Ziemas nogale ir īstais laiks papildināt vitamīnu rezerves organismā. Un to lieliski var izdarīt ar pašaudzētiem dīgstiem.
Diedzēšanas
jeb asnu izdzīšanas laikā aktivizējas enzīmi, kas lieti noder
gremošanas procesu labākai norisei. Tāpat šajā laikā ievērojami
palielinās bioloģiski aktīvo vielu, vitamīnu un minerālvielu daudzums,
kā arī antioksidantu aktivitāte.
Diedzēt var sēklas, graudus un pākšaugus.
Populārākie ir Ķīnas pupiņas, lēcas, griķi, saulespuķusēklas, kvieši, zirņi, lucerna, redīsi un kressalāti. Diedzēšanai neder tomātu un gurķu sēklas, ķirbju un linu sēklas, kartupeļi, kā arī rieksti un sezama sēkliņas.
Kā rīkoties? Pākšaugus un lēcas diedzē, uz nakti nomērcējot ūdenī, no rīta noskalojot un turpinot skalot divas reizes dienā (noskalot, bet neturēt ūdenī). No pusglāzes pupiņu vai lēcu sanāk 3 glāzes ēdmaņas (diedzēšanu parasti veic burkā). Skalošana palīdz dīgstus uzturēt mitrus, tīrus un novērš sēnīšu veidošanos. Burkai pārsedz marlīti, ko var izmantot skalošanā. Griķu mērcēšana aizņem vien 20 minūtes, bet sēkliņu – 2–3 stundas. Pēc tam skalo tāpat divreiz dienā.
No dīgstiem var taisīt salātus, papildināt ēdienus un bērt vienkārši uz maizes vai košļāt tāpat. Gatavos dīgstus var uzglabāt ledusskapī vienu nedēļu.
Reklāma