Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Atrast savu rudens garšu

Foto: freepik.com

Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija, septembra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija +16,1 grāds. Līdz ar to par trim grāda desmitdaļām pārspēts 2023. gadā sasniegtais siltākā septembra rekords. Dati par vidējo gaisa temperatūru Latvijā tiek apkopoti kopš 1924. gada, tādēļ iepriekšējais rekords +15,2 grādi reģistrēts tālajā 1934. gada septembrī.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Visu mēnesi, izņemot septembra pēdējās divas dienas, gaisa temperatūra saglabājās 3,8 grādus virs normas, un tas patīkami priecēja. Turpinājās augu veģetācija – vēl arvien ziedēja daudzas vasaras puķes, kur vienas no krāšņākajām bija samtenes, kas siltās vasaras iespaidā bija krietni sakuplojušas. Septembra otrajā pusē ziedus sāka raisīt arī rudens puķes, kas, ja neuznāks salnas, savu košuma parādi vēl turpinās.

Pilnīgi noteikti siltumnīcās vēl brieda un sārtojās tomāti, līdz mēneša beigas atnāca ar pērkona negaisu un brāzmainu vēju. Palēnām dzeltēja lapas, bet nakts un rīta stundās bija migla, kas radīja skumju noskaņu un lika atcerēties, ka gaisā beidzot jūtams rudens. Līdz ar to klāt arī garie un tumšie rudens vakari.

Lai savu dzīvi šajā laikā pavadītu bez depresijas, speciālisti iesaka vairākus variantus. Viens no tiem – jāatsvaidzina sava darba vieta un mājoklis. Šim nolūkam iespējams izvēlēties jaunus dekorus, istabas augus vai kaut tikai nomainīt spilvendrānas dīvāna spilveniem. Vēl viens ieteikums – rudens garos vakarus izmantot, lai eksperimentētu ar dažādām receptēm. Gatavojiet dažādus konservus, salātus, sautējumus un sacepumus, atrodiet savu rudens garšu!

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Gan rudenīgā daba, gan tumšie rudens vakari būs īsti piemēroti, lai lasītu vai rakstītu, gleznotu, zīmētu vai jeb kā citādi izpaustu savu radošumu, norāda mediķi. Aizraujoties ar labu grāmatu, aizmirsīsies ikdienas rūpes un otrajā plānā paliks arī tumsa aiz loga.

Iespējams, citiem tikt pāri rudenīgajai noskaņai palīdzēs pastaigas svaigā gaisā vai nūjošana, kas pēdējā laikā tik iecienīta Alūksnē.

Cilvēka miega un nomoda cikls ir pieskaņots dienas gaismas režīmam, līdz ar to esot pilnīgi normāli, ka ziemeļu puslodē dzīvojoši cilvēki rudenī un ziemā guļ vairāk nekā vasarā. Dodieties agrāk gulēt! Bet man, kad negribas neko darīt, reizēm viss, kas nepieciešams jauki pavadītam vakaram, ir vien pleds, silts dzēriens, našķi un televizors.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Sekojot šiem speciālistu padomiem, pārmaiņas, ko ievieš rudens, iespējams, būs vieglākas un mēs palīdzēsim savam ķermenim un garam sagaidīt ziemu, kad saulīte pie debesīm atkal parādīsies biežāk.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.