Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Aicina pašvaldību līgumos ar patversmēm paredzēt pienākumu reģistrēt datu bāzē atrastus mājdzīvnieku

Foto: Pexels.com
Attēlam ilustratīva nozīme

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) aicina pašvaldību līgumos par pienākumu patversmēm reģistrēt atrastus mājdzīvniekus Lauksaimniecības datu centra bāzē, “Alūksniešiem.lv” noskaidroja aģentūrā Leta.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

LVB Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore norādīja, ka šāda kārtība mikročipētajiem dzīvniekam, kas atbilstoši reģistrēti Lauksaimniecības datu centra datubāzē, palīdzētu ātrāk atgriezties mājās.

Ierosinājumu LVB priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš skaidroja, sakot, ka pašlaik Lauksaimniecības datu centra datubāzē reģistrēta pazuduša suņa vai kaķa saimniekam, kurš jau tā ir stresā par mīluļa pazušanu, mājdzīvnieka meklējumos ir jāapzina patversmju un biedrību mājaslapas un citu pazudušu mājdzīvnieku bilžu piesātinātie sociālie tīkli. “Daudz vienkāršāks un ātrāks risinājums būtu mikročipēta dzīvnieka atrašanas fakta tūlītēja fiksēšana vienotajā datubāzē,” atzīmēja Šmēliņš.

Konopore uzsvēra, ka tas, kā dažādās dzīvnieku glābšanas biedrības un patversmes vēl papildus reklamē atrastos dzīvniekus, varētu palikt pašu ziņā, taču tikai pēc tam, kad atrašanas fakts ir fiksēts Lauksaimniecības datu centra datubāzē un dzīvnieka īpašniekam ir iespēja Lauksaimniecības datu centrā reģistrēta suņa meklēšanu veikt pēc unikāla burtciparu koda. Katrā patversmē ir veterinārārsts, kuram suņa atrašanas notikuma reģistrēšana speciālā aplikācijā aizņem vien minūtes, tomēr šī prakse nav līdz šim tikusi ieviesta, jo pašvaldības no patversmēm nepieprasa atrasta suņa reģistrēšanu Lauksaimniecības datu centra datubāzē.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Patlaban LVB uzklausa arī sūdzības, ka ne visi ķērāji ievēro normatīvajos aktos noteiktās prasības pārbaudīt mikročipu dzīvnieka noķeršanas brīdī, tāpēc pat Lauksaimniecības datu centrā reģistrēti dzīvnieki nereti ir bijuši spiesti pavadīt patversmē ne vienu vien dienu. Situācija nav pieļaujama ne tikai tāpēc, ka šādā gadījumā tiek nelietderīgi izmantota nauda, bet arī tāpēc, ka tā neatbilst dzīvnieka interesēm, akcentēja Konopore.

Tāpat LVB vadītājs Šmēliņš teica, ka nereti pašvaldības pat nezina Lauksaimniecības datu centra sniegtās iespējas, tāpēc LVB rosinās Latvijas Pašvaldību savienībai izveidot informatīvu materiālu, lai pašvaldības labāk zinātu savas iespējas un varētu aizstāvēt savu iedzīvotāju intereses.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.