Pankūkas ir vienkāršs un līdz šim
nepārspēts veids, kā palutināt sevi un ģimeni laiskā brīvdienu
rītā. Gandrīz katrā ģimenē ir sava tradicionālā recepte, kā
tās pagatavot visgardāk: vieni ir iecienījuši plānās pankūkas
ar ievārījumu, citi – rauga pankūkas, kādam visgardākie šķiet
biezpiena plācenīši ar medu. Tomēr dažreiz ir vērts palūkoties
“aiz savas virtuves robežām”, lai smeltos iedvesmu jauniem
atklājumiem. Atzīmējot Starptautisko pankūku dienu, kas šogad ir
17. februārī, kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda
Tellgrena sadarbībā ar AS “Dobeles dzirnavnieks” iesaka 8
piedevas, ar kurām dažādot ierastās pankūkas.
-
Ar
aromātiskiem āboliem brūnajā cukurā.
Āboli, uzglabāti vēsos lauku pagrabos un pareizos apstākļos, ir
pieejami arī pēdējos ziemas mēnešos. Tajos joprojām ir daudz
vitamīnu un vērtīgu uzturvielu, tāpēc izmanto tās! Nomizo
dažus saldskābus ābolus, sagriez tos gabaliņos un sautē,
pievienojot pāris karotes brūnā cukura un garšvielas pēc savas
izvēles – kanēli, kardamonu, krustnagliņas. Šo spēcīgo garšu
vietā var izmantot arī vaniļas pāksti, jo tās garša ir
neitrālāka un patīk teju ikvienam neatkarīgi no vecuma. Sautē,
kamēr ābola gabaliņi kļuvuši mīksti un sulīgi. Pasniedz kopā
ar savām mīļākajām pankūkām. -
Pildītas
ar ķirbi un kūpinātu gaļu.
Joprojām daudzās ģimenēs skapja augšas grezno pērnā gada
krāsainie skaistuļi – laiks tos likt lietā! Pildi plānās
pankūkas ar krāsnī cepta ķirbja gabaliņiem un uz pannas apceptu
kūpinātu cauraudzīti. Ķirbja saldenums labi sader ar gaļas
dūmakaino garšu. Kad pildījums “ierullēts” pankūkās, liec
tās uz 10 minūtēm cepeškrāsnī. Pasniedz ar garšaugu mērci,
ko pagatavo, sablendējot kopā pētersīļus, labas kvalitātes
olīveļļu un ķiploku. -
Ar
medu un riekstiem. Izvēlies savus
mīļākos riekstus un apgrauzdē tos uz pannas vai cepeškrāsnī,
lai padarītu intensīvāku riekstu aromātu. Sakapā riekstus
mazākos gabaliņos un atbrīvojies no miziņām. Pankūkas pārlej
ar karoti smaržīga Latvijas ziedu medus un pārber ar riekstiem.
Ja esi eksotisku garšu cienītājs vai vegāns, medus vietā
izvēlies kļavu, agaves vai rīsu sīrupu. -
Ar
vaniļas saldējumu un šokolādes mērci. Īsti
saldummīļi novērtēs šādu kombināciju! Īpaši tad, ja
šokolādes mērce būs mājās gatavota no īstas tumšās
šokolādes. Pastāv arī ātrais mērces gatavošanas variants:
labas kvalitātes kakao sajauc kopā ar cukuru un uzkarsē,
nepārtraukti maisot. Vaniļas saldējums labi kontrastēs ar
karstajām pankūkām un kopā ar šokolādes rūgtumu veidos
lielisku garšas buķeti. -
Pankūku
sainīši ar žāvētu lasi un zaļumu krēmsieru. Šī ir
aristokrātiska maltīte, kurā “galveno vijoli” spēlē lasis.
Jau gatavas, bet vēl siltas plānās pankūkas vidiņā liec karoti
krēmsiera un laša šķēli. Maliņas ceļ uz augšu, veidojot mazu
sainīti, ko sasien ar sīpolloku. Laša un krēmsiera kombināciju
var izmantot arī pagatavojot mazas kanapē veida uzkodas: izcep
mazas pankūciņas dažu centimetru diametrā, to vidū liec lasi,
pa virsu tam kopā ar saldo krējumu uzputotu krēmsieru un dekorē
ar sarkanajiem vai melnajiem ikriem. -
Ar
ceptiem banāniem un putukrējumu. Šādi pasniegtas pankūkas
jo īpaši novērtēs mazie kārumnieki. Banānus sagriez ripiņās,
pārber ar cukuru un cep uz pannas izkausētā sviestā, kamēr tie
kļūst mīksti un zeltaini brūni. Pasniedz kopā ar pankūkām un
karoti svaigi uzputota saldā krējuma vai plombīra saldējuma. -
Pildītas
ar šķiņķi un sieru. Šādas pankūkas vakariņās būs
priecīgi baudīt gan lieli, gan mazi. Plānās pankūkas pildi ar
šķiņķa gabaliņiem, pārberot ar rīvētu sieru. Vari visu
papildināt ar tomāta šķēlīti vai kādu citu zaļumu pēc savas
izvēles. Sarullē un cep krāsnī, kamēr siers izkusis un pankūkas
kļuvušas zeltainas. Pasniedz karstas kopā ar karoti skābā
krējuma vai garšaugu mērces. -
Ar
gailenēm un karamelizētiem sīpoliem. Nevienam nav noslēpums,
ka pagājušais gads bija bagāts sēņu gads un joprojām daudzās
saldētavās savu kārtu gaida gaileņu krājumi. Tradicionālās
sēņu mērces vietā sviestā ceptas atlaidinātas gailenes vari
izmantot arī pankūku pildīšanai. Uz pannas eļļā apcep Šalotes
sīpolu, pievieno nedaudz diļļu un noslēgumā – sagatavotās
gailenes. Pirms pasniegšanas var pārbērt ar paša diedzētiem
sīpollokiem vai vitamīnu pilniem dīgstiem.