Otrdiena, 16. decembris
Alvīne
weather-icon
+2° C, vējš 1.34 m/s, R vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Tas, kurš turpina ēst, kad vēders pilns, rok sev ar zobiem kapu

Daudzas sievietes visu mūžu cīnās ar liekajiem svara kilogramiem. Viņas ievēro drakoniskas bada diētas nedēļu un ilgāk.

Daudzas sievietes visu mūžu cīnās ar liekajiem svara kilogramiem. Viņas ievēro drakoniskas bada diētas nedēļu un ilgāk. Zaudē piecus līdz desmit kilogramus. Tad atalgo sevi par uzvaru ar kūku vai kārtīgu pieēšanos. Un svars atkal palielinās.
Vieglāk atbrīvoties no liekā svara ir pakāpeniski, nenodarot ļaunumu veselībai. Daudziem cilvēkiem notievēšana ir dzīvesveids. Diētu atturības periodi mijas ar ēšanas orģijām. Rezultātā svara samazinājumu nekad neizdodas saglabāt ilgstoši.
Pie slaidas figūras nevar nonākt “pa taisno” – pieņemiet šo faktu, ja gribat panākt ilgstošu panākumu.
Sāc ar nelielām pārmaiņām
Uzsākot novājēšanas kursu, vispirms pašām jābūt skaidrībā, ka diēta nedrīkst pārvērsties par badošanos kursu. Uzturā jābūt maz kalorijām, taču tam jāsatur nepieciešamie vitamīni un minerālvielas, kā arī jānovērš izsalkuma sajūta. Obligāti vairāk jākustas.
Stingri ierobežojiet sviesta, tauku, desu, treknu sieru un citu taukainu ēdienu patēriņu. Piemēram, pēc Olli Kunces grāmatas “Skaistums visiem”, lai zaudētu 500 gramu tauku, cilvēkam desmit stundas jāauļo zirgā vai 15 stundas jādejo, 110 kilometri jānoskrien vai 230 kilometri jānoiet kājām.
Pārejai uz pretaptaukošanos diētu jānotiek pakāpeniski, jo strauja kaloriju samazināšana var radīt vājuma sajūtu, nelabumu un nervozitāti.
Kļūdas visiem vienādas
Apaļīgajiem, mēģinot notievēt, ir kopīgas iezīmes. Lielākā daļa neēd brokastis, daudzi atsakās arī no pusdienām, bet vakars izvēršas par vienu lielu ēdienreizi. Svars, ko viņi plānojuši zaudēt, tiek viegli atgūts vakarā. Cilvēks ir tik izsalcis, ka grūti pārtraukt ēšanu.
Vispirms visi grib samazināt tauku slāni. Tomēr nav iespējams samazināt tikai to. Zūd arī citi audi. Pirmajā nedēļā pazūd galvenokārt ūdens un muskuļu audi (proteīns). Pēc tam process mainās un sākas taukaudu samazināšanās. Ja bieži uzsāk diētas, kas ilgst divas nedēļas, var zaudēt daudz muskuļu un atkal pieņemties svarā – to vietā aug taukaudi.
Par katru zaudēto kilogramu apsveiciet sevi, nopērciet ko skaistu, aizejiet pie friziera vai izvēlieties ko citu, kas jums tīk.
Nekad neizlaidiet ēdienreizes. Vakaros drīkst ēst, lai naktī nejustu izsalkumu, tikai jābūt vieglai maltītei.
Ēdiena parasto devu samaziniet uz pusi
Ilgstošu svara samazinājumu var iegūt tikai tad, ja jūs maināt savus ēšanas paradumus. Liela daļa cilvēku, kas grib samazināt svaru, vēlas panākt to ātri. Un viņiem tas neizdodas, jo uzsāk diētu ar vislabākajiem nodomiem un strauji samazina pārtikas daudzumu. Ķermenim nepatīk, un tas dara visu, lai dabūtu vairāk barības. Cilvēks padodas un sarīko ēšanas orģijas. Pēkšņi zaudētie kilogrami plus vēl daži ir atpakaļ, kur bijuši. Valda maldīgs uzskats, ka diēta ir īslaicīgs pasākums. Jāveido jauni ēšanas paradumi un tie jāievēro, tad cilvēks spēs uz visiem laikiem atbrīvoties no liekā svara.
Daži ārsti ieteic novājēšanas kursa laikā ieturēt atsevišķas badošanās dienas. Šajās dienās jāēd vai nu tikai augļi, vai dārzeņi, jādzer sulas vai piens.
Septiņi slaiduma baušļi
Frīderuna Bodeita – vācu dietoloģe – izstrādājusi septiņus slaiduma baušļus, ko ir vieglie ievērot.
1. Apēd tikai pusi. Svarīgi, lai ēstu ievērojami mazāk nekā līdz šim.
2. Trekns padara resnu. Sagatavojot ēdienu, taukvielas lietojiet taupīgi. Organisms labāk izmanto augu eļļas un margarīnu ar zemu tauku saturu, jo tajās atrodas nepiesātinātas taukskābes.
3. Neņem no svešiem neko saldu. Cukurs veido “nedzīvo” enerģiju. Saldiniet ar cukura aizstājējiem.
4. Lietojot alkoholu, tikai dumjais jūtas labi. Alkohols satur daudz kaloriju un aizkavē tauku noārdīšanos.
5. Pēc ēšanas jāatpūšas vai jānoiet 1000 soļu. Ja iespējams, maltīti, īpaši vakariņas, vajadzētu beigt ar pastaigu raitā solī. Tikai pēc tam seko trauku mazgāšana, kafijas tase vai snaudiens.
6. Gars ir stiprs, taču miesa vāja. Lai nokristos svarā, nepieciešama garīga elastība, jo domu kūtrums veicina ķermeņa kūtrumu. Tādēļ jādomā, jālasa, jāmin mīklas…
7. Tikai ar ūdeni badošanās sagādā prieku. Izsalkuma sajūtu uz laiku iespējams apmierināt ar glāzi minerālūdens. Ūdens ir slaido vīns!
Ievērojot šos baušļus un nedaudz mainot ēdienkarti, mēnesī var atbrīvoties no viena līdz trīs kilogramiem liekā svara.
Ierosmei piedāvājam dažas vienkāršas ēdienu receptes.
Salāti
Svaigi gurķi, dilles, redīsi, tomāti, pētersīļi, sāls, citrona sula. Dārzeņus sagriež kubiciņos, sasmalcina garšvielas, samaisa, pārlej ar citrona sulu.
Salātiem var izmantot savvaļas zaļumus. Augus, lai saglabātu minerālvielas un vitamīnus, mazgā tekošā ūdenī. Sasmalcina ar asu nazi, lai neizdalītos sula.
Balandu salāti
Saišķis balandu un pētersīļu, puscitrona, saišķis nātru, eļļa. Zaļumus rūpīgi nomazgā, notecina, sasmalcina, aprasina ar citrona sulu, sajauc ar eļļu.
Nātru salāti
Trīs saujas nātru lapu, sauja lociņu, majonēze. Nātres noplaucē, atdzesē, notecina, sasmalcina, pievieno sasmalcinātus lociņus un pievieno majonēzi.
Pieneņu salāti
Sauja pieneņu lapu, lociņi, saišķis diļļu, pusglāze biezpiena, divas ēdamkarotes skāba krējuma. Caur sietu izberztam biezpienam pievieno skābu krējumu un zaļumus. Izmanto sviestmaizēm.
Pieneņu salāti ar eļļu
Trīs saujas pieneņu un gaiļpiešu lapu, divas ēdamkarotes majonēzes, divas tējkarotes eļļas, citrona sula, sāls, sinepes un pipari. Zaļumus saplucina un pārlej ar mērci.
Zaļbarības salāti
Pa saujai skābeņu, pieneņu, nātru, kressalātu lapu, ēdamkarote gurķu mētru, saišķis diļļu. Zaļumus sagriež, var pievienot majonēzi vai eļļu ar citrona sulu.
Virzas salāti
Salātiem izmantojama arī virza, ko cenšamies izravēt no dārza. Saplūc sauju virzas, to noskalo un smalki sagriež. Pievieno sagrieztas skābeņu lapas, tomātus. Visu samaisa ar krējumu. Sāli pievieno pēc garšas.
Zaļie salāti
Nosaukums liecina, ka tajos iespējams apvienot visu, kas ir zaļš un vitamīniem bagāts. Bļodā sagriež gaiļlbiksīšu un redīsu lapiņas, arī sparģeļa jaunos dzinumus. Nevajag baidīties, ka pēc nogriešanas sparģelim nebūs jaunu dzinumu. Tas atjaunojas. Sparģeļa dzinumi salātiem piešķirs lazdu riekstu garšu. Lai nebūtu jūtams sūrums, salātiem var pievienot arī nelielas pieneņu lapiņas, bet krāsainībai tomātu vai saldo papriku. Salātus var pārliet ar kādu no veikalā nopērkamajām mērcēm vai krējumu. Sāli pievieno pēc garšas.
Krešu salāti
Kressalātus iespējams nelielā traukā izaudzēt agri pavasarī. Tos sagriežot un pievienojot pētersīļu, skābeņu un parasto salātu lapiņas, kā arī smalkos lociņus un visu samaisot ar krējumu, veidojas vitaminizēti salāti, ko var ēst kā piedevu vai arī likt uz sviestmaizes. Kressalātus iesaka pievienot arī biezpienam.
Kressalātus iesaka audzēt visu ziemu, jo tad šī viegli un ātri augošā auga vērtīgie vitamīni ir visvairāk nepieciešami. Lielākais kressalātu trumpis ir augstais C vitamīnu saturs tajos. Tur tā ir daudzkārt vairāk nekā, piemēram, apelsīnos. Kressalātos ir arī dabīgās antibiotikas, kas nepieciešamas iekaisumu gadījumā.
Zaķkāposti – lieliska piedeva
Nelielās devās zaķkāposti garšo ne tikai zaķiem, bet arī cilvēkiem. Piemēram, pusglāzi zaķkāpostu sasmalcina, tikpat daudz tiem piegriež maurlokus un svaigu gurķi. To var sagriezt plānās šķēlītes vai sarīvēt. Komponentus labi samaisa un liek uz sviestmaizes kā vieglu piedevu.

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri