Svētdiena, 14. decembris
Auseklis, Gaisma
weather-icon
+-4° C, vējš 0.89 m/s, A-DA vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Ķēķa stāsti

Pankūciņas ar
rabarberiem
Tās varam pagūt izcept vēl šajā rabarberu sezonā. Biezpienu bļodā ar dakšiņu sadrupināju, pielēju kefīru un samaisīju. Atsevišķi sakūlu olas ar cukuru, vaniļas cukuru un sāli. Pielēju olu masu biezpienam un sajaucu. Piekaisīju arī kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus un atkal visu labi samaisīju. Visbeidzot pievienoju nomizotus un mazos gabaliņos sagrieztus rabarberus. Ar karoti liku mīklu pannā ar uzkarsētu augu eļļu un no abām pusēm cepu zeltainas pankūciņas.• 400 gramu biezpiena,
• 200 mililitru kefīra,
• 1 ola,
• 3 ēdamkarotes cukura,
vaniļas cukurs,
• 100 gramu miltu,
• 1 tējkarote cepamā pulvera,
sāls,
• rabarberi.

Pīrāgs ar rabarberiem un ogām   

Tas izdevās ļoti gards – pildījumam un virsas pārkaisīšanai varam izmantot katrā sezonā pieejamos augļus vai ogas, iegūstot arvien citas garšas nianses. Tādējādi tas labi garšos gan ar ķiršiem, gan ar dzērvenēm, taču pašlaik vēl iespējams izmantot rabarberus.
Nomizoju divus ābolus, mīkstumu sagriezu gabaliņos. Sagriezu gabaliņos arī pāris nomizotus rabarberu kātus.
Olas ar mikseri saputoju ar cukuru un vaniļas cukuru. Pielēju kefīru, piekaisīju kopā ar cepamo pulveri izsijātus miltus, pielēju arī augu eļļu un iejaucu mīklu.
Veidni izklāju ar cepamo papīru, ko viegli pārsmērēju ar eļļu. Izliku tajā pusi mīklas. Virsū izvietoju sagrieztos rabarberus ar āboliem. Pārliku tos ar atlikušo mīklu, veidni viegli pakratot, lai mīkla vienmērīgāk izlīdzinātos. Virsū uzkaisīju ķiršus bez kauliņiem un meža zemeņu odziņas, kas vēl bija patvērušās saldētavā. Cepu pīrāgu līdz 180 grādiem uzkarsētā cepeškrāsnī minūtes 50. Atdzisušu pārkaisīju ar pūdercukuru.
• 200 mililitru kefīra,
• 2 olas,
• 1 glāze cukura,
• vaniļas cukurs garšai,
• 2 glāzes miltu,
• 100 mililitru augu eļļas,
• 1 tējkarote cepamā pulvera,
• 300 gramu ābolu vai rabarberu,
• vismaz 50 gramu jebkuru ogu,
• 1 tējkarote pūdercukura.

Rabarberu “rozāmannā” ar zemenēm 

Šis ir saldēdiens ar “bērnības garšu”, un to šopavasar atkal vēlējos baudīt. Nomizotus rabarberus sagriezu gabaliņos, bēru litra tilpuma traukā (tā vieglāk nomērīt), pieliku arī saldētās zemenes ar cukuru un uzlēju vārītu ūdeni. Pārlēju visu katlā, pavārīju, lai rabarberi mazliet pašķīduši, un piebēru vēl cukuru. Kad katla saturs uzvārījās, piekaisīju mannu un maisīju, līdz uzmet burbuļus un putraimi uzbriest. (Ja izmantojam svaigās zemenes, tās, sagrieztas gabaliņos vai arī veselas, labāk iemaisīt īsi pirms ēdiena gatavības.) Pēc tam aromātisko putru mazliet padzesēju. Vēl atlika tikai kulšana ar koka karoti, kamēr veidojās gaisīgas putas. Šim nolūkam, protams, varam izmantot mikseri – tas, kā nu šķiet ērtāk. Debešķīgi garšoja ar pienu.
Teksts un foto: Brigita Skaistkalne• Rabarberi – daudzums pēc izvēles,
• zemenes (svaigas vai saldētās),
• cukurs pēc garšas,
ūdens,
• nepilna glāze mannas.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri