Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Valsts policija vērienīgā operācijā atklāj lielāko sintētisko narkotiku laboratoriju Latvijas vēsturē (video)

Foto : Valsts policija

Valsts policijas (VP) pagājušajā nedēļā uzietā narkotiku ražotne Alūksnes pusē, Ziemera pagastā, ir lielākā sintētisko narkotisko vielu ražošanas laboratorija, kas līdz šim atklāta Latvijā. Kopumā ražotnē atrasta vairāk nekā tonna nelegālās vielas, kuras tirgus vērtība ir vismaz 400 miljoni eiro. Par to ceturtdien, 10. oktobrī, preses konferencē informēja Valsts policija. Izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Pagājušajā nedēļā aizdomās par organizētas transnacionālas noziedzības uzturētu nelegālu narkotiku rūpalu Alūksnes pievārtē, Ziemera pagastā, policija aizturējusi vairākas personas un konfiscējusi vairāk nekā vienu tonnu gatavās produkcijas, prekursoru, kā arī nepieciešamās vielas un aprīkojumu to ražošanai. VP priekšnieks Armands Ruks medijiem pastāstīja, ka izmeklēšanas operācija ilga vairāk nekā mēnesi, tajā iesaistīti plaši resursi, tostarp Eiropas Policijas birojs (Eiropols).

Darbojās starptautisks grupējums

Izņemta pēdējos gados lielākā sintētisko narkotiku krava – vairāk nekā viena tonna gatavās produkcijas, 38 tūkstoši litru dažādu ķīmisko šķidrumu, kas paredzēti narkotisko vielu ražošanai, kā arī laboratorijas aprīkojums. Aizdomās par šī narkotiku rūpala uzturēšanu aizturēti astoņi starptautiskas noziedzīgas grupas dalībnieki, no kuriem sešiem ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Aizturētie nav Latvijas valstspiederīgie. Aizturētās personas ir vecumā no 24 līdz 35 gadiem, starp tām piecas personas ir Ukrainas valstspiederīgie, divi – Polijas, viens – Armēnijas valstspiederīgais. To, vai grupējumam ir saistība ar Latvijas valstspiederīgajiem, policijas pārstāvji nekomentēja. “Tas ir starptautisks grupējums. Laboratorija nav ilgstoši darbojusies Latvijas teritorijā. Tas ir viņu veids, kā viņi darbojas, ilgstoši neuzturoties vienā vietā,” stāstīja A. Ruks, konkrēti nekomentējot, cik ilgi tas darbojies Latvijā, taču norādīja, ka “tie nav gadi, tie ir mēneši”. Minēto apliecina arī otrdienas laikrakstā “Alūksnes un Malienas Ziņas” vēstītais, ka šo īpašumu Ziemera pagastā iepriekšējais īpašnieks pārdevis pērn.

Kriminālprocesuālās darbības notika vienlaikus vairākās Latvijas pilsētās, tostarp veiktas septiņas kratīšanas. A. Ruks teica, ka tas noticis vēl arī Latgales pusē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

400 miljonu vērti krājumi

VP priekšnieks norādīja, ka izņemtās nelegālās vielas tirgus vērtība kopumā ir vismaz 400 miljoni eiro, bet narkotikas cena tirgū ir 20 – 25 eiro par vienu gramu. Tāpat viņš norādīja, ka narkotiskās vielas nebija paredzētas Latvijas tirgum, bet, iespējams, citām Eiropas valstīm, piemēram, Skandināvijai, Krievijai. Savukārt VP Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska skaidroja, ka atrastais klefedrons ir tā dēvētā “laimes narkotika”, ko cilvēki izmantojot diskotēkās. “Narkotika ir ļoti bīstama un spēcīgu atkarību radoša. Savukārt vielas ražošanas process arī ir ļoti bīstams, jo procesā tiek izmantotas indīgas vielas, tādēļ arī tiesībsargājošo institūciju darbinieki strādājuši spectērpos un ļoti uzmanīgi,” stāstīja P. Bauska. Vienlaikus aizvien turpinās ekspertīzes, lai noteiktu precīzu izņemto vielu svaru un sastāvu, tādēļ minētais konfiscēto vielu apjoms skaitļos noteikti pieaugs.

Šis noziedzīgais nodarījums tiek izmeklēts kriminālprocesā, kas sākts pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas – par narkotisko un psihotropo vielu neatļautu izgatavošanu, iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu realizācijas nolūkā, ja to izdarījusi organizēta grupa.

Jāatgādina, ka par notikušo policija pagājušonedēļ stāstīja skopi, bet iedzīvotāji minētajā vietā, dažus kilometrus no Alūksnes, vairāku dienu garumā bija novērojuši specdienestu manevrus, par ko vēstījām arī iepriekšējā laikrakstā. Video no VP operācijas Ziemera pagastā var noskatīties portālā “Alūksniešiem.lv”.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Kopumā kratīšanās izņemts:

• vairāk nekā tonna gatavās produkcijas – sintētiskās narkotikas klefedrona;

• vairāk nekā 38 tūkstoši litru dažādu ķīmisko šķidrumu, kas, pēc ekspertu atzinuma, ir prekursori jeb pamatvielas sintētisko narkotisku ražošanai;

• laboratorijas iekārtas un dažādi priekšmeti, kas saistīti ar narkotisko vielu izgatavošanu;

• 5 automašīnas – 3 vieglās un 2 kravas automašīnas;

• vairāki mobilie tālruņi, SIM kartes, rūteri, portatīvais dators un citi priekšmeti, kam ir nozīme izmeklēšanā.

Foto: Valsts policija

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Valsts policija vērienīgā operācijā atklāj lielāko sintētisko narkotiku laboratoriju Latvijas vēsturē (video)” saturu atbild “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.