Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Māriņkalnā atklāj āra lasītavu

Foto: Agita Bērziņa

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Māriņkalnā pie Ziemeru pamatskolas piektdien atklāja āra grāmatu lasītavu “Pasaku namiņš”. Āra lasītava ir skolas skolnieces un Ziemeru 29. mazpulka dalībnieces Evelīnas Annas Podegrādes ideja, ko viņa īstenoja kā mazpulka gada projektu.

Mazpulka vadītājas Jānis Bērtiņš stāsta, ka āra lasītavas mērķauditorija ir jaunāko klašu skolēni un pirmsskolas vecuma bērni. “Pasaku namiņā” ir dažādas bērniem paredzētas grāmatas, ko ziedojuši vietējie iedzīvotāji. “Pasaku namiņš” būs atvērts 24 stundas diennaktī it visos gadalaikos. ““Pasaku namiņš” ir atvērts gudriem, zinātkāriem, godīgiem, disciplinētiem bērniem. Gribētos, lai visi āra lasītavas apmeklētāji būtu tādi,” teica J. Bērtiņš.

Dāvā grāmatas

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Lai āra lasītavā būtu grāmatas, mazpulcēni veica akciju – aicināja pagasta iedzīvotājus ziedot pasaku grāmatas. “Ir pavisam jaunas un nelasītas grāmatas, bet ir arī gaužām nolasītas un nobružātas, taču to visu saturs ir ļoti interesants un vajadzīgs bērniem,” norāda J. Bērtiņš. Pati pirmā grāmatas ziedoja pagasta bibliotekāre Rudīte Jaunzema. “Ir liels prieks par šo projektu. Grāmata ir nozīmīga vērtība. Grāmatu lasīšana ļauj izzināt apkārtējo pasauli. Gribu novēlēt, lai “Pasaku namiņa” durvis tiktu gana bieži atvērtas un tur atrastu interesantu un vērtīgu grāmatu,” teic R. Jaunzema.

Grāmatas ziedoja arī idejas autores mamma Ita Podegrāde, pagasta pārvaldes vadītāja Iveta Vārtukapteine, bijušie mazpulcēni Sindija Voropajeva un Nadīna Luika, Sējas mazpulka vadītāja Rudīte Smirnova, Staļģenes mazpulka vadītāja Anda Skrupska, pagasta iedzīvotāji Valda Podegrāde, Edīte Oja, Irēna Gruzīte, Māra Skopiņa, Jana Oja, Jana Puškina, Aelita Skopiņa. Grāmatu namiņu atklāšanas dienā ar jaunām grāmatām papildināja arī Latvijas mazpulka pārstāve Žanete Spale. J. Bērtiņš aicina atklāšanas brīdī klātesošos skolēnus un pedagogus dāvāt namiņam grāmatas, kuras ir paši izlasījuši, lai varētu lasīt arī citi bērni – lai pagastā aug gaiša un gudra paaudze.

Lasa pati un aicina citus

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

“Bērniem vajadzētu vairāk pievērsties grāmatu lasīšanai. Daži pati nezina, kas ir pasaku tēli un kādi tie ir,” uz jautājumu, kā radusies “Pasaku namiņa” ideja, atbild tās īstenotāja Evelīna Anna Podegrāde. Jauniete atklāj, ka sākotnēji “Pasaku namiņa” ideju izsapņojusi kopā ar skolasbiedreni Amandu Kseniju Mihaļovu, kura nu pārcēlusies uz dzīvi citā valstī, tādēļ palīdzējusi klasesbiedrene Sindija Boreiko. Evelīnai Annai gribētos, lai bērni savā starpā mainītos grāmatām, līdz ar to vienu grāmatu izlasītu vairāk bērnu. “Domāju, ka interese būs liela. Šobrīd namiņā neesam vēl izvietojuši visas grāmatas. Būs vēl citas grāmatas. Vai pati arī šeit lasīšu grāmatas, nezinu, jo šis ir mans pēdējais mācību gads skolā,” saka jauniete, kura mācās Ziemeru pamatskolas 9. klasē. “Man pašai ļoti patīk lasīt grāmatas, jau no bērnības piedalos “Bērnu žūrijā” un vienmēr izlasu visu piedāvāto. Šobrīd grāmatas lasu citās valodās, ne vairs latviski,” teic jauniete un atklāj, ka ir Harija Potera grāmatu cienītāja.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.