā dabā vai rīkojot svētkus siltā laikā, neiztrūkstoši ir gardumi, ko var pagatavot uz grila.
Atpūšoties brīvā dabā vai rīkojot svētkus siltā laikā, neiztrūkstoši ir gardumi, ko var pagatavot uz grila. Veikalos iegādājamie grili ir gan ar vākiem, gan bez, gan apaļi, gan četrstūraini, tradicionāli ogļu, kā arī gāzes un elektriskie.
Elektriskie grili ir dārgāki kā parastie un līdz ar to nav sevišķi pieprasīti, turklāt jārēķinās, ka tos var lietot tikai vietās, kur ir elektrības padeve un tos nevar izmantot mitrā laikā. Elektriskos un gāzes grilus var lietot arī telpās, ja vien ir laba ventilācija. Ogļu griliem ir tā priekšrocība, ka tos var lietot jebkurā vietā un apstākļos.
Izplatītākie Ķīnā un Holandē ražotie
Pirms iegādāties grilu, protams, ir jāzina, kādam mērķim tas vajadzīgs. Ja tas nepieciešams šad tad brīvdienās, lai tuvā lokā ceptu desiņas, var iegādāties vienkāršu modeli, kas kalpos pāris sezonas. Lai ceptu cepešus, zivis, dārzeņus, vajadzīgs grils, kam ir vāks. Šie grili ir aprīkoti ar ritenīšiem, tāpēc viegli tos pārvietot no vienas vietas uz otru. Lielajiem griliem ir arī pievienoti plauktiņi, uz kuriem var novietot šķīvjus. Šādi grili attiecīgi maksās daudz vairāk.
Latvijā izplatītākie ir Ķīnā, Holandē un ASV ražotie grili. Ķīnā un Holandē ražotie grili ir lētāki, taču nav no tik izturīga materiāla. Dārgāki un kvalitatīvāki ir Amerikā ražotie grili, kuriem firmas dod arī garantiju un iespējams iegādāties rezerves daļas.
Ogles nevajag dzēst ar ūdeni
Parasti grili ir ražoti no metāla saplākšņiem un klāti ar emalju. Emalja labi aizsargā grilu pret izdegšanu, taču trieciena rezultātā tā atlūp, un grils tiek bojāts. Savukārt bojājuma vieta var sākt rūsēt, un līdz ar to grils kalpo īsāku laiku. Grilā palikušās kvēlojošās nevajadzētu dzēst ar ūdeni, jo emalja sprēgā, bet ļaut oglēm izdegt pašām. Plānā metāla grils kalpos divus vai trīs gadus.
Iecienīti ir čuguna grili, kas maksā no astoņiem līdz 20 latiem. Šis grils kalpos ilgāk, taču jāatceras, ka čuguns ir triecienu neizturīgs materiāls un nokrītot var saplīst. Neuzmanīgi transportējot vai neveikli rīkojoties cepšanas laikā, var salauzt restītes. Ērti ir vienreizējās lietošanas grili, kas atgādina alumīnija vanniņu, kurā ir restītes produktu cepšanai. Šādā grilā, kas maksā apmēram divus latus, iekšā ir jau ogles.
Malka samazina grila mūžu
Grilā vajadzētu dedzināt tikai kokogles. Var kurināt ar malku, taču tas grila mūžu samazinās. Var gadīties, ka ar vienu malkas izkurināšanas reizi grilu var sadedzināt, jo plānais metāls neizturēs karstumu. Ar malku vairāk var kurināt čuguna grilus, jo tiem kušanas temperatūra ir krietni augstāka. Tomēr kurināšana ar malku diezin vai būs labāka, jo ilgi nāksies gaidīt, kamēr tā izdegs un paliks karstas ogles. Izdevīgāk ir pirkt maisu – 2,5 kilogramus – ogļu un, taupīgi rīkojoties, varēs pagatavot maltīti līdz divdesmit cilvēkiem.
Prasa pareizu kopšanu
Lai grils kalpotu ilgāk, tas pareizi jākopj. Pēc katras lietošanas no grila izberiet ogles, pēc tam izmazgājiet sakrājušos taukus un pelnus. Ja grils ir ļoti netīrs, var izmantot trauku mazgājamo līdzekli. Nekādā gadījumā grilu nedrīkst mazgāt ar dažādam pastām vai pulveriem, jo tie bojā grila emalju un skrāpējuma vietās rūsēs. Pēc cepšanas jānomazgā arī restītes. Pēc mazgāšanas grils jānoslauka sauss un jānovieto tīrā vietā. Glabājot to ilgāku laiku, atveres atstājiet atvērtas, lai grila iekšpusē neuzkrātos mitrums un neveidotos rūsa. Ja glabājat grilu ārpus telpām, augšējai atverei jābūt aizvērtai, lai tur neiekļūtu lietus. Grila mūžu var pagarināt, uzklājot tam speciālu pārvalku.
Pēc preses materiāliem sagatavojusi Ginta Alberte