Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Vasaras garšas esence – gurķis

Abas receptes kopā
Foto: Publicitātes

Vasara ir laiks, kad dārzeņi un augļi ir paši gardākie. Gurķis ir neatņemama vasaras garšas sastāvdaļa. Gurķus var lietot uzturā dažādos viedos – sālītus, marinētus, aukstajā zupā, salātos vai svaigus kā uzkodu. Lai palutinātu tavas garšas kārpiņas, Rimi Gardēde Signe Meirāne piedāvā divas receptes – gurķu un mencas maizītes un tzaziki un gurķu-kaperu mērci. “Alūksniešiem.lv” iesaka Rimi pārstāve Regīna Ikala.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Atceros bērnību, kad nebija nekā īpašāka, kā basām kājām aizskriet līdz dobei un noplūkt gurķi, apēdot to vēl saulē sasilušu, kraukšķīgu un sulīgu. Īpaša bija arī mazsālītu gurķu maģija vasarā un marinētu gurķu aromāts rudenī un ziemā,” stāsta Signe Meirāne. Tā kā gurķis satur ļoti daudz ūdens, tas diezgan ātri izžūst, un dažreiz, bet ne vienmēr, atdzīvināt to spēj ledusauksta ūdens pelde. Ja zini, ka lielu daudzumu svaigu gurķu neapēdīsi, tos, kamēr vēl kraukšķīgi, labāk pagatavot – mazsālītus, sālītus, marinētus vai skābētus, iesaka Rimi Gardēde. Savukārt pērkot ievēro, ka maksimālai garšai un labsajūtai, tos ēdot, jāizvēlas stingri un tumši zaļi gurķi (izņemot šķirnes, kuras tādas nav). Der zināt: jo gurķim biezāka miza, jo tajā būs vairāk sēklu. Tas nebūt nenozīmē, ka tos nevajag pirkt, jo dažādās receptēs var izmantot dažādu veidu gurķus – atliek tikai atrast pareizās receptes.

“Lai gan pavisam noteikti gurķim ar dillēm, krējumu un šķipsniņu mīlestības – sāls – piemīt īpašs šarms, tomēr ir arī daudzi citi veidi, kā izmantot šo lielisko dārzeni. Tas perfekti garšo kopā ar baziliku, ķiploku un olīveļļu. Var pievienot arī piparmētru. Pamēģini auksto gaspačo, kura sastāvā ir 70% gurķu un 30% balto vīnogu (pirms tam no tām izspiežot sulu). Gurķis ir ideāls, lai pagatavotu sorbetu ar piparmētru, pievienotu smūtijiem un izspiestu sulās. Pagatavo to salātos un pasniedz ar ceptu lasi vai foreli, dillēm, baziliku un citrona miziņu. Samaisi ar tvaicētiem kartupeļiem, avokado, olīveļļu, graudu sinepēm un garšaugiem. Tāpat gurķis ideāli garšos ar sieriem – burratu, fetu un grilētu halumi,” dažādas ēdienu variācijas iesaka Signe Meirāne.

Gurķu un mencas maizītes (30 min; 4 pers.)

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Nepieciešams:

300 g atlaidinātas mencas;

3 pētersīļa zariņi;

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

3 bazilika zariņi;

4 lielas šķēles saldskābmaizes;

40 g vai cita vēlamā daudzuma sviesta istabas temperatūrā;

500 g gurķu plānās, garenās šķēlēs;

8 tējk. Extra Virgin olīveļļas;

1⁄2 bio citrona mizas, smalki sarīvētas;

ikri, cik vēlies;

8 vārītas, nolobītas paipalu oliņas, pārgrieztas uz pusēm;

dilles, cik vēlies;

jūras sāls;

svaigi malti melnie pipari.

Pagatavošana

Tvaicējamā sietā liec pētersīļu un bazilika kātus un virsū – zivi. Tvaicē apmēram 5–7 minūtes, tad noņem no karstuma.

Maizi apsmērē ar sviestu (cik vēlies). Virsū liec mencu, gurķi un ikrus, uzlej eļļu, uzkaisi citrona miziņu, kārto ikrus un olu pusītes. Uzber sāli un piparus, dekorē ar dillēm un pasniedz.

Tzaziki un gurķu- kaperu mērce (15* min; 1 pers.)

*15 min + 12 stundas liekā šķidruma notecināšanai + 2 stundas, lai ievilktos

Nepieciešams:

Tzaziki:

300 g grieķu jogurta;

200 g nomizotu gurķu bez sēklām, rupji sarīvētu;

4 ēd. k. Rimi Extra Virgin olīveļļas;

1 tējk. medus;

1 tējk. citrona sulas;

2 ēd. k. smalki sakapātas svaigas piparmētras;

1 ēd. k. smalki sakapāta bazilika;

1⁄2 tējk. kaltēta oregano;

jūras sāls pēc garšas;

svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

Gurķu-kaperu mērcei:

150 g nomizotu gurķu bez sēklām, smalki sakapātu;

2 ēd. k. smalki sakapātu kaperu;

pa 1 ēd. k. smalki sakapāta bazilika, piparmētru un pētersīļu;

1 tējk. Dižonas sinepju;

1⁄2 tējk. medus;

1 liela ķiploka daiva, nomizota, izspiesta caur ķiplokspiedi;

20 ml Rimi Extra Virgin olīveļļas;

jūras sāls pēc garšas;

svaigi malti melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana

Gatavo tzaziki. Sietā virs bļodas liec jogurtu un atstāj ledusskapī, lai notek liekais šķidrums (vislabāk uz 12 stundām). Citā sietā liec gurķus, kas samaisīti ar nelielu daudzumu sāls. Uzliec sietu virs bļodas un liec ledusskapī, lai notek liekais šķidrums, arī uz 12 stundām vai vismaz 2 stundas, pirms jogurts ir gatavs.

Kad jogurts un gurķi notecināti, gurķiem kārtīgi nospied lieko šķidrumu un samaisi tos ar eļļu. Iemaisi citrona sulu, medu, ķiplokus, garšaugus, piparus, notecināto jogurtu un visu samaisi. Pagaršo, vai pietiek sāls, un liec ledusskapī ievilkties uz vēl 2 stundām.

Gurķu-kaperu mērcei sajauc gurķus ar sāli, liec sietā, lai notekas 2 stundas. Nospied lieko šķidrumu un sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Pirms lietošanas ļauj ievilkties 2 stundas.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.