Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Reģionu ziņas

Biedrība rūpējas par baznīcu Galgauskā

Saturs turpināsies pēc reklāmas.
PAGAIDU JUMTS tagad ir uzlikts baznīcai noņemtā kupola vietā. Tam jāpasargā ēka no nokrišņiem.
FOTO: GATIS BOGDANOVS

19. gadsimtā celtā un ilgstoši pamestībā esošā Galgauskas Svētā Jāņa Kristītāja pareizticīgo baznīca ir pārmaiņu gaidās. Rūpes par tās atjaunošanu uzņēmusies biedrība “Baznīckalns”, kura pirms četriem gadiem nodibināta ar mērķi saglabāt un atjaunot baznīcu Galgauskā, tās arhitektūru un apkārtējo vidi, kā arī pēc tam turpināt uzturēt šo vietu, veicināt tās atpazīstamību.

Biedrības “Baznīckalns” pārstāvis Kaspars Grīnbergs “Dzirkstelei” saka, ka šobrīd ir nocelts un drošā vietā zem jumta nolikts baznīcas kupols, lai ar laiku to restaurētu. Kupola vietā baznīcai uzlikts pagaidu jumts. Šobrīd nekādi citi darbi uz vietas nenotiek.

Biedrība visas darbības ar Galgauskas baznīcu veic un turpmāk veiks tikai ziedojumu un cita atbalsta finansējuma piesaistes veidā, piemēram, no fondiem, no Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes. Atbalsta arī vietējie cilvēki. “Šobrīd mēs tādā pašdarbības līmenī darbojamies, cenšamies saglābt, kas saglābjams, lai nesabruktu viss,” viņš saka.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Biedrība pašlaik strādā pie baznīcas īpašuma tiesību jautājuma sakārtošanas. Šobrīd ēka ir bezsaimnieka īpašums. Latvijas pareizticīgo konfesija oficiāli ir atteikusies no dievnama Galgauskā, jo šeit nav vairs draudzes, stāsta K. Grīnbergs.

Ar iniciatīvu saglabāt baznīcu Galgauskā kā vietējas nozīmes arhitektūras pieminekli pirmais klajā esot nācis zem ēkas esošās zemes sākotnējais īpašnieks – Latvijā pazīstams ārsts Vilnis Lietuvietis. Viņam mamma bijusi kristīta Galgauskas baznīcā.

“Vairākus gadus pēc kārtas tika rīkotas talkas ap baznīcas zemi, bet nebija nekādu lielāku centienu. V. Lietuvietis mani piesaistīja, jo esam labi sen pazīstami. Arī man kultūras vērtības nav svešas. Dzīvē kopumā es darbojos celtniecības jomā, līdz ar to man ir tehniska pieeja šim pasākumam. Kopīgiem soļiem lēnā garā iesim uz priekšu. Tagad zeme zem baznīcas pieder biedrībai “Baznīckalns”,” teic K. Grīnbergs.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Svētā Jāņa Kristītāja pareizticīgo baznīca Galgauskā atrodas grūti pieejamā vietā mežā. Pirms dažiem gadiem tā kļuva arvien populārāka Latvijā, jo piesaistīja ar nomaļo un aizaugušo vietu, kur meža vidū kā brīnums stāvēja dievnams. Tas bija burtiski ieaudzis kokos un zālē, tagad, pateicoties biedrībai, baznīcas apkārtne ir sakopta.

Laikraksts“Dzirkstele”

Īslīcieši rosina parakstu vākšanu, lai Spānijas kailgliemezi iekļautu invazīvo sugu sarakstā

Bauskas novada Īslīces pagasta iedzīvotāju konsultatīvā padome ir iesniegusi pieteikumu platformā “Mana balss”, kur iedzīvotāji aicināti nobalsot par Spānijas kailgliemeža iekļaušanu Latvijas invazīvo sugu sarakstā.

Īslīces pagasta konsultatīvās padomes locekle Evita Novicka “Bauskas Dzīvei” stāsta, ka padomei bija tikšanās ar pagasta iedzīvotājiem: “Uzklausot priekšlikumus un ieteikumus, secinājām, ka viena no aktuālām tēmām, kas rūp ne tikai Īslīces, bet arī Bauskas novada un Latvijas iedzīvotājiem, ir Spānijas kailgliemežu populācijas invāzija.”

Šī invazīvā svešzemju suga ir tik ļoti savairojusies, ka rada pamatotu uztraukumu dārzkopjiem, zaudējumus lauksaimniekiem, stādu audzētājiem un pārnēsā slimību ierosinātājus, kas izraisa augu un dzīvnieku saslimšanas. Tie vairojas ātri, izdējot līdz 500 olām gadā.

E. Novicka, aprakstot situāciju, min, ka Spānijas kailgliemezis “lielos tempos “ieņem” mūsu dārzus, atpūtas zonas, upmalas, kapus un pārējās zaļās zonas. Un ne tikai – pagrabus, garāžas un pat suņu būdas…”.

Galvenā problēma pašlaik – šis gliemezis, tāpat kā daudzas citas invazīvas sugas Latvijā, tiek pētīts un atzīts par invazīvu, bet nav iekļauts Latvijas invazīvo sugu sarakstā. “Pēc sarunas ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistēm un Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas Sugu un biotopu aizsardzības nodaļas vecāko eksperti M. Melnbārdi secinājums viens – šis ragainis jāiekļauj sarakstā!” ir pārliecināta E.Novicka un citi Īslīces pagasta padomes dalībnieki.

Īslīces pagasta iedzīvotāju konsultatīvā padome ir iesniegusi pieteikumu platformā “Mana balss”, kur iedzīvotāji aicināti nobalsot par Spānijas kailgliemeža iekļaušanu Latvijas invazīvo sugu sarakstā (pašlaik šajā sarakstā ir tikai viena suga – Sosnovska latvānis). Tā būs iespēja koordinētām rīcībām, lai ierobežotu šīs kaitīgās sugas izplatību Latvijā. Īslīcieši aicina arī citus pievienoties balsojumam.

Laikraksts“Bauskas Dzīve”

Bibliotēka dāvanā saņem mēbeles

BIBLIOTĒKAS DIREKTORE Kristīne Vilsone (no labās) un bibliotekāre Elita Breča pie SIA “Robert Bosch” dāvinātās vitrīnas.
FOTO: IVETA SKABA

Aizkraukles novada centrālā bibliotēka saņēmusi dāvinājumu no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Atbalsta biedrības. Grāmatu krātuvē nonācis vairāk nekā 70 mēbeļu vienību.

“Pērn 31. augustā applūda Aizkraukles bibliotēkas lasītavas telpas, un visas mēbeles plūdu rezultātā tika bojātas,” stāsta bibliotēkas direktore Kristīne Vilsone. “Zvanīju LNB Atbalsta biedrībai un lūdzu palīdzību — ja ir iespēja, sagādāt mēbeles. Šogad martā e-pastā saņēmu vēstuli, ka SIA “Robert Bosch” piedāvā mēbeles. Tika vaicāts, vai mēs kaut ko ņemsim? Vienību bija daudz, un es atbildēju, ka mēs ņemsim visas.”

Uzņēmuma “Robert Bosch” dāvinātās mēbeles bibliotēkā nonākušas gan lasītavas, gan arī citās telpās. “Gan abonementa nodaļā, gan lasītavā mēbeles ir no metāla,” saka Kristīne Vilsone. “Tām ir ilgāks kalpošanas laiks, tās ir arī viegli kopjamas. Ja gadīsies, ka telpas vēlreiz applūdīs, tās nebojāsies.”

Bibliotekāru darbu noteikti atvieglo arī izstādēm paredzētie metāla galdi. Tie ir ar ritenīšiem, kas nozīmē, ka bibliotekārs pats var galdiņu pārvietot. Saņemts arhīva skapis, kas atbilstošs visām prasībām. Lasītava no šī dāvinājuma tikusi pie skapjiem novadpētniecības materiāliem un vitrīnas.

Jaunās mēbeles pamanījuši arī lasītāji. Īpaši viņiem patīk galdi, lasītavā — datorgalds, kuram līdzās novietots printeris. Sapnis ir pārkārtot bērnu literatūras nodaļu, lai jaunākajiem lasītājiem un viņu māmiņām būtu interesantāk un mājīgāk. Vajadzīgi piemēroti plaukti bērnu augumiem, spēles. “Pērn iesaistījāmies projektā, bet to neapstiprināja. Tomēr mēģināsim nepieciešamo sarūpēt arī bērnu nodaļai,” saka bibliotēkas vadītāja.

Laikraksts“Staburags”

“Gren” biomasas koģenerācijas stacija sagatavojas apkures sezonai

“Gren” biomasas koģenerācijas stacijā Jelgavā pabeigti ikgadējie profilaktiskie iekārtu apkopes un remonta darbi, lai sagatavotu ražotni nākamajai apkures sezonai, informē pašvaldība. Darbos piedalījās gan koģenerācijas stacijas darbinieki, gan speciālisti no citiem uzņēmumiem – kopumā iesaistīti 99 speciālisti no 18 Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas uzņēmumiem. Šobrīd koģenerācijas stacija ir atsākusi darbu ikdienas režīmā.

Biomasas koģenerācijas stacijas vadītājs Ingus Kaprāns skaidro, ka koģenerācijas stacijā ir daudzas sarežģītas iekārtas un to darbība tiek uzraudzīta nepārtraukti.

“Tomēr jebkurai iekārtai un mehānismam, lai tas darbotos droši un nevainojami, ir savlaicīgi jāveic lielāki vai mazāki apkopes darbi un pārbaudes. Tādēļ reizi gadā koģenerācijas stacijas darbība tiek apturēta, lai veiktu gan iekārtu inspekcijas un profilaktiskās apkopes, gan vajadzības gadījumā arī nepieciešamos remontdarbus. Darbu veikšanai pieaicinām arī konkrētās jomas speciālistus no iekārtu ražotāju puses. Pārbaužu laikā pārliecinājāmies, ka visas iekārtas ir labā darba kārtībā un ir gatavas darbam nākamajā apkures sezonā,” viņš saka.

Profilaktiskie iekārtu apkopes darbi “Gren” biomasas koģenerācijas stacijā Jelgavā tika uzsākti jūlija sākumā. To laikā tika veikta tvertņu, katla un dūmeju tīrīšana, šķeldas padeves konveijeru remonti un ķēžu nomaiņa, kā arī citu ražošanas iekārtu inspekcijas un apkopes.

“Gren” biomasas koģenerācijas stacija Jelgavā ražo ne tikai siltumu un elektrību, bet arī uzrauga un vada visas pilsētas centralizētās siltumapgādes sistēmas darbību un saražotās siltumenerģijas piegādi jelgavniekiem – ap 16 000 mājsaimniecībām jeb 420 dzīvojamajām ēkām un 200 juridiskajiem klientiem – iestādēm, sabiedriskajām ēkām, bērnudārziem, skolām, uzņēmumiem un arī individuālajām dzīvojamajām mājām.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.