Sestdiena, 20. decembris
Arta, Minjona
weather-icon
+4° C, vējš 1.79 m/s, DR vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

ķēķa stāsti

Maltās gaļas plācenīši ar kartupeļu un
siera
cepurīti”

Sastāvdaļas:

800 gramu maltās gaļas,

4 ķiploka daiviņas,

2 sīpoli,

4 palieli kartupeļi,

4 olas,

saulē kaltēti tomāti,

apmēram 150 gramu siera,

apmēram 150 gramu majonēzes,

sāls, pipari un citas garšvielas pēc
izvēles.

Šādu sātīgu un gardu ēdienu pagatavot ir
viegli, mazliet laika gan vajadzīgs, lai sagatavotu nepieciešamās
sastāvdaļas, bet pārējo jau paveiks cepeškrāsns.

Vispirms izvārīju olas. Gaļai pievienoju spiedē
sasmalcinātus ķiplokus, sāli, piparus, arī maltajai gaļai
paredzēto garšvielu un labi sastrādāju. No masas izveidoju 12
bumbiņas. Tās izvietoju ar augu eļļu nedaudz ietaukotā veidnē
un saplacināju.

Sīpolus nomizoju, sagriezu un apcepu augu eļļā.
Vārītās olas nolobīju, sarīvēju uz rupjās rīves un samaisīju
ar ēdamkaroti majonēzes. Kartupeļus nomizoju, arī sarīvēju uz
rupjās rīves un nospiedu lieko šķidrumu. Saulē kaltētos tomātus
izņēmu no eļļas un sagriezu sīkākos gabaliņos. Sieru sarīvēju
uz rupjās rīves.

Vispirms uz plācenīšiem liku apceptos sīpolus,
tad vārīto olu kārtiņu, virs olām – tomātus, bet pēc tam –
rīvētos kartupeļus, kam pārkaisīju sāli. Visbeidzot uzkaisīju
rīvēto sieru un plācenīšus pārlēju ar majonēzi, kas samaisīta
ar skābo krējumu.

Cepu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī
vairāk nekā pusstundu, līdz plācenīšiem izveidojās zeltaina
garoziņa.

Ar krabju salātiem pildīti mīklas groziņi”

Sastāvdaļas:

200 gramu krabju garšas nūjiņu,

2 tomāti,

1 ķiploka daiviņa,

sāls, malti melnie pipari garšai,

majonēze pēc vajadzības.

Ja nepieciešams veikli tikt pie gardas uzkodas,
šis ir labs variants.

Krabju nūjiņas izlobīju no iepakojuma un
sagriezu smalkos salmiņos, tomātus – nelielos kubiņos. Ķiplokus
spiedē sasmalcināju. Sastāvdaļas savienoju, piekaisīju sāli un
piparus un visu samaisīju ar pabiezu majonēzi. Tad pagatavotos
salātus izliku iegādātajos nelielajos mīklas groziņos un
izgreznoju – ātri un vienkārši. Ja ir vairāk laika, “groziņus”,
protams, varam izcept paši – gan sāļos, gan arī saldos.

Cepumi no gurķu sālījuma

Sastāvdaļas:

1 glāze gurķu sālījuma,

0,5 glāzes cukura,

4 ēdamkarotes augu eļļas,

0,5 tējkarotes ar etiķi dzēstas sodas,

milti pēc vajadzības.

Pat iedomāties nevarēju, ka pēc konservēto
gurķu apēšanas to sālījumu vēl varam izmantot, lai…
pagatavotu mīklu un izceptu cepumus. Atradusi šo recepti, nolēmu
to izmēģināt – garšoja labi. Arī daudz laika tas neprasīja.

Gurķu sālījumu samaisīju ar cukuru un etiķī
dzēstu sodu, pievienoju eļļu un tik miltu, lai veidotos mīkla –
kā mīksts plastilīns. Visu labi samaisīju, izveltnēju apmēram
pirksta biezumā un ar veidnītēm izspiedu vēlamās formas
cepumiņus. Liku tos uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un
cepu līdz 180 – 200 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī, līdz tie
zeltaini brūni.

Biezpiena krēms ar zemeņu mērci

Sastāvdaļas:

200 gramu biezpiena,

200 mililitru saldā krējuma,

2 ēdamkarotes pūdercukura,

300 gramu svaigu vai saldētu zemeņu,

cukurs pēc garšas.

Pat ikdienā svētkus varam radīt arī, baudot
vienkārši pagatavojamu, taču gardu un veselīgu ogu desertu ar
biezpiena krēma cepurīti.

Ja ledusskapī savu kārtu vēl gaida saldētas
zemenes vai arī citas ogas, tās jāatlaidina. Tad jāsasmalcina un
ar cukuru, cik nu saldu vēlamies, jāsaberž kopā, līdz cukurs
pilnībā izkusis – to varam panākt arī uzsildot. Šoreiz
izmantoju jau sasmalcinātas saldētās dārza un meža zemenītes
kopā.

Saldo krējumu saputoju ar pūdercukuru, piekaisot
arī vaniļas cukuru garšai, un uzmanīgi samaisīju ar biezpienu.
Saldēdiena trauciņos vai piemērotās glāzēs tad varam liet ogu
masu un uzlikt biezpiena krēmu, ko vēl pārlaistīt ar ogu mērci
vai arī rotāt ar šokolādes skaidiņām. Pirms baudīšanas vēlams
atdzesēt.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri