Zemeņu laiks šovasar mūs nelolo ar lielu bagātību. Taču nevajag nemaz daudz, lai izbaudītu ogu garšu.
Zemeņu laiks šovasar mūs nelolo ar lielu bagātību. Taču nevajag nemaz daudz, lai izbaudītu ogu garšu. Un to vislabāk var, izmantojot zemenes saldajos ēdienos. Iepriekšējā laikraksta numurā piedavājām kūku ar zemenēm un rabarberiem, tagad varat savu ģimeni vai draugus lietainā vasaras dienā iepriecināt ar zemeņu krēma kārtojumu.
Krēma pagatavošanai nepieciešams: aptuveni pusglāze cukura, divas tējkarotes ar kaudzi kartupeļu cietes, divas olas, ceturtdaļlitra piena, 250 grami salda krējuma, divas ēdamkarotes melnā balzama vai konjaka un zemenes pēc vajadzības.
1. Olām atdala dzeltenus no baltumiem. Izmanto tikai dzeltenumus.
2. Katliņā ar olu dzeltenumiem ber cukuru un kartupeļu cieti. Samaisa.
3. Klāt lej pienu un maisa līdz izkusis cukurs.
4. Katliņu ar piena, olu dzeltenuma, cukura un cietes masu liek verdoša ūdens peldē un, nepārtraukti maisot, karsē. Karsēšanu pārtrauc, kad masa ieguvusi skāba krējuma konsistenci.
5. Sabiezējušo masu noliek atdzesēties. Ik pa laikam apmaisa.
6. Kamēr kārtojuma pamatmasa dziest, saputo krējumu.
7. Saputotajam krējumam pievieno atdzisušo piena, olu, cukura un cietes masu. Pielej balzamu. Visu sajauc viendabīgā masā. Nedaudz saputotā krējuma atliek atsevišķā traukā – tas noderēs greznošanai.
8. Saldā ēdiena traukā kārto nomazgātas un no kauslapām attīrītas zemenes. Ogas var likt veselas, ja tās ir lielas, griež uz pusēm.
9. Uz ogu kārtas uzklāj pusi no krēma masas. Tad vēlreiz atkārto zemeņu klājumu, virs tā liek atlikušo krēmu.
11. Trauku ar zemeņu un krēma kārtojumu ievieto ledusskapī uz divām – trim stundām sastingšanai. Pirms pasniegšanas garnē ar putukrējumu un zemenēm.