Imunitātes stiprināšana,
īpaši ņemot vērā notikumus ar koronavīrusa pandēmiju, ir
pašlaik aktuāla visā pasaulē. Eksperti iesaka dažādas dabiskas
vielas un produktus. Ir tāds joks, ka ingvers ir mūsu laika valūta.
Bet vai garšvielas, kas parādījās Eiropā no austrumiem, būs
noderīgas mums, ziemeļu platuma grādos dzīvojošajiem?
Garšīga
profilakse
Lielākā
daļa no noderīgajiem pārtikas produktiem un garšvielām, kas
mūsdienās ir populāri kā efektīvi līdzekļi imunitātes
stiprināšanai, ieskaitot pārdošanas līderi ingveru, ir diezgan
eksotiski un galvenokārt nāk no Austrumu un Āzijas valstīm. To
vēsture ir gadsimtiem sena. Garšvielu un garšaugu derīgās
īpašības pamanīja senie dziednieki. Viņi atklāja, ka garšvielas
veicina labāku pārtikas uzsūkšanos, turklāt nogalina baktērijas
un kavē organisma novecošanās procesus. Bet viena svarīga nianse
ir tā, ka garšviela nāks par labu tikai ar mērenu lietošanu.
Interesanti,
ka daba tos dāsni bagātinājusi ar vitamīniem, minerāliem,
ēteriskajām eļļām, alkaloīdiem, ko apstiprina zinātniski
pētījumi.
Ārsti
ir secinājuši, ka garšvielām ir ārstnieciskas īpašības, tām
ir dziedinoša iedarbība uz mūsu ķermeni, kā arī palielinās
imunitāte. Tie mobilizē ķermeņa aizsargspējas, novērš un ārstē
daudzas slimības. Ārstnieciskās garšvielas un garšaugi ir īpaši
vērtīgi saaukstēšanās ārstēšanā un profilaksē, un to
popularitāte aug laikā, kad organismam ir grūtāk – pavasarī,
rudenī un vīrusu slimību epidēmijas laikā.
Ēd
mazāk, bet ar garšvielām!
“Tagad
karantīnas un pašizolācijas laikā cilvēki ir sākuši vairāk
gatavot ēdienu mājās, un tas ir labi,” saka Lolita Neimane,
dietoloģe, Latvijas Uztura un diētas speciālistu asociācijas
vadītāja. „Turklāt Latvijā mums nav problēmu ar produktu
pieejamību. Protams, nav universālas diētas, kas mūs visus glābtu
un stiprinātu imunitāti. Bet mēs varam runāt par veselīga uztura
priekšrocībām. Un šeit galvenais princips ir lietot uzturā pēc
iespējas vairāk dārzeņu, augļu un garšaugu.
Ieteicams
arī, lai pagatavotais ēdiens nebūtu pārāk taukains un sāļš.
Nevajadzētu aizrauties ar visa veida pusfabrikātiem, kuros bieži
izmanto dažādus garšas pastiprinātājus. ”
Pēc
dietoloģes domām, neskatoties uz to, ka mēs dzīvojam ziemeļu
platuma grādos, uzturā ir ļoti noderīgi izmantot ēdienus un
garšvielas no Austrumu un Āzijas virtuvēm. Tādi produkti kā
kurkuma, ingvers, kanēlis, čili pipari jau ilgu laiku ir bijuši
ļoti aktuāli, un ne tikai šodien. Dietologi iesaka ēst vairāk šo
dažādo garšvielu. Piemēram, ļoti labas atsauksmes ir par šitake
sēnēm, kas, kā saka plašsaziņas līdzekļos, pat palīdz pret
vēzi.
Ir
ļoti labi, ja mēs varam izmantot labāko no tā dēvētās
eksotiskās virtuves un pievienot tai savus ēdienus. Uzturā ir
lietderīgi izmantot vairāk zivju un jūras velšu, mazāk cūkgaļas
un liellopa gaļas. Bet, es atkārtoju, nav tāda superēdiena un
superreceptes, kas visiem palīdzētu vienādi. ”
Lolita
Neimane atgādina, ka, pavadot daudz laika dzīvoklī, cilvēki
pārvietojas mazāk, tāpēc nepieciešams ēst mazāk. Jo mazāks
enerģijas patēriņš, jo mazāk kaloriju nepieciešams jūsu
ķermenim.
Austrumu
“zelts” plauktā
Mēs
raugāmies plauktā ar garšvielām un atrodam tās, kas saskaņā ar
ekspertu ieteikumiem mums pavasarī palīdzēs novērst saaukstēšanos
un stiprināt imunitāti.
Ingvers
Pavasara
pārdošanas rekordists ir ingvers. Ingvera sakne satur lielu skaitu
dažādu bioloģiski aktīvu vielu – vitamīnus (C, B1, B2,
karotīnu), minerālsāļus (kalciju, magniju, fosforu, dzelzi,
nātriju, kāliju, cinku, alumīniju, mangānu, kā arī ģermāniju
un silīciju) , taukus, aminoskābes (ieskaitot neaizvietojamās).
Patīkamo un pikanto aromātu rada ēteriskā eļļa, bet dedzinošā
garša ir ingverola klātbūtnes dēļ.
Papildus
aromātam un garšai ingveram ir arī vairākas ļoti vērtīgas
ārstnieciskās īpašības, tai skaitā pretiekaisuma, atkrēpošanas,
baktericīdā, sviedrēšanas un pretdrudža iedarbība. To lieto
saaukstēšanās un gripas ārstēšanai. Ingvers ir dažādu tēju
un sildošu dzērienu sastāvdaļa.
Krustnagliņas
Krustnagliņās
ir daudz karotīna un B vitamīnu, kā arī askorbīnskābe, magnijs,
dzelzs, kālijs, fosforas, selēns un cinks. Turklāt krustnagliņas
satur vērtīgas šķiedrvielas, kas nepieciešama normālai kuņģa
un zarnu trakta darbībai. Bet tieši kuņģī un zarnās dzīvo
imūnās sistēmas šūnas. Tanīni, kas pārpilnībā atrodami
krustnagliņu ziedkopās, lieliski tonizē un palīdz stiprināt
imunitāti.
Reiši
un šitake sēnes
Ķīniešu
un japāņu virtuves gardumi sēnes reiši un šitake tiek uzskatītas
par ilgmūžības un mūžīgās jaunības produktu. Pēc īpašībām
tie atgādina alveju un žeņšeņu, bet pat vēl efektīvākā
variācijā.
Reiši
sēņu devums veselībai ir saistīts ar bioloģiski aktīvo
sastāvdaļu, piemēram, terpenoīdu un steroīdu bagātību. Šiem
savienojumiem ir imūnmodulējošas, antioksidanta un pretiekaisuma
īpašības, kas palīdz cilvēka ķermenim daudzās dažādās
slimībās. Viena no vērtīgākajām vielām ir beta-D-glikāna
polisaharīds, kas izraisa makrofāgu un limfocītu pavairošanos.
Šīs divu veidu šūnas stimulē imūnsistēmu.
Šitake
sēne savu popularitāti Dienvidaustrumāzijā ieguva pirms vairāk
nekā diviem tūkstošiem gadu. Vēsturiskajā dzimtenē to sauca par
„impērisko”, jo tā bija neatņemama sastāvdaļa Ķīnas un
Japānas valdnieku ēdienkartē. Gadsimtiem ilgi cilvēki ir
izmantojuši ārstnieciskās sēnes, lai pastiprinātu imūno
reakciju. Šitake satur lentinānu un citus betaglikānus, kas
stimulē un atbalsta ķermeņa aizsardzības mehānismus.
Īpaši
noderīgi ir reiši un šitake sēņu ekstrakti kombinācijā ar peru
pieniņu un jaunpienu. Peru pieniņš, kas ir viens no vērtīgākajiem
biškopības produktiem, satur vairāk nekā 400 aktīvās
sastāvdaļas, ieskaitot visvērtīgākos vitamīnus, neaizstājamās
aminoskābes, olbaltumvielas, fermentus, hormonus un citas
sastāvdaļas. Jaunpiens, savukārt, ir mājas dzīvnieku piens, ko
tie dod pirmajās dienās pēc atnešanās. Šis produkts satur visas
nepieciešamās vielas, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu un ir
paredzētas, lai ātrāk pielāgotu ķermeni dzīves apstākļu
izmaiņām.
Vislabāk
uzsūcas šķidrās vielas. Piemēram, “imunoshot” – savdabīgi
kokteiļi, kas satur svarīgākās vielas imunitātes stiprināšanai.
Tos ir ērti lietot – vienkārši atveriet un dzeriet vienu reizi
dienā!
Kurkuma
Šī
ir daudzgadīga tropu auga sakne, kas radniecīga ingveram. Kurkuma
sasilda ķermeni, stimulē imūnsistēmu, palīdz palielināt ķermeņa
izturību pret dažādām infekcijām. Kurkumas antiseptiskās,
ārstnieciskās un pretsāpju īpašības var mazināt rīkles
iekaisumu un noņemt gļotas, kā arī dezinficēt iekaisušo
gļotādu. Garšviela pazemina holesterīna līmeni un normalizē
cukura līmeni asinīs. Tā ne tikai attīra un uzlabo asinsriti, bet
arī stimulē sarkano asins šūnu veidošanos.