Pārtikas un veterinārais dienests izstrādājis speciālu programmu listeriozes izraisītāja kontrolei piena un gaļas produktos, kā arī slaucamo govju pārbaudei.
Pārtikas un veterinārais dienests izstrādājis speciālu programmu listeriozes izraisītāja kontrolei piena un gaļas produktos, kā arī slaucamo govju pārbaudei. Tā paredzēta, lai aizsargātu patērētājus no veselībai bīstamas pārtikas un laikus veiktu riska novēršanas pasākumus.
“Speciālajā programmā būs jāveic riskanto produktu mikrobioloģiski izmeklējumi, jo listerioze ir bīstama slimība,” laikrakstam stāsta Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes rajona pārvaldes vadītājs Marģers Kamerāds.
Listerioze ir infekcijas slimība, kas var būt īpaši aktuāla vasaras periodā. “Dažkārt tam nepievēršam uzmanību, lai gan šī infekcija var rasties, sākot no plus četriem grādiem,” uzsver M. Kamerāds. Ar listeriozi var saslimt gan cilvēki, gan dzīvnieki. Lielāks risks ar to saslimt ir cilvēkiem ar novājinātu imūno sistēmu, grūtniecēm un jaundzimušajiem. Dzīvniekiem tā parasti norit bez simptomiem un vieglā formā. Pēdējos gados Latvijā konstatēti vairāki listeriozes gadījumi.
M. Kamerāds norāda, ka Alūksnes rajonā šādi gadījumi neesot konstatēti. “Mūsu dienests uzmanību pievērš visām infekcijām – salmonelozei, listeriozei, lai zinātu, kāda ir reālā situācija,” bilst M. Kamerāds.
Riska produkti inficēšanai ar listeriozi ir gaļa, kas ražošanas procesā netiek pietiekami apstrādāta, kurai ir garš realizācijas termiņš, arī nepasterizēts piens, mīkstie sieri, biezpiens un krējums, salāti, pastētes, arī auksti kūpināti zvejas produkti.