Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Kļūdu ķērājs veikalā

Foto: freepik.com

Nesen vienā no pārtikas veikaliem Alūksnē biju lieciniece situācijai, kā sirmgalvei pie kases lika maksāt desmit reizes lielāku summu. Situācija pavisam ikdienišķa – stāvu rindā, lai samaksātu par produktiem, bet pirms manis iepērkas sirmgalve. Preču nav daudz, un viss rit raiti, tāpēc domāju savas lietas, nevis pievēršos pircējam pirms manis. Tikai tad, kad pārdevēja jau asākā tonī noteic “Jāmaksā 132 eiro!”, pievērsu uzmanību. Sirmgalve dod 50 eiro, ko, pieļauju, bija iepriekš sagatavojusi. Pārdevēja neņem pretim un vēlreiz uzstājīgi nosauc summu. Sirmgalve pasmaida un vairāk nedod. Pieļauju, ka varbūt arī nesadzirdēja pārdevējas teikto. Nezinu, kā situācija būtu atrisinājusies, ja nebūtu iesaistījušies rindā stāvošie. Vai tiešām par maizi, cepumiem un vēl dažiem pārtikas produktiem jāmaksā tāda summa? Līdzcilvēki sāk skatīties ekrānā un ātri vien pamana kļūdu – dažu cepumu vietā kasē parādās, ka kundze pērk 40 kilogramus cepumu. Tas, protams, neatbilst patiesībai, un tur arī rodas summas kļūda – ja pareizi atminos ciparus, par cepumiem vien jāmaksā 120 eiro. Pārdevēja kļūdu atzīst, ar kolēģes palīdzību novērš. Rezultātā jāmaksā vien ap 12 eiro. Situācija atrisināta, un sirmgalve smaidīga dodas prom.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Tomēr šis gadījums man lika aizdomāties, ka arī tik ikdienišķā situācijā, kā iepirkties veikalā, jābūt ļoti, ļoti vērīgiem. Nedrīkst atslābt. Ja, piemēram, man tajā situācijā, pēc darba nogurušai un simts domām galvā, būtu jāmaksā ar karti, iespējams, nopīkstinātu un aizietu prom, pat neiedziļinoties. Ja misēkli konstatētu, vai man pēc tam izdotos pierādīt, ka neesmu apēdusi 40 kilogramus cepumu? Paveicās, ka sirmgalvei līdzi bija tikai 50 eiro. Pieļauju, ka tie bija viņas ikdienas pirkumi un viņa zināja, cik kas maksā, tādēļ vienkārši nedeva vairāk. Tā bija cilvēcīga pārdevējas kļūda, kas pircējam varēja maksāt ļoti dārgi, īpaši senioram, kam jau tā jāiztiek no ne visai lielās pensijas.

Protams, šis nav ne pirmais, ne vienīgais gadījums, kad pircēja interpretācija, cik būs jāmaksā, nesakrīt ar cipariem kases aparātā. Dzirdēti stāsti, ka papīra dvielis pie kases pēkšņi maksā 7 eiro nepilnu 2 eiro vietā. Arī tā ir kļūda, kas radusies kādu iemeslu vai nepareizas rīcības dēļ. Vienīgais, kas jāsecina, – uz veikalu nedrīkst iet piekusis, dullu galvu, jābūt skaidram saprātam, lai vari sekot līdzi cipariem un, ja gadās, – ātri noķert kļūdu. Es, protams, šobrīd nedaudz ironizēju, bet visā pasaulē zināms teiciens – sargā sevi pats!

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.