Mūsu iedzīvotāji dod priekšroku mazāk veselīgiem dzērieniem – kafijai, limonādei, alum.
Mūsu iedzīvotāji dod priekšroku mazāk veselīgiem dzērieniem – kafijai, limonādei, alum.
Lai stiprinātu sulu dzeršanas tradīcijas Latvijā, ir izveidota Sulu ekspertu padome. Tās galvenais uzdevums ir veicināt sabiedrības izpratni par sulu veselīgumu. Šodien sākas ekspertu padomes pirmais eksperiments “Sargā sulu!”.
Pirmais eksperiments – “Sargā sulu!”
Sulu ekspertu padomes pārstāve Inese Ozoliņa norāda, ka Latvijas iedzīvotāji, salīdzinot ar citu Eiropas Savienības valstu iedzīvotājiem, uzturā salīdzinoši maz lieto sulas. Latvijas iedzīvotāji ikdienā daudz vairāk dod priekšroku mazāk veselīgajiem dzērieniem – kafijai, limonādei, alum un līdzīgiem dzērieniem. Tomēr svarīgi atcerēties, ka augļi un sulas satur daudzas organismam nepieciešamas un veselīgas sastāvdaļas. Svaigi spiestas augļu, dārzeņu sulas nodrošina organismu ar nepieciešamo vitamīnu, minerālvielu un mikroelementu daudzumu, tā spēcinot imunitāti. Sulas organismam ir daudz vieglāk pārstrādāt nekā augļus vai dārzeņus.
Taču ārējās vides – gaisa un gaismas – ietekmē vitamīni un citas bioloģiski aktīvās vielas sadalās, tādēļ produkts pakāpeniski zaudē savas veselīgās īpašības. Lai pievērstu sabiedrības uzmanību sulām, tiek veikts zinātnisks eksperiments, kurā tiks noskaidroti apstākļi, kādos sulu un augļu vitamīni un bioloģiski aktīvās vielas saglabājas visilgāk. Vislatvijas eksperimentā var piedalīties ikviens interesents, sekojot līdzi eksperimenta norisei kampaņas mājas lapā “www.sargasulu.lv” vai arī veicot to pašiem skolā skolotāju uzraudzībā vai individuāli mājās.
Veselīgs uzturs uzlabo dzīves kvalitāti
Sulu ekspertu padomi veido vairāki šajā jomā zinoši cilvēki, kas, rīkojot informatīvas un netradicionālas kampaņas, atklās cilvēkiem sulu nozīmīgumu. “Kaut arī mēs pēdējos gados esam kļuvuši izglītotāki par veselīgu uzturu un dzīvesveidu, šajā jomā mums ir kur vēl attīstīties. Veselīgs uzturs var pagarināt mūsu dzīves ilgumu un uzlabot tās kvalitāti, kā arī tas veicina labu pašsajūtu un garastāvokli. Savukārt sulas ir svarīga veselīga uztura sastāvdaļa,” norāda Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis.
“Mums, vairākiem ekspertiem, apvienojoties, tika nolemts izveidot Sulu ekspertu padomi, kas ar savām aktivitātēm veicinātu sabiedrības izpratni par sulu veselīgumu, to atšķirībām un iedrošinātu dzert šo produktu. Jāmin, ka visā pasaulē sulas tiek uzskatītas par svarīgu veselīga dzīvesveida sastāvdaļu,” pauž Sulu ekspertu padomes pārstāvis Jānis Grīviņš. Sulu ekspertu padomi veido tās goda loceklis Veselības ministrs Ivars Eglītis, kas vienlaicīgi ir arī Uztura padomes priekšsēdētājs, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes PTF docente Dr.Solvita Kampuse, Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis, Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ieva Kļavinska, lielākie sulu ražotāji Latvijā – “CIDO” kvalitātes laboratorijas vadītāja Mirjama Griņuka. Sulu ekspertu padomes dibināšanas iniciators ir pasaulē vadošais šķidro pārtikas produktu kartona iepakojuma ražotājs “TETRA PAK”.