Līgovakarā pie tradicionālā jāņusiera un alus labi garšos arī grilēta gaļa un dārzeņi. Grilēt var dažāda veida gaļu, zivis, dārzeņus un pat augļus, bet katram no šiem produktiem izteiktu garšu var piešķirt ar dažādām šķidrajām un sausajām marinādēm.
Grilētas zivis
Akciju sabiedrības “Santa Maria” sabiedriskās ēdināšanas daļas vadītāja Sanda Stalbova iesaka – ļoti veselīgas un garšīgas ir grilētas zivis, kuras ir viegli pagatavot. “Lasis ir ļoti populāra un grilēšanai piemērota zivs. Var izmēģināt makreli, kas būs ar augstāku tauku saturu un stingrāka. Zivis ar zemu tauku saturu, piemēram, mencu, ir vieglāk grilēt veselas vai ar visu ādu. Esiet pacietīgi un sagaidiet perfektu karstumu, pirms liekat zivi uz grila. Tas prasīs aptuveni 20 minūtes. Pārliecinieties, ka grila tvertne ir tīra, lai zivs nebūtu pielipusi, kad mēģināsiet to pagriezt. Var nedaudz iesmērēt zivi ar eļļu, lai pasargātu no pielipšanas grilam. Noderēs īpaši izstrādāta lāpstiņa, kas atvieglo zivs apgriešanu. Ja grilēsiet zivs fileju ar ādu, tad vispirms grilējiet zivs pusi bez ādas aptuveni 70 % no kopējā grilēšanas laika, tad apgrieziet zivi un grilējiet ādas pusi atlikušo laiku. Ja vēlaties grilēt zivi ar ādu, iegrieziet to, tad grilējot tā neatrullēsies. Lielākai vai veselai zivij var iegriezt arī zivs gaļas daļas, lai tā būs gatava ātrāk,” stāsta S.Stalbova.
Grilēti dārzeņi
Dārzeņi ir veselīga un garda izvēle, un, ja uzliksiet tos uz grila, tie iegūs vēl bagātīgāku garšu. Varat grilēt lielāko daļu dārzeņu, to vislabāk darīt uz spēcīgas uguns tieši virs liesmas. Ja grilējat dažādus dārzeņus, sagrieziet tos vienādos gabaliņos un paturiet prātā, ka grilēšanas process notiek ļoti ātri, tāpēc uzmanieties, lai tos neapdedzinātu. Saknes garšos labāk, ja grilēsiet tās nemizotas.
Šķidrā marināde
“Ievietojiet marinējamo gaļu plastmasas maisiņā kopā ar marinādi un pirms grilēšanas vismaz stundu paturiet to ledusskapī. Piemēram, atsvaidzinoša marināde ar ingveru, citronu un soju grilētā laša vai citas zivs garšu padara īpašu. Pirms grilēšanas uz stundu pārlejiet ar marinādi 600 gramus laša filejas un marinējiet! Var arī vistas gaļas gabalus ielikt plastikāta maisiņā, pārliet ar šai gaļai paredzētu marinādi un novietot ledusskapī. Pirms gaļas grilēšanas vai cepšanas to marinē vismaz stundu. Veselu vistu marinē ilgāk,” iesaka S.Stalbova.
Sausā marināde
Sausā marināde ir garšvielu maisījums, ko pirms grilēšanas ierīvē gaļā. To izmanto, lai gaļai ātri piešķirtu bagātīgu garšu un skaistu izskatu. Piemēram, lai ar sauso marinādi marinētu ribiņas, vispirms jānoņem plēve no ribiņu iekšpuses. Lieciet tās uz grila karstuma malā (netiešā grilēšana, grilējiet aptuveni 150°C temperatūrā 1,5–2 stundas, līdz kauli viegli atdalās).
— Līga Vīksna