Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Mācās, izaudzē un dalās

Ar pašu sarūpēto ziemas krājumu degustāciju noslēdzies biedrības “Ilzenes attīstībai” projekts “Mācies! Izaudzē! Dalies!”, ko atbalsta Borisa un Ināras Teterevu fonds programmā “Pats savam saimes galdam”. Ilzenieši atzīst – projekts palīdzējis gan piepildīt savus pagrabus, gan sniedzis kopābūšanas iespēju laikā, kad kopienām īpaši svarīgi saliedēties un iedzīvotājiem citam citu atbalstīt.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Projekta vadītāja, biedrības “Ilzenes attīstībai” valdes priekšsēdētāja Elīna Pētersone pastāstīja, ka projekts ildzis visu sezonu – no aprīļa līdz septembrim. Tā mērķis bija atbalstīt Alūksnes novada Ilzenes un Zeltiņu pagasta trūcīgās un mazaizsargātās ģimenes vai individuālus interesentus sava mazdārziņa iekārtošanā un pilnveidošanā. Septembrī tas noslēdzies. “Īstenošana veiksmīgi norisinās no aprīļa. Šajā laikā notika gan sēklu, stādu, augļu koku, ogulāju, kā arī dārza inventāra pirkšana un dāvināšana, stādu un sēklu apmaiņa, kā arī ogulāju un augļu koku, siltumnīcas kopšanas apmācības, kā arī apmācības par augu aizsardzības līdzekļiem un cīņu pret kaitēkļiem. Projekts noslēdzās ar pasākumu, kurā čaklākie ilzenieši un zeltinieši degustēja sagatavotos ziemas krājumus un dalījās ar receptēm,” stāsta E. Pētersone.

Īstenotāji atzīst – projekts katram dalībniekam un visiem kopā sniedza iespēju savas zināšanas papildināt vai atsvaidzināt ar ļoti noderīgām prasmēm, metodēm un idejām. “Katrs, kas dzīvo laukos, jau ir ar savu pieredzes “pūriņu”, bet, kad visi šie pūriņi sanāk kopā un tiek atvērti, izdodas vienam no otra kaut ko iemācīties, pamainīt domas un ieradumus. Ir ļoti patīkami redzēt ikvienu, kurš par spīti ikdienas aizņemtībai spēj piedalīties pasākumos, kas ir vērsti uz izaugsmi, jo paveiktais nav tikai par sēklu, stādu, augļukoku, ogulāju un dārza inventāra dāvināšanu, tas ir par draudzīgas, saliedētas, izglītotas un pārtikušas kopienas veidošanu un attīstību,” vērtē aktīvā ilzeniete.

Projekta rezultāti skaitļos
■ 80 Ilzenes un Zeltiņu mājsaimniecības, kurās dzīvo 200 pieaugušie un 80 bērni, ir saņēmušas sēklas, stādus, dārza inventāru, ogulājus un augļukokus mazdārziņa labiekārtošanai.
■ Iegādātas 13 ābeles, 5 bumbieres, 7 plūmes, 10 zemie ķirši, 5 saldie ķirši, 6 ērkšķogas, 3 jāņogas, 3 upenes, 1 dārza pīlādzis, 4 mellenes, 9 avenes, 22 agroplēves, 49 dažāda lieluma kapļi, 7 lāpstiņas dārzam, 54 dažādas pupu sēklas, 50 burkānu sēklas, 50 redīsu sēklas, 48 diļļu sēklas, 40 biešu sēklas, 42 salātu sēklas, 50 gurķu sēklas un 25 kabaču sēklas, 160 dažādi tomātu stādi, 22 paprikas stādi, 1 asā pipara stāds, 15 dažādu gurķu stādi, 6 kabaču stādi un 136 dažādu kāpostaugu stādi.
■ Kopumā projekta ietvaros ir notikuši 3 apmācības un 3 pasākumi.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sigita Mūrniece, zeltiniete: “Man visspilgtāk atmiņā palicis, kā katrs dalībnieks ar piesardzību pieteicās projektā apgūstamajiem līdzekļiem: katram tikai kaut ko vienu, lai tiek arī citiem. Manuprāt, tas tik ļoti raksturo gan latvieša lielo sirdi, gan lauku cilvēku dzīvi –
sadarboties ar kaimiņu, saimnieko tā, lai visiem pietiek.”

Elīna Pētersone, projekta vadītāja: “Iegūtās zināšanas ikvienam, kurš piedalījās, palīdzēja iegūt labāku ražu un piepildīt savus pagrabus, kā arī uzcienāt radus, draugus un kaimiņus. Projekta pasākumi palīdzēja saliedēt visu paaudžu iedzīvotājus un kliedēt stereotipiskās domas par trūkumu – jo tie, kuri darbojas, tiem vēderi un pagrabi vienmēr būs pilni. Par to liecināja arī ziemas krājumu degustācija. Ļoti priecājos, ka projektā iesaistījām ne tikai ilzeniešus, bet arī zeltiniešus. Liels paldies visiem, kuri atbalstīja un piedalījās! Kopienā ir spēks!”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.