Piektdiena, 5. decembris
Sabīne, Sarma, Klaudijs
weather-icon
+5° C, vējš 1.99 m/s, DA vēja virziens
Aluksniesiem.lv bloku ikona

Kas grilētu ēdienu padara izcilu – pareizās receptes jeb īstie grili?

Grils ir viens no pieprasītākajiem rīkiem gatavošanai kopš
20. gadsimta 50. gadiem, kad amerikāņu inženieris
Džordžs Stīvens izgudroja pirmo grila versiju. Veikalos ir
pieejami dažādu veidu grili,
savukārt recepšu grāmatās ir simtiem recepšu. Ja esi gardēdis,
uzzini, kā atšķiras grilu veidi un cik dažādus ēdienus uz tiem
iespējams pagatavot!

Izvēlies grilu pēc darbības principa!

Grili ir izmantojami ne tikai ārā. Tie nereti iebūvēti arī
plītīs un cepeškrāsnīs lietošanai iekštelpās. Iepērkoties
internetā, preces aprakstam parasti pievienota informācija, vai
iekārtai ir arī grila funkcija. Savukārt dārza grili atšķiras
pēc tā, ar ko tie tiek darbināti:

  • Ar oglēm. Ogļu grili ir tradicionāla izvēle. Daudzi
    cilvēki iecienījuši īpašo dūmu aromātu, kas rodas, grilējot
    uz oglēm. Papildus pašam grilam un oglēm būs vajadzīgs arī
    degšķidrums. No grila regulāri jāizņem pelni, kā arī ar
    speciālu birsti jānoberž sodrēji;

  • Ar gāzi. Dārza grili, ko silda ar gāzi, uzsilst ātrāk
    nekā ar oglēm darbināmie. Tiem var ērti kontrolēt cepšanas
    temperatūru. Papildus būs jāiegādājas gāzes balons, ko vēlāk
    varēs tikai uzpildīt. Gāzes grils ir dārgāks nekā ar oglēm
    vai elektrību darbināmais;

  • Ar elektrību. Šādu grilu vislabāk izvēlēties tad, ja
    skaidri zini, ka nevēlēsies to ņemt līdzi piknikā ārpus mājas,
    jo grilam vajadzīgs strāvas avots. Elektriskajam grilam ir
    regulējama temperatūra, un tas ir ērti izmantojams.

Dārza grili atšķiras arī pēc izmēra, uzbūves tipa
(saliekams vai nesaliekams) un korpusa materiāla (nerūsējošais
tērauds, metāls, emalja). Izvēlies savām vajadzībām
piemērotāko! Visu veidu dārza grili ir lieliski piemēroti, lai
pagatavotu aromātisku un garšīgu ēdienu.

Pagatavo sulīgu šašliku!

Šašliks, šķiet, ir vispopulārākais uz grila gatavotais
ēdiens. Pats svarīgākais priekšnoteikums, lai šašliks izdotos
baudāms, ir labas kvalitātes gaļa. Tālāk viss atkarīgs no Tavas
gaumes. Izmēģini šīs gardēžu pārbaudītās receptes:

  • Ātrais šašliks. Kilogramu gaļas sagriez nelielos
    gabaliņos un ieliec traukā. Pievieno sāli un piparus pēc
    izjūtas, smalki sakapātus lociņus, viena vesela citrona sulu vai
    3–4 ēdamkarotes etiķi un samaisi. Ar vāku virsū atstāj
    iemarinēties uz 3 stundām. Pēc tam grilē un pasniedz ar svaigiem
    zaļumiem un mērci;

  • Eksotiskais šašliks. Kilogramam gabaliņos sagrieztas
    gaļas pievieno pusi apelsīna (gan sulu, gan sarīvētu miziņu),
    ēdamkaroti ķiploku pulvera, tējkaroti kaltēta bazilika, pusi
    tējkarotes malta kardamona. Papildus pieliec 150 gramus
    majonēzi, 300 gramus treknu krējumu, sāli un piparus. Visu
    samaisi un marinē apmēram 6–7 stundas;

  • Asais šašliks. Sagatavo maisījumu: 2–3 ēdamkarotes
    medus, 3 ēdamkarotes sojas mērces, tējkaroti sezama eļļas,
    tējkaroti ingvera (malta vai svaiga), 2 sasmalcinātas ķiploka
    daiviņas, pavisam nedaudz sarkanos piparus un sāli. Šo maisījumu
    sajauc ar kilogramu gabaliņos sagrieztas gaļas un atstāj uz
    apmēram 8 stundām. Šašliks var sanākt stiprs, tāpēc
    garšvielas nepievieno vairāk nekā norādīts.

Grili paredzēti daudzveidīgu maltīšu gatavošanai

Ja Tev ir grils, nevajag aprobežoties tikai ar šašlika
gatavošanu. Grili ir piemēroti arī šādu ēdienu gatavošanai:

  • pica;

  • kraukšķīga kukurūza;

  • burgeri;

  • karstmaizītes;

  • grilēti dārzeņi;

  • veselas vistas cepetis;

  • grilēts omārs;

  • steiks;

  • hotdogi;

  • zivis.

Meklē receptes internetā un kulinārijas izdevumos!

Lai grilēta maltīte izdotos, ir svarīgas abas sastāvdaļas – gan
laba recepte, gan kvalitatīvs, siltumnoturīgs un ekonomisks grils.
Ja interesējies par grila iegādi, Tev nepieciešama plaša izvēle
un uzticamu ražotāju piedāvājums. Aplūko grilu klāstu interneta
veikalā 1a.lv!

Aluksniesiem.lv bloku ikona Komentāri