Līgo svētki
saistās ar kopā būšanu – vainagu pīšanu, dziedāšanu un
lēkšanu pāri ugunskuram. Arī ēdiena gatavošana un baudīšana
veicina ģimenes kopības sajūtu, tādēļ AS “Dobeles
dzirnavnieks” sadarbībā ar bloga upene.lv autori Anniju Mihelsoni
piedāvā piecas receptes, ko viegli pagatavot Līgo svētku galdam
kopā ar bērniem.
Biešu
– pupiņu veģetārie burgeri (16 gab.)
Sastāvdaļas:
Mīklai:
-
Dobeles
dzirnavnieka rauga mīklas maisījums -
Ķimenes,
ķirbju, sezama, amaranta vai citas sēkliņas, ko uzbērt maizītēm
(pēc izvēles) -
1 ola
Veģetāro
kotlešu masai:
-
2
krūzes vārītu vai konservētu sarkano pupiņu -
2
krūzes vārītu bietīšu -
1
krūze Dobeles dzirnavnieka Pilngraudu auzu pārslu -
1/2
krūze ūdens -
1/2
krūze pilngraudu miltu -
1
šķipsniņa sāls -
1
tējk. ķiploku pulvera vai 1 daiviņa ķiploka -
1
tējk. oregano -
2
saujas ķirbju sēklu
Burgeru
pildījumam:
-
200g
fetas siera -
16 biešu
lapiņas -
16 tomāta
šķēlītes -
16 gurķa
šķēlītes -
Iepakojums
ķiploku dīgstiņu -
1
burciņa gurķu-sinepju mērces (katram burgeram 2ēd.k.) -
3
avokado
Pagatavošana:
-
Pagatavojiet
mīklu, ļaujot bērnam to darīt pašam – ieliet ūdeni, pievienot
maisījumu, eļļu un samaisīt. -
Raudzējiet
mīklu siltā vietā 40 – 50 minūtes un uzkarsējiet krāsni līdz
180 grādiem. -
Ļaujiet
bērnam no mīklas gatavot maza līdz vidēja izmēra bumbiņas, ko
pēc tam apsmērējiet ar sakultu olu un uzberiet virsū sēkliņas. -
Maizītes
cepiet 20-25 minūtes. Pa to laiku pagatavojiet visu, ar ko
pildīsiet burgerus. -
Pagatavojiet
biešu – pupiņu kotlešu masu. Pupiņas, bietes, auzu pārslas,
ūdeni un miltus sablendējiet, pievienojot arī garšvielas – sāli,
ķiploku, oregano un ķirbju sēkliņas. Atkarībā no vecuma bērnu
var iesaistīt gan daudzumu mērīšanā, gan sastāvdaļu iebēršanā
traukā, kur viss tiks blendēts. -
Gatavo
masu lieciet bļodā un no tās veidojiet kotletītes, lieciet tās
uz pannas cepties ar vāku pa virsu. Katrai kotletītei nepieciešams
aptuveni 2ēd.k. masas. Cep no abām pusēm 5 minūtes uz vidējas
liesmas. -
Kad
burgermaizītes gatavas – ļaujiet tām nedaudz atdzist un
pārgrieziet uz pusēm. -
Bērns
var nomazgāt tomātus, gurķus un salātlapas. Kopā sagrieziet
šķēlītēs tomātus un gurķus, atdaliet salātlapas. Salieciet
maizītes tā, lai bērns var pildīt burgerus pats – izvēloties
secību, izkārtojot sieru, salātlapu, gurķi, kotleti,
gurķu-sinepju mērci, tomātu, dīgstus. -
Lai burgers
labāk turētos kopā, var iespraust arī pašu pagatavotus
karodziņus.
Sparģeļu-dārzeņu pīrāgs ar
timiānu (6 personām)
Sastāvdaļas:
Pildījumam:
-
3-4 vidēja
izmēra burkāni -
350g
dārzeņu lečo -
200g šampinjonu
-
1
neliels kabacis -
2 olas
-
150
ml saldā krējuma -
2 saujas cietā
siera gabaliņu -
1 šķipsniņa
sāls -
1 šķipsniņa
ķiploku pulvera -
3 svaiga
timiāna zariņi -
150
g sparģeļu
Mīklai:
-
250
g Dobeles dzirnavnieka “Ekstra” kviešu miltu -
1 olas
dzeltenums -
160
g auksta sviesta -
2
ēd.k. auksta ūdens -
1 šķipsniņa
sāls -
3
tējk. oregano
Pagatavošana:
-
Iesijājiet
bļodā miltus, pievienojiet sāli un aukstu sviestu. -
Ļaujiet
bērnam saberzt visu kopā, līdz izveidojas rīvmaizei līdzīga
masa. -
Pievienojiet
olas dzeltenumu un 2ēd.k. auksta ūdens, tad, maigi mīcot, ar
pirkstiem izveidojiet viendabīgu mīklas bumbu un lieciet to
ledusskapī vismaz uz 1 stundu. -
Nomizojiet
un sagrieziet ripiņās burkānus, ļaujiet bērnam nomazgāt un
sagriezt sēnes un kabaci. -
Apcepiet
burkānus, pievienojiet sēnes un kabaci. -
Kad
viss apcepies, pievienojiet lečo un pasautējiet. -
Izņemiet
no ledusskapja mīklu un vienmērīgi izlīdziniet tartes vai kūkas
formā, maliņas uzlokot uz augšu (to var darīt visi kopā – tas
sagādās lielu prieku un jautrību). -
Ar
mīklu izklāto formu pildiet ar pagatavotajiem dārzeņiem. -
Sakuliet
olu ar saldo krējumu un dodiet, lai mazais droši lej to virsū
dārzeņiem. Pārberiet ar cietā siera gabaliņiem. -
Nogrieziet
sparģeļu apakšējos galiņus, bet pārējo daļu lieciet virsū
pīrāgam. Ievietojiet krāsnī cepties uz 40 – 45 minūtēm. -
Mazie
pavāri gatavo pīrāgu dekorē ar redīsu dīgstiem.
Vasarīgais dārzeņu gruboto (6
personām)
Sastāvdaļas:
-
2/3 glāzes
Dobeles dzirnavnieka grūbu -
100-150
ml saldā krējuma -
3 saujas cietā
siera -
2
tējk. ķiploku pulvera -
1
šķipsniņa sāls -
1
sauja dillīšu -
100
g sniega zirnīšu -
3-4 ķiploku
galviņas -
1/2 purava
-
5 mazie
burkāniņi -
4 mazās
bietītes -
1 jaunais
kabacītis -
1 sauja saulē
kaltētu tomātu -
1 iepakojums
svaigo zirņu dīgstiņu
Pagatavošana:
-
Uz pannas
apgrauzdējiet grūbas, līdz tās kļūst viegli zeltainas. -
Ieberiet
grūbas katlā un pielejiet ūdeni (attiecībā 1:2), lieciet
vārīties, ik pa brīdim apskatoties, vai nav nepieciešams
pievienot vairāk ūdens. -
Uzkarsējiet
krāsni līdz 180 grādu temperatūrai. -
Ļaujiet,
lai bērns nomazgā visus dārzeņus, un nomizojiet bietes. -
Ķiplokus
pārgrieziet šķērsām uz pusēm, lai izceptās daiviņas varētu
viegli izņemt. -
Darbiņš
mazajam – bietes, kabacis un puravs jāsagriež ripiņās.
Ļaujiet, lai bērns liek visus dārzeņus uz cepampannas un apslaka
ar olīveļļu. -
Lieciet
krāsnī cepties aptuveni 35-40 minūtes, līdz tie ir gatavi un
viegli zeltaini. -
Kad
pagājušas 20 minūtes, katliņā uzvāriet ūdeni un apvāriet
sniega zirnīšus (aptuveni 5-7min.). -
Kad
grūbas gatavas, tās var noskalot tekošā aukstā ūdenī, lai
briešanas process neturpinātos. -
Uz
pannas gatavojiet gruboto – mazajiem noteikti patiks grūbām
pievienot saldo krējumu, ķiploku pulveri, sāli, sieru un dilles.
Gatavo gruboto lieciet pasniegšanai paredzētā traukā. -
Dārzeņus
un zirnīšus izkārtojiet pāri grūbām, ļaujiet mazajiem
palīgiem izdaiļot ēdienu ar zirņu dīgstiem un saulē kaltētiem
tomātiem.
Baltais
kokospiena saldējums ar karamelizētām pārslām (10 gab.)
Sastāvdaļas:
-
1
glāze Dobeles dzirnavnieka Ātri vārāmo EKO auzu pārslu -
2
ēd.k. medus -
1
ēd.k. nerafinēta brūnā cukura -
2
ēd.k. kokosriekstu eļļas vai sviesta -
2 bundžiņas
kokosriekstu piena -
2
ēd.k. medus vai dateļu sīrupa
Pagatavošana:
-
Uz
pannas uzkarsējiet kokosriekstu eļļu, ieberiet pārslas un
nedaudz apcepiet (aptuveni 3min.). -
Pievienojiet
medu un cukuru, regulāri maisot, karamelizējiet pārslas, līdz
tās kļuvušas zeltaini brūnas (aptuveni 4-5 min.). -
Gatavās
pārslas izklājiet uz cepamā papīra un ļaujiet tām sacietēt.
Kad tās atdzisušas, ļaujiet bērnam ar rokām atdalīt salipušās
pārslas, lai tās atkal kļūst irdenas. -
Attaisiet
kokosriekstu piena bundžiņu, to nesakratot. Ļaujiet, lai mazais
palīgs kokosriekstu piena krēmīgo daļu uzmanīgi ar karoti liek
blenderī. -
Bērns
var pats pievienot saldinātāju (medu, dateļu, agaves vai citu
sīrupu) un visu sablendēt viendabīgā masā. -
Lejiet
masu saldējuma trauciņos – karamelizētās pārslas var bērt
apakšā, augšā vai iemaisot pa visu formiņu – ļaujiet bērnam
izvēlēties. -
Ielieciet
trauciņos saldējuma kociņus un lieciet saldētavā uz 1-4 stundām
(atkarībā no saldētavas).
Zaļais
rabarberu-piparmētru smūtijs ar 4 graudu pārslām (3 glāzes)
Sastāvdaļas:
-
350
ml auksta rīsu-mandeļu piena -
2
saujas Latvijā audzētu spinātu -
3-4 zariņi
svaigu piparmētru -
1
rabarbera kāts -
1/3
glāzes Dobeles dzirnavnieka 4 graudu pārslu -
5
žāvētas dateles bez kauliņiem
Pagatavošana:
-
Šo
recepti bērni var pagatavot paši, vecākiem tikai nedaudz
jāpiepalīdz – lai smūtijs iegūtu vislabāko konsistenci un
garšu, tā pagatavošanā svarīgi ievērot blendēšanas secību. -
Nomizojiet
rabarbera kātu un sagrieziet to gabaliņos. -
Blenderī
ielejiet pienu un pieberiet rabarberu gabaliņus. Blendējiet
aptuveni 1min., pievienojiet pārslas un blendējiet vēl 1 min.. -
Iegūtajam
dzērienam pievienojiet zaļumus, sablendējiet, tad pievienojiet
dateles un vēl nedaudz blendējiet. -
Ja
vēlaties baudīt vēsāku dzērienu, pievienojiet nedaudz ledus.
Baudiet uzreiz.