Pēc Alūksnes Mobilo strēlnieku bataljona vairāk nekā 100 karavīru inficēšanās ar mazpazīstamo Norvalkas vīrusu Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki atklāja būtiskus higiēnas normu pārkāpumus.
Pēc Alūksnes Mobilo strēlnieku bataljona vairāk nekā 100 karavīru inficēšanās ar mazpazīstamo Norvalkas vīrusu Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki atklāja būtiskus higiēnas normu pārkāpumus. 17.janvārī gandrīz visi trūkumi bija novērsti, tomēr Aizsardzības ministrija izveidoja pārbaudes grupu.
“Nav pamatota ziņu aģentūras LETA informācija par to, ka karavīri inficējušies, ēdot pusdienās zupu un biešu salātus. Šoreiz nav iespējams izdalīt vienu produktu, kas būtu vainojams slimības izraisīšanā. Veicot epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā iegūtās informācijas analīzi, noskaidrots, ka 8.janvārī, ēdot pusdienas bataljona ēdnīcā bija 19,5 reizes lielāka iespēja inficēties nekā citām personām. To apliecina karavīru saslimšana visās rotās,” secina Sabiedrības veselības aģentūras Gulbenes filiāles epidemioloģe Zita Skulte.
Viņa ir aptaujājusi ģimenes ārstus, pediatrus un noskaidrojusi, ka līdz karavīru saslimšanai neviens pieaugušais nav sūdzējies par inficēšanos.
Palielinājusies ir bērnu saslimstība, tomēr nav iespējams konstatēt, vai kāds nav inficējies ar Norvalkas vīrusu. Z.Skulte norāda, ka tādu iespēju nevar izslēgt. Pārtikas un veterinārā dienesta Alūksnes pārvaldes priekšnieks Marģers Kamerāds stāsta, ka 17.janvārī bataljona pārtikas blokā jau bija novērsti gandrīz visi higiēnas normu pārkāpumi.
“Ūdensvada un kanalizācijas sistēma darbojas. Piena un biezpiena produktus no ražotāja pieņem tikai oriģinālā iepakojumā un fasētus slēgtās plastmasas kastēs. Tās uzglabā aukstuma kameras plauktos. Visās darbavietās ir marķēti dezinfekcijas un mazgāšanas līdzekļi. Tagad ēdnīcā ir slēgti atkritumu konteineri,” pauž M.Kamerāds.
Novērsta ir arī pārtikas produktu nesaderība uzglabāšanas telpās, tāpat ievēro normatīviem atbilstošu temperatūras režīmu. Administratīvi sodīta SIA “Adrem”, kas karavīriem piegādā sauso produkciju.
M.Kamerāds norāda, ka vēl lielāka uzmanība jāpievērš paškontrolei. Nevar pieļaut, ka personāla ģērbtuvē netīrais speciālais apģērbs ir blakus tīrajam, ka to nemazgā centralizēti. Tāpat jārūpējas, lai pārtikas produktiem nepiekļūtu grauzēji un putni.