Sastāvdaļas:
1 kilograms gurķu, 250 gramu sīpolu, 300 gramu cukura, 400 mililitru ābolu etiķa, 3 ēdamkarotes sāls, 2 ēdamkarotes sinepju graudiņu, ½ tējkarotes kurkumas, 5 – 6 melno piparu graudiņi, 10 smaržīgo piparu graudiņi.
Izlasījusi šo recepti, nodomāju – šo gan vajadzētu izmēģināt. Tikai šaubas radīja iespējamais marinādes skābums, jo gurķi taču būs vienā etiķi, kaut arī 6% ābolu. Nu jau šādu marinējumu esmu pagatavojusi arī atkārtoti, jo, nobaudot burciņās nesatilpušos gurķīšus, secināju, ka tie pie gaļas ēdieniem ziemā garšos lieliski. Darba gaita arī otrajā reizē bija identiska, bet recepte, ja negribas noņemties ar svēršanu, mazliet vienkāršāka. Rezultāts gan – trīs piepildītas puslitra burciņas – līdzīgs:
1,3 kilogrami gurķu, 2 vidēja lieluma sīpoli, 500 mililitru ābolu etiķa, 2 glāzes cukura, 3 ēdamkarotes sāls, 2 ēdamkarotes sinepju graudiņu, ½ tējkarotes kurkumas, 1 tējkarote melno graudu piparu.
Gurķus labi nomazgāju un sagriezu apmēram puscentimetru biezās ripiņās, nomizotus sīpolus – plānās ceturtdaļripiņās. Bļodā tiem piemaisīju 3 ēdamkarotes sāls, uzliku slogu un ievietoju ledusskapī uz 4 – 5 stundām. Pēc tam gurķus ar sīpoliem caurdurī nomazgāju zem tekoša ūdens un ļāvu, lai šķidrums pilnībā notek. Katlā iebēru cukuru, piparu un sinepju graudiņus un kurkumu, pielēju arī ābolu etiķi un maisot uzvārīju, līdz viss cukurs izkusis. Tad pievienoju gurķus ar sīpoliem un apmaisot vārīju – vienā receptē te pietika ar minūti, otrā vārīt ieteikts trīs līdz piecas minūtes, lai gurķi maina krāsu. Izvēlējos ilgāko vārīšanas laiku. Pēc tam izliku gurķus izkarsētās burciņās, piepildot tās ar marinādi līdz pašai augšai, un aizvākoju. Burkas apvērsu otrādi un sasedzu līdz pilnīgai konservējuma atdzišanai.
Reklāma