Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Foto: Valsts aizsardzības mācības nometnes dalībnieki viesojas Alūksnes novada muzejā

Alūksnes novada muzejs aizvadītās nedēļas nogalē uzņēma Jaunsardzes centra organizētās Valsts aizsardzības mācības nometnes dalībniekus divu dienu izglītojošās aktivitātēs, kuru laikā padziļināti izzināja Latvijas militāro un Alūksnes novada vēsturi un stiprināja sadarbības prasmes.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Muzejs divu dienu garumā piedāvāja lekcijas “Latvijas Neatkarības karš impēriju sabrukuma pēdējā cēlienā”, ekskursijas gida pavadībā pa Alūksnes novada muzeju, ceļojošās izstādes apskati un funktierēšanas spēli Alūksnes pilsētvidē “Pa 7. Siguldas kājnieku pulka pēdām”, orientēšanās nodarbības “Jāņkalniņa kauja”, pastāstīja Alūksnes novada muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Jolanta Baldiņa.

Lekcijā rastas atbildes uz jautājumiem: Kāpēc Pirmais pasaules karš noveda pie vairāku impēriju sabrukuma un jaunu valstu veidošanās? Kā tā gaita un kara pieredze mūsu reģionā ietekmēja jaundibinātās Latvijas valsts likteni? Kāpēc, beidzoties Pirmajam pasaules karam, Latvijā sākās Neatkarības karš? Kā Latvijai izdevās nosargāt savu pastāvēšanu, vienlaikus cīnoties pret vairākiem militāriem spēkiem un politiskām ambīcijām? Nodarbībā stāstījumu papildināja priekšmeti, fotogrāfijas un dokumenti no muzeja krājuma un latviešu karavīru dziesmas. Savukārt ekskursijā pa Alūksnes novada muzeju gidu pavadībā jaunieši aplūkoja ekspozīcijas un izstādes, pievēršot uzmanību Alūksnes vēsturei, kultūrvēsturei un militārajam mantojumam dažādos periodos.

Ar īpašu interesi dalībnieki startēja funktierēšanas spēlē “Pa 7. Siguldas kājnieku pulka pēdām”, dodoties piecu kilometru garā pastaigā pa Alūksni un izzinot 7. Siguldas kājnieku pulka vēsturi un atstāto mantojumu. “Spēlē bija jāatrod 21 kontrolpunkts – konkrētas vietas Alūksnē, kuras saistītas ar pulka darbību, jāatrod tās pēc attēla, kādas norādes vai navigācijas. Katrā no kontrolpunktiem dalībnieki uzzināja papildu informāciju par pulku un pilsētas vēsturi. Lai veiktu distanci, bija jāatbild uz jautājumiem, jāatmin rēbuss, jāieraksta iepriekš dzirdētās dziesmas trūkstoši vārdi, jānoskaidro objekta nosaukums un pulka karavīru pienākumi saistībā ar atrasto objektu, jānofotografē objekts pēc iespējas līdzīgāk vēsturiskajam attēlam, jāizmanto spēles laikā iegūtās zināšanas.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Interesanti, ka nodarbībā “Jāņkalniņa kauja” šīs teritorijas apkārtnē dalībnieki pildīja iepriekš noteiktu “kaujas uzdevumu” – noteiktu priekšmetu vai informācijas meklēšanu. J. Baldiņa stāsta, ka šajā aktivitātē dalībnieki plašāk uzzināja par alūksniešu pretošanos padomju varai 1941. gadā, iepazina Alūksnes apkārtni – vietu, kurā Jāņkalniņa kaujas dalībnieki cīnījās. “Šīs divas dienas jauniešiem bija ļoti izglītojošas un aktīvas. Dalībnieki ieguva padziļinātu izpratni par Latvijas vēsturi, kā arī iespēju praktiski pielietot savas apmācībās gūtās zināšanas,” stāsta J. Baldiņa. Savukārt jaunieši atzina, ka pasākums bija labi organizēts, nodrošinot, ka visas aktivitātes noritēja interesanti. Viņi pārliecinājušies, ka šādas nodarbības ir būtiskas ne tikai vēsturiskās izglītības veicināšanai, bet arī patriotisma stiprināšanai.

Alūksnes novada muzejs pateicas par sadarbību Jaunsardzes centram un instruktoriem pasākuma organizēšanā. Tāpat paldies par atbalstu jauniešu motivēšanā Alūksnes novada politiski represēto klubam “Sarma” un vilcieniņa “Severīns” kolektīvam.

Foto no Alūksnes novada muzeja arhīva

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Foto: Valsts aizsardzības mācības nometnes dalībnieki viesojas Alūksnes novada muzejā” saturu atbild “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.