Informējam, ka šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Sīkdatne uzkrāj datus par vietnes apmeklējumu. Dati ir anonīmi un palīdz piedāvāt Jums piemērotu saturu un reklāmas. Turpinot lietot šo vietni, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes.

Sapratu

Biedrība: Pērn Latvijā siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju audzis līdz 21 kilogramam

Siera patēriņš Latvijā pagājušajā gadā uz vienu iedzīvotāju sasniedza 21 kilogramu, kas ir pieaugums salīdzinājumā ar gadu iepriekš, vēsta aģentūra Leta.

Uzņēmuma vadītāja norādījusi, ka ne tikai pērn, bet arī iepriekšējos gadus siera patēriņam uz vienu iedzīvotāju ir bijusi tendence pieaugt. "Tā ir brīnišķīga ziņa," atzina Davidanova. Ja siera patēriņš Latvijā uz vienu iedzīvotāju 2013.gadā bija 18,1 kilogrami, tad divus gadus vēlāk - 2015.gadā - jau 20 kilogrami, 2018.gadā jau 20,9 kilogrami, līdz pagājušajā gadā siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju Latvijā sasniedza 21 kilogramu, kas ir daudz.

"Atceros, 2002.gadā katrs izlietojām 6,7 kilogramus siera. Toreiz lasīju, ka Francijā, Grieķijā, Itālijā ikviens iedzīvotājs patērē gandrīz 30 kilogramus. Likās, ka mēs tādu daudzumu nekad nesasniegsim. Taču pamazām virzāmies uz tādu mērķi," pauda "Siera klubs" vadītāja.

Pēc viņas teiktā, ka attiecīgā produkta patēriņa pieaugumu Latvijā ir veicinājusi siera šķirņu daudzveidība, augsta kvalitāte, produkta nepārtraukta popularizēšana, pavāru ieguldījums, radot jaunas receptes. 

"Siera klubs" vadītāja atgādināja, ka siera lietošana uzturā palielina fizisko spēku, veicina enerģijas pieplūdumu labu izskatu un veselību. "Katram pieaugušajam katru dienu, lai saņemtu vajadzīgo diennakts kalcija devu, jāpatērē 100 gramus siera, viena glāze piena un viena glāze skābpiena dzēriena," pauda "Siera klubs" valdes priekšsēdētāja.

Viņa arī pastāstīja, ka Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi aizvadītajā gadā aktīvi strādāja pie jauna veida sieriem. Visaktīvākā šajā ziņā bijusi "Jaunpils pienotava", radot "Cepamsieru" jeb grilsieru, četru veidu siera bumbas eļļā ar dažādām garšām, kā arī "Naskās bumbas", kas ir kūpinātas mini "Mozzarellas".  

SIA"Malevss" ("SierŠtelle"), AS"Latgales piens" un vairāki mājražotāji pircējiem sākuši piedāvāt sieru ar kaņepēm, katrs citas garšas. Tikmēr aitu piena ražotāja Iluta Straģe no Bauskas novada pērn strādāja pie aitu piena sieru šķirnes un veidiem. 

Pēc Davidanovas teiktā, pēdējā laikā Latvijā populāri kļuvuši arī deserta sieri - svaigie, nenogatavinātie sieri ar rozīnēm aprikozēm, riekstiem, marmelādi, ko piedāvā tādi ražotāji kā "Latgales piens" un Iluta Straģe. Šāda veida sieri kā gardums desertā varot aizstāt tortes, viņa pauda.

Biedrība "Siera klubs" dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.

Lietotāju raksti