Sestdiena, 27. decembris
Elmārs, Inita, Helmārs
weather-icon
+3° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Pieci ēdieni Līgo galdam, ko pagatavot kopā ar bērnu

Līgo svētki
saistās ar kopā būšanu – vainagu pīšanu, dziedāšanu un
lēkšanu pāri ugunskuram. Arī ēdiena gatavošana un baudīšana
veicina ģimenes kopības sajūtu, tādēļ AS “Dobeles
dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni
piedāvā piecas receptes, ko viegli pagatavot Līgo svētku galdam
kopā ar bērniem.

Biešu
– pupiņu veģetārie burgeri (16 gab.)

Sastāvdaļas:

Mīklai:

  • Dobeles
    dzirnavnieka rauga mīklas maisījums

  • Ķimenes,
    ķirbju, sezama, amaranta vai citas sēkliņas, ko uzbērt maizītēm
    (pēc izvēles)

  • 1 ola

Veģetāro
kotlešu masai:

  • 2
    krūzes vārītu vai konservētu sarkano pupiņu

  • 2
    krūzes vārītu bietīšu

  • 1
    krūze Dobeles dzirnavnieka Pilngraudu auzu pārslu

  • 1/2
    krūze ūdens

  • 1/2
    krūze pilngraudu miltu

  • 1
    šķipsniņa sāls

  • 1
    tējk. ķiploku pulvera vai 1 daiviņa ķiploka

  • 1
    tējk. oregano

  • 2
    saujas ķirbju sēklu

Burgeru
pildījumam:

  • 200g
    fetas siera

  • 16 biešu
    lapiņas

  • 16 tomāta
    šķēlītes

  • 16 gurķa
    šķēlītes

  • Iepakojums
    ķiploku dīgstiņu

  • 1
    burciņa gurķu-sinepju mērces (katram burgeram 2ēd.k.)

  • 3
    avokado

Pagatavošana:

  1. Pagatavojiet
    mīklu, ļaujot bērnam to darīt pašam – ieliet ūdeni, pievienot
    maisījumu, eļļu un samaisīt.

  2. Raudzējiet
    mīklu siltā vietā 40 – 50 minūtes un uzkarsējiet krāsni līdz
    180 grādiem.

  3. Ļaujiet
    bērnam no mīklas gatavot maza līdz vidēja izmēra bumbiņas, ko
    pēc tam apsmērējiet ar sakultu olu un uzberiet virsū sēkliņas.

  4. Maizītes
    cepiet 20-25 minūtes. Pa to laiku pagatavojiet visu, ar ko
    pildīsiet burgerus.

  5. Pagatavojiet
    biešu – pupiņu kotlešu masu. Pupiņas, bietes, auzu pārslas,
    ūdeni un miltus sablendējiet, pievienojot arī garšvielas – sāli,
    ķiploku, oregano un ķirbju sēkliņas. Atkarībā no vecuma bērnu
    var iesaistīt gan daudzumu mērīšanā, gan sastāvdaļu iebēršanā
    traukā, kur viss tiks blendēts.

  6. Gatavo
    masu lieciet bļodā un no tās veidojiet kotletītes, lieciet tās
    uz pannas cepties ar vāku pa virsu. Katrai kotletītei nepieciešams
    aptuveni 2ēd.k. masas. Cep no abām pusēm 5 minūtes uz vidējas
    liesmas.

  7. Kad
    burgermaizītes gatavas – ļaujiet tām nedaudz atdzist un
    pārgrieziet uz pusēm.

  8. Bērns
    var nomazgāt tomātus, gurķus un salātlapas. Kopā sagrieziet
    šķēlītēs tomātus un gurķus, atdaliet salātlapas. Salieciet
    maizītes tā, lai bērns var pildīt burgerus pats – izvēloties
    secību, izkārtojot sieru, salātlapu, gurķi, kotleti,
    gurķu-sinepju mērci, tomātu, dīgstus.

  9. Lai burgers
    labāk turētos kopā, var iespraust arī pašu pagatavotus
    karodziņus.

Sparģeļu-dārzeņu pīrāgs ar
timiānu (6 personām)

Sastāvdaļas:

Pildījumam:

  • 3-4 vidēja
    izmēra burkāni

  • 350g
    dārzeņu lečo

  • 200g šampinjonu

  • 1
    neliels kabacis

  • 2 olas

  • 150
    ml saldā krējuma

  • 2 saujas cietā
    siera gabaliņu

  • 1 šķipsniņa
    sāls

  • 1 šķipsniņa
    ķiploku pulvera

  • 3 svaiga
    timiāna zariņi

  • 150
    g sparģeļu

Mīklai:

  • 250
    g Dobeles dzirnavnieka “Ekstra” kviešu miltu

  • 1 olas
    dzeltenums

  • 160
    g auksta sviesta

  • 2
    ēd.k. auksta ūdens

  • 1 šķipsniņa
    sāls

  • 3
    tējk. oregano

Pagatavošana:

  1. Iesijājiet
    bļodā miltus, pievienojiet sāli un aukstu sviestu.

  2. Ļaujiet
    bērnam saberzt visu kopā, līdz izveidojas rīvmaizei līdzīga
    masa.

  3. Pievienojiet
    olas dzeltenumu un 2ēd.k. auksta ūdens, tad, maigi mīcot, ar
    pirkstiem izveidojiet viendabīgu mīklas bumbu un lieciet to
    ledusskapī vismaz uz 1 stundu.

  4. Nomizojiet
    un sagrieziet ripiņās burkānus, ļaujiet bērnam nomazgāt un
    sagriezt sēnes un kabaci.

  5. Apcepiet
    burkānus, pievienojiet sēnes un kabaci.

  6. Kad
    viss apcepies, pievienojiet lečo un pasautējiet.

  7. Izņemiet
    no ledusskapja mīklu un vienmērīgi izlīdziniet tartes vai kūkas
    formā, maliņas uzlokot uz augšu (to var darīt visi kopā – tas
    sagādās lielu prieku un jautrību).

  8. Ar
    mīklu izklāto formu pildiet ar pagatavotajiem dārzeņiem.

  9. Sakuliet
    olu ar saldo krējumu un dodiet, lai mazais droši lej to virsū
    dārzeņiem. Pārberiet ar cietā siera gabaliņiem.

  10. Nogrieziet
    sparģeļu apakšējos galiņus, bet pārējo daļu lieciet virsū
    pīrāgam. Ievietojiet krāsnī cepties uz 40 – 45 minūtēm.

  11. Mazie
    pavāri gatavo pīrāgu dekorē ar redīsu dīgstiem.

Vasarīgais dārzeņu gruboto (6
personām)

Sastāvdaļas:

  • 2/3 glāzes
    Dobeles dzirnavnieka grūbu

  • 100-150
    ml saldā krējuma

  • 3 saujas cietā
    siera

  • 2
    tējk. ķiploku pulvera

  • 1
    šķipsniņa sāls

  • 1
    sauja dillīšu

  • 100
    g sniega zirnīšu

  • 3-4 ķiploku
    galviņas

  • 1/2 purava

  • 5 mazie
    burkāniņi

  • 4 mazās
    bietītes

  • 1 jaunais
    kabacītis

  • 1 sauja saulē
    kaltētu tomātu

  • 1 iepakojums
    svaigo zirņu dīgstiņu

Pagatavošana:

  1. Uz pannas
    apgrauzdējiet grūbas, līdz tās kļūst viegli zeltainas.

  2. Ieberiet
    grūbas katlā un pielejiet ūdeni (attiecībā 1:2), lieciet
    vārīties, ik pa brīdim apskatoties, vai nav nepieciešams
    pievienot vairāk ūdens.

  3. Uzkarsējiet
    krāsni līdz 180 grādu temperatūrai.

  4. Ļaujiet,
    lai bērns nomazgā visus dārzeņus, un nomizojiet bietes.

  5. Ķiplokus
    pārgrieziet šķērsām uz pusēm, lai izceptās daiviņas varētu
    viegli izņemt.

  6. Darbiņš
    mazajam – bietes, kabacis un puravs jāsagriež ripiņās.
    Ļaujiet, lai bērns liek visus dārzeņus uz cepampannas un apslaka
    ar olīveļļu.

  7. Lieciet
    krāsnī cepties aptuveni 35-40 minūtes, līdz tie ir gatavi un
    viegli zeltaini.

  8. Kad
    pagājušas 20 minūtes, katliņā uzvāriet ūdeni un apvāriet
    sniega zirnīšus (aptuveni 5-7min.).

  9. Kad
    grūbas gatavas, tās var noskalot tekošā aukstā ūdenī, lai
    briešanas process neturpinātos.

  10. Uz
    pannas gatavojiet gruboto – mazajiem noteikti patiks grūbām
    pievienot saldo krējumu, ķiploku pulveri, sāli, sieru un dilles.
    Gatavo gruboto lieciet pasniegšanai paredzētā traukā.

  11. Dārzeņus
    un zirnīšus izkārtojiet pāri grūbām, ļaujiet mazajiem
    palīgiem izdaiļot ēdienu ar zirņu dīgstiem un saulē kaltētiem
    tomātiem.

Baltais
kokospiena saldējums ar karamelizētām pārslām (10 gab.)

Sastāvdaļas:

  • 1
    glāze Dobeles dzirnavnieka Ātri vārāmo EKO auzu pārslu

  • 2
    ēd.k. medus

  • 1
    ēd.k. nerafinēta brūnā cukura

  • 2
    ēd.k. kokosriekstu eļļas vai sviesta

  • 2 bundžiņas
    kokosriekstu piena

  • 2
    ēd.k. medus vai dateļu sīrupa

Pagatavošana:

  1. Uz
    pannas uzkarsējiet kokosriekstu eļļu, ieberiet pārslas un
    nedaudz apcepiet (aptuveni 3min.).

  2. Pievienojiet
    medu un cukuru, regulāri maisot, karamelizējiet pārslas, līdz
    tās kļuvušas zeltaini brūnas (aptuveni 4-5 min.).

  3. Gatavās
    pārslas izklājiet uz cepamā papīra un ļaujiet tām sacietēt.
    Kad tās atdzisušas, ļaujiet bērnam ar rokām atdalīt salipušās
    pārslas, lai tās atkal kļūst irdenas.

  4. Attaisiet
    kokosriekstu piena bundžiņu, to nesakratot. Ļaujiet, lai mazais
    palīgs kokosriekstu piena krēmīgo daļu uzmanīgi ar karoti liek
    blenderī.

  5. Bērns
    var pats pievienot saldinātāju (medu, dateļu, agaves vai citu
    sīrupu) un visu sablendēt viendabīgā masā.

  6. Lejiet
    masu saldējuma trauciņos – karamelizētās pārslas var bērt
    apakšā, augšā vai iemaisot pa visu formiņu – ļaujiet bērnam
    izvēlēties.

  7. Ielieciet
    trauciņos saldējuma kociņus un lieciet saldētavā uz 1-4 stundām
    (atkarībā no saldētavas).

Zaļais
rabarberu-piparmētru smūtijs ar 4 graudu pārslām (3 glāzes)

Sastāvdaļas:

  • 350
    ml auksta rīsu-mandeļu piena

  • 2
    saujas Latvijā audzētu spinātu

  • 3-4 zariņi
    svaigu piparmētru

  • 1
    rabarbera kāts

  • 1/3
    glāzes Dobeles dzirnavnieka 4 graudu pārslu

  • 5
    žāvētas dateles bez kauliņiem

Pagatavošana:

  1. Šo
    recepti bērni var pagatavot paši, vecākiem tikai nedaudz
    jāpiepalīdz – lai smūtijs iegūtu vislabāko konsistenci un
    garšu, tā pagatavošanā svarīgi ievērot blendēšanas secību.

  2. Nomizojiet
    rabarbera kātu un sagrieziet to gabaliņos.

  3. Blenderī
    ielejiet pienu un pieberiet rabarberu gabaliņus. Blendējiet
    aptuveni 1min., pievienojiet pārslas un blendējiet vēl 1 min..

  4. Iegūtajam
    dzērienam pievienojiet zaļumus, sablendējiet, tad pievienojiet
    dateles un vēl nedaudz blendējiet.

  5. Ja
    vēlaties baudīt vēsāku dzērienu, pievienojiet nedaudz ledus.
    Baudiet uzreiz.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri