Abonē e-avīzi "Alūksnes un Malienas Ziņas"!
Abonēt

Reklāma

Izskanēs orķestra “Rīga” koncerts komunistiskā genocīda upuru piemiņai

Pirmdien, 14.jūnijā, pulksten 19.00 tiešsaistes koncertā “Pia memoria” Orķestris “Rīga” pieminēs pirms 80 gadiem patvaļīgi deportētos Latvijas iedzīvotājus un viņu dzimtu likteņus. Piedalīsies solisti – čelliste Māra Botmane un mežradznieks Mārcis Miķelsons. Koncerts tiešraidē no Rīgas Doma būs skatāms bez maksas orķestra Youtube un Facebook kontos un klausāms Latvijas Radio 3 – Klasika.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Traģisma noskaņas mijas ar gaišām skumjām un apceri Orķestra “Rīga” diriģenta, mākslinieciskā vadītāja Valda Butāna veidotajā latviešu un ārvalstu komponistu skaņdarbu programmā. Tā koncertā izskanēs kā lūgšana par komunistiskā genocīda upuriem un politiski represētajiem visā pasaulē.

Sakrālā tematika kā dziļš iedvesmas avots ir viens no norvēģa Knuta Nīsteda (1915-2014) un latviešu komponista Romualda Jermaka (1931) radošo gājumu kopsaucējiem. Koncertā iekļauti abu brieduma gados rakstītie opusi mirušo piemiņai – K. Nīsteda majestātiskais Rekviēms deviņiem metāla pūšaminstrumentiem Pia memoria (Mīlošā piemiņā) un dziedinošā pirmā daļa Requiem aeternam no R. Jermaka Rekviēma sporānam, tenoram, vīru korim un ērģelēm Viļņa Šmīdberga pārlikumā pūtēju orķestrim. Instrumentālu versiju bez kora balsīm tai veidojis Valdis  Butāns.

Komponistes Gundegas Šmites (1977) skaņdarbs Mir geht ein Licht auf (No manis izstaro gaisma), kuru radot pētīta Johana Sebastiana Baha daiļrade, ir personīgs, laikmetīgās mūzikas valodā komponēts veltījums tēva piemiņai. Savukārt programmā iekļautā trešā daļa “Kade pārnāksi, bāleliņ?” no Selgas Mences (1953) oratorijas “Laika vējos”atgādinās par latviešu tautai kopīgām sūrajām vēstures lappusēm.

Saturs turpināsies pēc reklāmas.

Jakova Raskina pārlikumā pūtēju orķestrim izskanēs otrā daļa Adagio no Jāņa Ivanova (1906 – 1983) Koncerta čellam ar orķestri, kurā pārdomu noskaņas raisīs čellistes Māras Botmanes un orķestra saspēle. Mežraga tembrālās nokrāsas iemirdzēsies Orķestra “Rīga” mežragu grupas koncertmeistara Mārča Miķelsona solo “Pasakā mežragam ar orķestri”, kuru komponējis Mendelis Bašs (1919 – 2012).

Klausītāji dzirdēs arī “Elēģiju” – vienu no romantiskākajiem, tēlainākajiem amerikāņu komponista Džona Bārnsa Čānsa (1932 – 1972) skaņdarbiem simfoniskajam pūtēju orķestrim.

Līdzīgi raksti

Reklāma

Atbildēt

Paldies, Jūsu ziedojums EUR ir pieņemts!

Jūsu atbalsts veicinās kvalitatīvas žurnālistikas attīstību Latvijas reģionos.

Ar cieņu,
Alūksniešiem.lv komanda.